Search
× Search
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Στη Βουλή η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας κα Lucinda Creighton

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Στη Βουλή η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας κυρία Lucinda Creighton.
 
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Τραγάκης προήδρευσε κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την οποία, η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας κυρία LucindaCreighton ενημέρωσε τα μέλη των δύο Επιτροπών και απάντησε στις ερωτήσεις τους σχετικά με τις προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημητρίου Κούρκουλα. 
Ο κ. Τραγάκης καλωσορίζοντας την κυρία Υπουργό είπε τα εξής:
Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Πρέσβεις, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ως Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, κα. LucindaCreighton, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Γνωρίζω ότι πριν από λίγη ώρα είχατε συνάντηση και συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά και είμαι σίγουρος ότι η συζήτηση έγινε μέσα σε πολύ θετικό κλίμα. Θεωρώ ότι κοινή στόχευση των δύο χωρών, της Ελλάδος και της Ιρλανδίας, πρέπει να είναι η διαμόρφωση Κοινής Οικονομικής Πολιτικής. Θετικό πνεύμα είχαν και οι δηλώσεις που κάνατε κατά την επίσκεψη σας στην Πορτογαλία πριν ένα χρόνο, όταν τονίσατε την σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών που τελούν υπό το καθεστώς διάσωσης και ταχθήκατε εναντίον της εξόδου της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ. Χαιρετίζουμε αυτές τις δηλώσεις. Όπως εκφράζουμε και την αμέριστη εκτίμηση μας για τη συμμετοχή της Ιρλανδίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την Ελλάδα (με 1,63%, ήτοι 500 εκατ. ευρώ).Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας δώσετε το περίγραμμα των κύριων προτεραιοτήτων της Ιρλανδικής Προεδρίας για το ά εξάμηνο του 2013, οι οποίες περιλαμβάνονται στο συνολικό 18μηνο σχεδιασμό των εργασιών της Ε.Ε., ο οποίος καταρτίσθηκε από τις τρείς Προεδρίες (Ιρλανδική – Λιθουανική – Ελληνική) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γραμματεία του Συμβουλίου.
Ευχαριστούμε την Ιρλανδική Προεδρία για το μεστό και συγκροτημένο πρόγραμμα της.
Η Ελλάδα, ως μέλος του Τρίο της Προεδρίας για το τρέχον 18μηνο, υποστηρίζειπλήρως το πρόγραμμααυτό και θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στην επιτυχία των στόχων του.Η γεφύρωση του χάσματος εντός της Ευρωζώνης, μέσω της ισόρροπης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό θέμα για τους επόμενους μήνες. Ως μια χώρα σε οξεία οικονομική κρίση, θεωρούμε απαραίτητο να ευδοκιμήσουν οι πρωτοβουλίες που αφορούν την καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, μέσα από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τη «Στρατηγική Ευρώπη 2020».

Η Δημοκρατική Νομιμοποίηση και Λογοδοσία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της όλης διαδικασίας εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Προς το σκοπό αυτό, θα εργασθούμε με στόχο τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και των Εθνικών Κοινοβουλίων.

Η κυρία Creighton ενημερώνοντας τα μέλη των δύο Επιτροπών για το πρόγραμμα της Ιρλανδικής Προεδρίας, έδωσε έμφαση στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στην Τραπεζική ΄Ένωση, στην Διεύρυνση της Ε.Ε. και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Αναφέρθηκε επίσης στις τρείς βασικές προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας που είναι η σταθερότητα του κοινού νομίσματος, μέσα από την εμβάθυνση της Ο.Ν.Ε,, και τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών με στόχο την αύξηση της Απασχόλησης και την βιώσιμη ανάπτυξη και στον συντονισμό των Εθνικών Προϋπολογισμών μέσω του θεσμού του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Τέλος, η κυρία Creighton απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των Κ.Ο. κ.κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη (Ν.Δ.), Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ), Δημήτρη Σαλτούρου (ΠΑΣΟΚ), Επαμεινώντα Μαριά (ΑΝ.ΕΛΛ), Ελένη Ζαρούλια (Χ.Α.), Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜ.ΑΡ.), Διαμάντω Μανωλάκου (Κ.Κ.Ε.).
Print
1741 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω