Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Δελτία Τύπου

Συνάντηση της Προεδρικής Τρόικα της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), υπό την Προεδρία του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Συνάντηση της Προεδρικής Τρόικα της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC)”
 
Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ξεκίνησαν, σήμερα, οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), με την συνάντηση της Προεδρικής Τρόικα της Διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, ως η Προεδρεύουσα χώρα, η Λιθουανία ως η απελθούσα Προεδρία και η Ιταλία, ως η επόμενη προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.. Συμμετέχει, επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Γιάννη Τραγάκη, και τη συμμετοχή του κ. GediminasKIRKILAS, Αντιπροέδρου της λιθουανικής Bουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, του κ. MicheleBORDO, Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ιταλικής Βουλής και της καςNadiaGINETTI, μέλους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας. Συμμετείχαν, επίσης, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ.  MiguelAngelMARTÍNEZMARTÍNEZ, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο κ. CarloCASINI, Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων.
Στην ατζέντα της συνάντησης, ήταν η έγκριση της ημερήσιας διάταξης της Προεδρικής Τρόικα της COSAC, η έγκριση του σχεδίου προγράμματος της συνάντησης των Προέδρων της COSAC, η συζήτηση επί του σχεδίου προγράμματος της LICOSAC, η έγκριση του περιγράμματος της 21ης εξαμηνιαίας έκθεσης της COSAC και οι επιστολές προς την Προεδρία.
Στη συνέχεια, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γιάννης Τραγάκης και Πρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), παρέθεσε δείπνο σε όλα τα μέλη της Διάσκεψης στο εστιατόριο του Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο είχαν ξεναγηθεί νωρίτερα.
Ο κ. Τραγάκης, καλωσορίζοντας τα μέλη της COSACστην Αθήνα, απεύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό: 
«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα εμβληματικό σημείο της πρωτεύουσάς μας, όπου είχατε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε ανάμεσα σε καλλιτεχνικούς θησαυρούς που μαρτυρούν μια ιστορία 25 αιώνων και να θαυμάσετε τη θέα του Παρθενώνα, ενός μοναδικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Μουσείο της Ακρόπολης, που εγκαινιάστηκε το 2009, πρόσφατα κατετάγη ως το τρίτο από τα 50 καλύτερα μουσεία του κόσμου, μολονότι σχεδιάστηκε με ειδικές προδιαγραφές για να στεγάσει εκθέματα –συμπεριλαμβανομένων των γλυπτών του Παρθενώνα- που παραμένουν δυστυχώς ακόμα εκτός Ελλάδας.
Παράλληλα, το Μουσείο αυτό είναι δείγμα του δυναμισμού και των δυνατοτήτων της σύγχρονης Ελλάδας και του ελληνικού λαού, που κατορθώνει να ξεπερνά κρίσεις, πολέμους, καταστροφές και να βγαίνει πιο δυνατός .
            Το βράχο της Ακρόπολης τον αποκαλούμε ιερό, όχι μόνο γιατί είναι συνυφασμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό μας αλλά κυρίως με την έννοια της Δημοκρατίας.
Ο όρος Δημοκρατία επινοήθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα, στην κλασσική Αθήνα: «Δήμος και Κράτος», δηλαδή κυριαρχία του λαού. Η Δημοκρατία μετουσιώθηκε σε πράξη και ήκμασε λίγα μόλις μέτρα μακριά από εδώ, στην αρχαία Αγορά, τόπο συνεύρεσης των αρχαίων Αθηναίων.
Σήμερα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και των αξιών στις οποίες εδράζεται η ενωμένη Ευρώπη.
Οι ιστορικές μνήμες της Ευρώπης μας υπενθυμίζουν ότι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα αγαθά που συνεπάγεται δεν μπορούν να θεωρούνται ποτέ δεδομένα.
Εμείς, λοιπόν, οι κοινοβουλευτικοί, φέρουμε την ευθύνη της θωράκισής του, απέναντι σε κάθε απειλή και κυρίως απέναντι στην αδιαφορία για την πολιτική, που δυστυχώς παίρνει τεράστιες διαστάσεις, όσο διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στην αυριανή μας συνεδρίαση (COSAC), την πρώτη διακοινοβουλευτική συνάντηση στην Αθήνα, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το ρόλο και τη σημασία των θεσμικών οργάνων, ώστε να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα που συνδέει, που «επανασυνδέει την Ευρώπη τους πολίτες της».
Ρόλος και υποχρέωσή μας, ως εθνικοί και ευρωπαίοι βουλευτές, είναι να διαβεβαιώσουμε και να πείσουμε τους πολίτες, ότι η δημοκρατικότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση.
Ανάμεσα στο χθες του 5ου π.Χ. αιώνα και το σήμερα της τεχνολογικής επανάστασης και της έκρηξης εικόνων και πληροφοριών, ένα δείγμα της λυρικής μουσικής του τέλους του 19ου αιώνα, εποχής της βιομηχανικής επανάστασης,   αποτελεί μια   συμβολική γέφυρα, που αποδεικνύει την εξέλιξη και την αλληλεξάρτηση της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας στην Ευρώπη.  
Αποτελεί και μια ευχάριστη γέφυρα, ανάμεσα στην ξενάγηση και στο δείπνο.  
Σας αφήνω, λοιπόν, να απολαύσετε τις μελωδίες των Γάλλων μουσικών, Γκουνό και Μασενέ, του Βέρντι και του δικού μας Σπύρου Σαμάρα, συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου.
Θέλω να απευθύνω, δημόσια, τις ευχαριστίες μου στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τους ερμηνευτές, που είναι απόψε μαζί μας, για την ευγενική τους προσφορά.
 Εύχομαι σε όλους σας καλή διασκέδαση και σηκώνω το ποτήρι μου, σε μια πρόποση, για την επιτυχία της Διάσκεψής μας και της ελληνικής Προεδρίας».
Print
1543 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω