Search
× Search
Τρίτη, 7 Μαΐου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Δελτία Τύπου

Χαιρετισμός του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη κατά την επίσκεψη φοιτητών του προγράμματος ΘΥΕΣΠΑ στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Χαιρετισμός του
Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
κατά την επίσκεψη 240 φοιτητών και καθηγητών
του προγράμματος ΘΥΕΣΠΑ
(Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών)
στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 
 
Αγαπητοί καθηγητές και φοιτητές, από πανεπιστήμια και χώρες όλου του κόσμου, σας καλωσορίζουμε, με ιδιαίτερη χαρά, στη Βουλή των Ελλήνων, στο ναό της Δημοκρατίας που γεννήθηκε σε αυτή την πόλη, την Αθήνα.
 
Πραγματικά, είναι για εμένα ξεχωριστή τιμή, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να χαιρετίσω αυτή την εκδήλωση.
 
Πιστεύω, ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γιατί συνεχίζει αυτό το πολύτιμο πρόγραμμα, που φέτος συμπληρώνει εικοσιπέντε χρόνια φιλοξενίας φοιτητών και διδασκόντων από τμήματα ελληνικών σπουδών 98 Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, 40 χωρών και το οποίο υποστηρίζεται από την ελληνική πολιτεία και βέβαια από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 
Αποτελεί, πλέον, παράδοση οι φοιτητές που έρχονται, από όλες τις γωνιές του κόσμου, να επισκέπτονται την Βουλή των Ελλήνων. Συνιστά έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος σας στις αρχές, τις αξίες, αλλά και την ιστορία της Δημοκρατίας.
 
Όπως γνωρίζετε, η λέξη ΒΟΥΛΗ, την οποία χρησιμοποιούμε και σήμερα είναι μια πανάρχαια ελληνική λέξη η οποία είναι γνωστή από την Ιλιάδα του Ομήρου, στην οποία αναφέρεται η περίφημη φράση: «Διός δ’ ετελείετο βουλή».
 
Δηλαδή, η εμφάνιση και η λειτουργία της Βουλής εξαρτάται καθαρά από τις προθέσεις του Διός.
 
Διότι, η ΒΟΥΛΗ στα αρχαία ελληνικά είναι η ΣΥΜΒΟΥΛΗ, η ΣΚΕΨΗ, η ΑΠΟΦΑΣΗ, στην οποία οδηγούμαστε μετά από μια ολοκληρωμένη σύσκεψη.
 
Πρέπει επομένως να κατανοήσουμε ότι οι βουλευτές είναι αυτοί που είναι εντεταλμένοι να σκέφτονται προς όφελος των Πολιτών που εκπροσωπούν. Και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να σκέφτονται οι βουλευτές πρέπει να είναι τέτοιος που να τους επιτρέπει να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις έχοντας πάντα σαν κύριο μέλημα τους την ικανοποίηση του θείου Νόμου, που δεν είναι άλλος από τον ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
 
 
Στην αρχαία Αθήνα είχαμε την Βουλή των Πεντακοσίων, ενώ η σημερινή Βουλή των Ελλήνων λειτουργεί με Τριακόσιους Βουλευτές.
 
Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον κορυφαίο αντιπροσωπευτικό θεσμό των πολιτών. Εκφράζει τη λαϊκή βούληση, τη λαϊκή κυριαρχία. Είναι θεσμός υψηλού κύρους και καθολικής αναγνώρισης. Είναι η καρδιά της Δημοκρατίας, το ισχυρότερο δημοκρατικό σύμβολο.
 
Θέλω, για ακόμα μια φορά, να ευχαριστήσω όλους όσους συμβάλουν στην επιτυχία αυτού του προγράμματος και να υπογραμμίσω ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ έχει εξαιρετική σημασία.
 
Σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, την Ελλάδα,
το πρόγραμμα αυτό,
η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας,
η επίσκεψη σας στα σημαντικότερα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και                    σύγχρονα κτήρια της χώρας μας,
η επαφή σας με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό,
σας καθιστά τους πιο σημαντικούς πρέσβεις του ελληνικού πνεύματος σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις σπουδές σας, καλή σταδιοδρομία στην καθεμία και τον καθένα από εσάς ξεχωριστά και
ελπίζω από αυτή σας την επίσκεψη να κρατήσετε μέσα σας όσα έχει γεννήσει αυτός ο τόπος:
την Δημοκρατία,
την Ελεύθερη Σκέψη,
την Δικαιοσύνη.
 
Σας ευχαριστώ .
Print
1589 Rate this article:
4.0
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω