Συνάντηση του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής Ι. Τραγάκη με την Ομάδα Φιλίας Γεωργίας - Ελλάδας
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Τραγάκης, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γεωργίας – Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνάντησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας των κοινοβουλίων των δύο χωρών.
Ο κ. Τραγάκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Γεωργία συνδέονται με μακρούς φιλικούς δεσμούς, συνεργάζονται στενά σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και σε αυτό το πλαίσιο οι διακοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας παίζουν σημαντικό ρόλο. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης στη Γεωργία, όπως και η ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας, δημιουργεί μια νέα δυναμική και προσφέρει νέα προοπτική στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, καλωσόρισε τη μονογράφηση των Συμφωνιών Συνδέσεως της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι αποτελούν μέσον για την περαιτέρω προσέγγιση της Γεωργίας με την Ε.Ε., την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας και την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό. Στη συνέχεια, ο κ. Τραγάκης έκανε αναφορά στο ζήτημα των αποσχισθεισών περιοχών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις συνομιλίες της Γενεύης για την εξεύρεση μόνιμης ειρηνικής λύσεως, υποστηρίζει την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της και υπογραμμίζει την ανάγκη για προσπάθειες συμφιλιώσεως και συνεργασίας με τις αποσχισθείσες περιοχές.
Κλείνοντας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πορεία της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, στους τρεισήμισι μήνες από την ανάληψη της και με βάση τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί ανέπτυξε διεξοδικά τα, μέχρι σήμερα, επιτεύγματα της σε μια σειρά σημαντικών φακέλων.
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας της Γεωργίας, σημείωσε καταρχήν ότι Ελλάδα και Γεωργία έχουν μακρές ιστορικές σχέσεις και ότι οι λόγοι της επίσκεψης τους στη χώρα μας δεν είναι μόνο πολιτικοί, αλλά ιστορικοί και πολιτιστικοί. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Γεωργίας είναι η πλήρης προσέγγιση με την Ε.Ε. και την Ευρωατλαντική συμμαχία και ευχαρίστησε την Ελλάδα που υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση. Τόνισε, επίσης, ότι η Γεωργία υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ανοίγει την αγορά της, κάνει το επενδυτικό της περιβάλλον ασφαλέστερο και συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. Τέλος, υπογράμμισε ότι μια σταθερή Γεωργία, μέσα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία, αντίθετα είναι παράγοντας σταθερότητας.