Search
× Search
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης
/ Κατηγορίες: Ομιλίες, Δελτία Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θεωρώ υποχρέωση μου, ως παλαιός κοινοβουλευτικός, ο παλαιότερος σε αυτή την αίθουσα, να απευθυνθώ στην εθνική αντιπροσωπεία μιλώντας εθνικά και όχι κομματικά. Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων μιας νέας κυβέρνησης, με νωπή λαϊκή εντολή.

 

Η κρίση των πολιτών, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έκλεισε τους λογαριασμούς με το παρελθόν κι ανοίγει έναν νέο πολιτικό κύκλο για το μέλλον.

 

Μετά από μια δεκαετία κρίσης, αφήνουμε στην άκρη πολλά από αυτά που μας πλήγωσαν, τον διχασμό, την τοξικότητα, την ψεύτικη πόλωση, για να ανακαλύψουμε πάλι την ουσία της πολιτικής.

 

Να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του Κοινοβουλίου,

να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ποιότητα στον πολιτικό μας λόγο,

να αποκαταστήσουμε το κύρος της πολιτικής στα μάτια των πολιτών.

 

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας, που πιστεύω ότι αυτή η Βουλή μπορεί να γίνει από τις καλύτερες της μεταπολίτευσης.

 

Το πήχη τον έθεσε ψηλά ο ίδιος Πρωθυπουργός, με την ομιλία του το Σάββατο το βράδυ, λέγοντας «είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι αλλά δεν είμαστε εχθροί, ούτε επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου».

 

Και βέβαια, είναι πολύ σημαντική νίκη της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού ότι το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής δεν θα βρίσκεται πλέον στην αίθουσα αυτή.

 

Ήταν ένα στοίχημα για εμάς στη Ν.Δ. και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πετύχαμε.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αποπνέουν όραμα, αισιοδοξία, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλισμό, σχέδιο, αποφασιστικότητα.

 

Επιτρέψτε μου, όμως, πριν από όλα, να σταθώ στις δύο εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την περιφέρεια μου, την πολύπαθη Περιφέρεια της Β’ Πειραιά.

 

Και να τον ευχαριστήσω προσωπικά, αλλά και εκ μέρους των συμπολιτών μου, διότι δρομολογεί έργα που ήταν απαίτηση δεκαετιών για την περιοχή μας.

 

Η πρώτη παρέμβαση, αφορά στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες φεύγουν και μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού. Οι παλαιές εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται και στη θέση των φυλακών θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με χώρους άθλησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, δίνοντας επιτέλους ανάσα στον Κορυδαλλό και στις γύρω γειτονιές.

 

Την δεύτερη παρέμβαση, την συζητήσαμε διεξοδικά με τον Πρωθυπουργό, μαζί με τον Δήμαρχο Κερατσινίου, στην τελευταία του προεκλογική επίσκεψη στην περιφέρεια μας, από τις 14 συνολικά επισκέψεις που έκανε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αφορά στα 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό πάρκο με αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο, ιδρύεται και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Μετατρέποντας τον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων, σε χώρο πολιτισμός και τεχνολογικής προόδου.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Με την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του  ο Πρωθυπουργός απέδειξε όχι μόνο ότι έχει προετοιμαστεί από καιρό, αλλά και ότι διαθέτει ακριβέστατη αντίληψη του πολυτίμου «χρόνου» για την χώρα.

 

Παρέθεσε τις πολιτικές, τα πεδία, τους στόχους, τα συγκεκριμένα μέτρα, το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών που θα εφαρμόσει. Απέδειξε ότι οι προγραμματικές του δηλώσεις αποτελούν πράγματι την επιτομή του συνεκτικού σχεδίου διακυβέρνησης.

 

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί που μίλησαν, ο καθένας για το δικό του τομέα ευθύνης, εξέπεμψαν ένα διπλό μήνυμα αξιοπιστίας:

 

Στο εξωτερικό,

Προς τους εταίρους μας: τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα αμφισβητήσει άκαιρα τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό θα γίνει το 2020 σε συνάρτηση με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης, εθνικής ιδιοκτησίας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Προς τις διεθνής αγορές:

Με το μήνυμα ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθηλώνουν τις επενδύσεις θα σαρωθούν, ότι το Ελληνικό θα γίνει το σύμβολο της νέας εποχής, ότι οι Σκουριές θα προχωρήσουν, με ειδική αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και το Ελ. Βενιζέλος.

 

Στο εσωτερικό, προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με τις εξαγγελίες για τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες μειώσεις φόρων και του ΕΝΦΙΑ, αποδεικνύοντας ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη.

 

Τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή, μέσα στο 2019, θα φέρουν μεγάλες αλλαγές:

 

  • Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά
  • Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και στη συνέχεια στο 20%
  • Μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% στο 5%
  • Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή
  • Αναστολή φόρου και υπεραξίας
  • Έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων
  • Μείωση φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από 22% στο 9%
  • Σταδιακή κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος
  • Μείωση Ασφαλιστικών εισφορών από 20% στο 15%
  • Μείωση ΦΠΑ από 13% στο 11% και από 24% στο 22%

 

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τα πρώτα νομοσχέδια που έχει ήδη έτοιμα η κυβέρνηση και που υπηρετούν το πρόγραμμα μας:

 

  • Για το νέο επιτελικό κράτος και την οργάνωση του
  • Για την Ανάπτυξη με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις
  • Για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης
  • Για την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη
  • Για την Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της
  • Για την Αγροτική Ανάπτυξη
  • Για τις μεγάλες τομές στη Δημόσια Υγεία

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Στη μακρά πολιτική μου διαδρομή, δεν θυμάμαι προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης που να εμπνέουν τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση, την αισιοδοξία, ότι η χώρα επιτέλους κοιτάει μπροστά.

 

Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει πιο συγκροτημένο, πιο ορθολογικό, πιο σύγχρονο, πιο ενωτικό και πιο υπερβατικό πολιτικό λόγο από Πρωθυπουργό, σε ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του.

 

Τα ψέματα και η δημαγωγία ανήκουν στην Ελλάδα της κρίσης, ανήκουν στο παρελθόν.

 

Οι Έλληνες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια, από τη δημαγωγία και την ανικανότητα.

 

Ζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα.

 

Ζητούν ασφάλεια, δουλειές, χαμηλότερους φόρους, μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

 

Για αυτό τον λόγο, υπερψηφίζω τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που οδηγούν την Πατρίδα μας στο μέλλον, με ασφάλεια και προοπτική.

 

Ευχαριστώ.

Print
2114 Rate this article:
3.0
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω