Παρέμβαση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ι. Τραγάκη, κατά το κλείσιμο των εργασιών της COSAC
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατά το κλείσιμο των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COSAC (2 Δεκεμβρίου 2014)
Η 52η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της COSAC, με την οποία ολοκληρώνεται η Ιταλική Προεδρία, συνέχισε στις 2 Δεκεμβρίου 2014 τις εργασίες της στην Ιταλική Γερουσία. Κατά την πρώτη θεματική ενότητα εξετάστηκαν οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επιπτώσεις των πολιτικών της στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη. Μετά τις εισηγήσεις των κεντρικών ομιλητών μεταξύ των οποίων ήταν ο R. Valcarcel Siso, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο S. Gozi, Υφυπουργός της Ιταλικής Κυβέρνησης, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα στην προεδρία του συμβουλίου υπουργών, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ιωάννης Τραγάκη, πήρε τον λόγο και ανέφερε τα εξής:
«Τον Απρίλιο του 2014, διοργανώθηκε στη Μασσαλία με πρωτοβουλία του τότε Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μ. Σούλτς, η 1η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στην οποία συμμετείχα εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων. Η διάσκεψη αυτή είχε ως στόχο να αναδείξει την ετοιμότητα και την διάθεση των κοινοβουλίων να καλύψουν το κενό πολιτικής ηγεσίας, το οποίο εμπόδισε μια ενδεχόμενη δημιουργική συνεισφορά της Ένωσης για τη Μεσόγειο, κατά την κρίσιμη αυτή μεταβατική φάση της περιοχής, αλλά και να δοθεί νέα ώθηση στην αποστολή του οργανισμού. Από τότε μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η κατάσταση στην περιοχή βαίνει επί τα χείρω. Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η οικονομική ενίσχυση της Frontex. Η Ελλάδα έχει, λόγω των νησιών, μήκος ακτογραμμών που ισοδυναμεί με την ακτογραμμή της Αφρικής. Είναι όμως και τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνω ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, που πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και να ενισχύσει σημαντικά τις οικονομίες των κρατών της περιοχής και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος είναι μια Μεσόγειος ειρήνης, δημοκρατίας, συνεργασίας και ευημερίας, όπως ορίζεται το όραμα της Ένωσης για τη Μεσόγειο.»
Στην επόμενη και τελευταία θεματική ενότητα, της 52ης COSAC, όπου εξετάστηκε ο δημοκρατικός έλεγχος των ευρωπαϊκών οργανισμών ο κ. Ιωάννης Τραγάκης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι :
«Ο ακριβής ρόλος των ευρωπαϊκών οργανισμών αποτελεί πολλές φορές ένα ερωτηματικό. Τα αποτελέσματα, της εξαμηνιαίας έκθεσης της 22ης COSAC, έδειξαν ότι παρ' όλο που ο αριθμός των ευρωπαϊκών οργανισμών αυξάνει, και παρόλο που συχνά οι οργανισμοί αυτοί επιβαρύνονται με την εκτέλεση σημαντικού αριθμού εξειδικευμένων και σε ορισμένες περιπτώσεις ρυθμιστικών λειτουργιών, παραπάνω από τα μισά Κοινοβούλια δεν έχουν εξετάσει το ρόλο, τη λειτουργία ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους, ούτε στο σύνολό τους, ούτε μεμονωμένα. Για παράδειγμα, τα κοινοβούλια, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, συζητούν σε καθημερινή βάση τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αυξημένο αριθμό παράνομων μεταναστευτικών ροών. Απαιτείται συνεργασία με τον οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε., τον FRONTEX. Το γεγονός αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, της ευρωπαϊκής στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας, η οποία εγκαινιάστηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο με την κοινή ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Συμβουλίου και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 24 Ιουνίου 2014. Η πρωτοβουλία, αυτή, συνεχίζεται από την ιταλική προεδρία η οποία αναμένεται να παρουσιάσει ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης. Ο ρόλος των ευρωπαϊκών οργανισμών στις δράσεις αυτές θα πρέπει να είναι κεντρικός και είμαι σίγουρος ότι τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να συνεισφέρουν στο σχετικό διάλογο, αλλά και στην αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου».
Οι εργασίες της 52ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης της COSAC ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση των τελικών κειμένων συνεισφοράς και συμπερασμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά και την προσθήκη των τροπολογιών που εγκρίθηκαν, και τα οποία κείμενα θα αποσταλούν σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.