Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Συνάδελφοι, καλημέρα σας και καλό μήνα, μια και μπήκαμε στον Μάρτιο. Θα δώσω το λόγο στον κ. Τραγάκη, εκ μέρους της Κ.Ο. της Ν.Δ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αφού καλημερίσω και εγώ όλους τους παριστάμενους, θα ήθελα να αναφερθώ καταρχάς στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας. Δημιουργήθηκε με τον ν. 2713/99 ως Υπηρεσία, με τον ν. 2935/2001 συμπεριελήφθη σε αυτή και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και με το άρθρο 21 του ν. 4613/2009 απέκτησε μια άλλη αρμοδιότητα και έγινε η σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Θα ήθελα να ανατρέξω λίγο στα Πρακτικά της 13ης Μαρτίου του 2018, που τότε είχατε επιλεγεί, κ. Κοσσυβάκη. Δεν θα αναφερθώ στην ευχή που σας είχα δώσει, η ευχή παραμένει βέβαια, γιατί και εσείς παραμένετε. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, σημαίνει ότι σας περιβάλανε με εμπιστοσύνη και οι δύο τελευταίες Κυβερνήσεις της χώρας, κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός.
Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στις αρμοδιότητές σας. Όπως και τότε είχα αναφέρει, ότι έχετε πολύ αυξημένες αρμοδιότητες. Έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια της η υπηρεσίας σας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος απευθύνεται σε εσάς για εισαγγελικές παραγγελίες, διότι εσείς έχετε το δικαίωμα να κάνετε ελέγχους όχι μόνο στα Σώματα των Αστυνομικών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στα Σώματα των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, εμπλέκεστε σε πάρα πολλά θέματα.
Έχουν ακουστεί όμως ορισμένα παράπονα, ότι αναφέρεστε κατά κόρον σε θέματα που αφορούν κυρίως τα κατώτερα στρώματα της Αστυνομίας από χαμηλόβαθμους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και οπλίτες. Αυτή την παρατήρηση θα ήθελα να τη λάβετε σοβαρά υπόψη σας, γιατί νομίζω ότι το κύριο αντικείμενο της υπηρεσίας σας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του οικονομικά οργανωμένου εγκλήματος, που είναι μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα.
Έχετε ελεγκτικές αρμοδιότητες που δεν έχουν ούτε οι Ανεξάρτητες αρχές. Δηλαδή, άρση του απορρήτου των ηλεκτρονικών επιστολών και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ανταπόκριση για το απόρρητο των τραπεζικών ή χρηματιστηριακών συναλλαγών, ειδικές συσκευές ήχου και εικόνας και άλλα τεχνικά μέσα, για τη συσχέτιση του συνδυασμού δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που δεν τις έχει ούτε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Δεσμεύσεις λογαριασμών, απαγόρευση εκποίησης ακινήτων, απαγόρευση της κίνησης τραπεζικών λογαριασμών ή ανοίγματος θυρίδων. Ούτε οι εισαγγελικές αρχές έχουν αυτό το δικαίωμα εάν δεν πάρουν έγκριση.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι αυτές οι αρμοδιότητες σας δίνουν μια τεράστια δύναμη την οποία έχετε στα χέρια σας.
Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο και στα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας σας παίρνοντας υπόψη τη σύγκριση μεταξύ 2019 και 2020. Αναφέρομαι στο θέμα των ποινικών διώξεων, επειδή αναφέρθηκε η κυρία συνάδελφος για τις ποινικές διώξεις. Έχουν ασκηθεί 364 το 2019 και έχουν ασκηθεί, το 2020, περισσότερες. Αυτές οι ποινικές διώξεις αναφέρονται κυρίως και σε ιδιώτες, αλλά έχουν και αστυνομικούς. Θα ήθελα, λοιπόν, μια παρατήρηση σε αυτό το γεγονός.
Ποιο είναι το είδος των διώξεων σε αυτές τις διαδικασίες; Δηλαδή, τι ποινική δίωξη ασκείται εναντίον αστυνομικών, αλλά και των ιδιωτών;
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ σε σημαντικά θέματα τα οποία είχατε, παραδείγματος χάρη, έχετε και το αντικείμενο, εξαρχής ήθελα να το πω, για τον έλεγχο δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, δηλαδή για το Πόθεν Έσχες. Υποβάλλονται συνήθως σε εσάς, είδα από τα στατιστικά σας, περίπου 82.000 δηλώσεις. Δειγματοληπτικά ελέγχονται, διότι δεν έχετε και τη διαδικασία. Εδώ μπαίνει και ένα άλλο ερώτημα, το ερώτημα της στελέχωσης της υπηρεσίας σας, εάν έχετε το απαιτούμενο προσωπικό και με το γνωστικό αντικείμενο των θεμάτων αυτών για να προβεί σε αυτή τη διαδικασία.
Επίσης, από τις καταγγελίες, γιατί βλέπω ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες και οι περισσότερες καταγγελίες έχουν υποβληθεί, μάλλον, μέσω ταχυδρομικών καταθέσεων ή κατάθεση στην υπηρεσία που σημαίνει ότι είναι επώνυμες. Θα ήθελα να μας πείτε, εάν αξιολογούνται αυτές και μετά την αξιολόγηση, ποιες από αυτές προχωράνε και πόσες προχωράνε.
Θα ήθελα να αναφερθώ και στην εξελικτική πορεία των υποθέσεων αυτών, αναφερόμενος στη συνέχεια αυτών που είπα προηγουμένως. Δηλαδή, είπαμε σχηματισμό ποινικής δικογραφίας, 123 υποθέσεις. Διαβίβαση σε Εισαγγελική Αρχή, εδώ είναι το ερώτημά μου, ήταν 220 το 2019 και το 2020 είναι 164. Η μείωση αυτή σε τι οφείλεται;
Ένα άλλο θέμα το οποίο θα ήθελα να αναφερθώ στις ποινικές διώξεις, είναι ότι οι περισσότερες ποινικές διώξεις είναι κατά ιδιωτών και αστυνομικών. Για το Λιμενικό Σώμα, πράγματι, είναι λιγότερες, αρκετά λιγότερες, για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πάρα πολύ λιγότερες και για τις στρατιωτικές υπηρεσίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, γιατί είναι ελάχιστες. Από αυτές τις καταγγελλόμενες για διαφθορά, είχαμε 555 το 2020, σε αυτές αναφέρομαι, η συμμετοχή των αστυνομικών με δημοσίους υπαλλήλους και ιδιώτες ήταν οι περισσότερες. Το Λιμενικό Σώμα, πάλι, ελάχιστες και το Πυροσβεστικό Σώμα απειροελάχιστες επίσης.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω και πού βρίσκονται ορισμένες υποθέσεις, διότι αναφέρεστε σε πάρα πολλές σημαντικές υποθέσεις. Δεν διαβάζω να έχουμε εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, διότι αυτό είναι το κυριότερο νομίζω μέλημα της υπηρεσίας σας, η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Αλλά απλώς βλέπω, ότι, παραδείγματος χάρη, στην παράγραφο 2, αναφέρεται σε υπαλλήλους της διεύθυνσης μεταφορών που δραστηριοποιούνται, δεν λέει τίποτα αυτό, σε έκδοση βεβαιώσεων και διπλωμάτων και ενός ιατρού μαιευτήρα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι αυτά, ενός υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος, είναι τα λιγότερα που θα μπορούσατε να προσφέρετε σαν υπηρεσία.
Η δική μου λοιπόν ερώτηση είναι, τι μπορείτε να κάνετε για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων; Εγκληματικών οργανώσεων στις οποίες μπορεί να υπάρχουν ιδιώτες, αλλά μπορεί να συμμετέχουν επίσης και δημόσιοι υπάλληλοι, και υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και γιατρών, αλλά και αστυνομικών.
Ευχαριστώ πολύ.