Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Δελτία Τύπου

 Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Κοινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ελληνικού Κοινοβουλίου διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στη Βουλή των Ελλήνων,  στην οποία συμπροήδρευσαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz.
Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας, ενόψει της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης τόνισε:
« Κυρίες και κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σας καλωσορίζω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσουμε απευθείας με  ένα σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως είναι η Διάσκεψη των Προέδρων.
Από την πλευρά του Ελληνικού Κοινοβουλίου παρίσταται το αντίστοιχο όργανο η Διάσκεψη των Προέδρων,  στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων και οι  Αντιπρόεδροι του Ελληνικού Κοινοβουλίου  καθώς και ο Πρόεδρος του.

Αποδίδουμε λοιπόν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι οι σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά Κοινοβούλια καθώς και η εκπροσώπηση του στα διάφορα φόρα διακοινοβουλευτικής συνεργασίας υπάγονται στη δικαιοδοσία σας. 
Οι σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων έχουν περάσει από διάφορες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι τα εθνικά Κοινοβούλια περιορίζονται σε επικυρωτικό ή ελεγκτικό ρόλο είναι κάτι που κάνει τους βουλευτές των Εθνικών Κοινοβουλίων να αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν φτάνει εκεί που πρέπει και κατά συνέπεια δεν φτάνει η φωνή των πολιτών που εκπροσωπούμε.
Αναγνωρίζουμε σε σας, και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο τον κ. Martin Schulz, όσο και στους προκατόχους του,   μια ειλικρινή   προσπάθεια για συνεργασία και συνεχή ανταλλαγή απόψεων μέσω της διοργάνωσης πληθώρας διακοινοβουλευτικών συναντήσεων, τόσο σε επίπεδο ομολόγων επιτροπών, όσο και  σε ευρύτερο επίπεδο καθώς και επισκέψεων επιτροπών στα διάφορα κράτη – μέλη.
Πρόσφατα λόγω και της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων πολλές συνεδριάσεις με τις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και, όπως και στο παρελθόν,  είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να σας ενημερώσουμε και για τις θέσεις που αναπτύσσουν οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Δεν ξεχνάμε εξάλλου και τις δικές σας συχνές επισκέψεις και του Προέδρου  κ. Schulz, ο  οποίος  τοποθετήθηκε εδώ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και εξέπεμψε ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Κι αυτό έγινε σε μια περίοδο που άλλοι Ευρωπαίοι  ηγέτες μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, καχυποψία,  φτάνοντας σε σημείο να αμφιβάλλουν ακόμα και για την παραμονή μας στο κοινό νόμισμα.
Τώρα που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας επίπονης διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής και αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ χρειαζόμαστε την στήριξη όλων για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής και να δρέψουμε τους καρπούς των θυσιών στους οποίους υποβλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός. Χρειαζόμαστε δηλαδή και τη δική σας στήριξη, αλλά και την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιμένοντας οι εκπρόσωποι των δανειστών μας σε ζητήματα που καμιά φορά είναι ήσσονος σημασίας από πλευράς δημοσιονομικού οφέλους, αλλά μεγάλης σημασίας ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην ελληνική κοινωνία, θέτουν σε κίνδυνο όλη την μέχρι τώρα προσπάθεια. Είναι αυτό που λέμε πολλές φορές ότι βλέπουν το δέντρο και αγνοούν το δάσος. Εννοείται ότι οι σκεπτόμενοι μόνο με τεχνοκρατικούς όρους δεν υπολογίζουν την τεράστια ευθύνη που μεταφέρουν στους ώμους των βουλευτών, όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε μέτρα που επιδεινώνουν την κοινωνική συνοχή χωρίς να έχουν δημοσιονομικό όφελος και απειλούν τη σταθερότητα.
Οι θυσίες που προανέφερα άφησαν βαθιά σημάδια στον ελληνικό λαό τόσο σε κοινωνικό    όσο και σε πολιτικό επίπεδο και για πρώτη φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη αδιαφορία ή και δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Βλέπουμε να αναπτύσσεται μια ρητορική που έρχεται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά ιδεώδη  στην Ελλάδα, στη χώρα που γέννησε την Δημοκρατία και στη διάρκεια της ιστορίας της πολέμησε με σθένος το φασισμό και τη δικτατορία.
Ωστόσο το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό και τον ευρωσκεπτικισμό και μια κρίση αξιών δυστυχώς δεν είναι μόνο ελληνικό. Βλέπετε τα κόμματα που έλκουν τη ψήφο διαμαρτυρίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τυχαίνει στην πλειοψηφία τους να προβάλλουν ένα αντιευρωπαϊκό  προφίλ. Και πρέπει να σας πω ότι στην Ελλάδα του 2012 πετύχαμε να έχουμε μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με μόνο στόχο να βρούμε λύσεις παραμένοντας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και βάλαμε στην άκρη όλα εκείνα τα οποία μας χώριζαν, μέσα μάλιστα και από την ένταση των δύο προεκλογικών περιόδων του 2012. Κανείς δεν πίστευε εκείνη την ώρα ότι θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που θα έχει ζωή και θητεία τέτοια που θα μπορεί να δώσει λύσεις στο καυτό πρόβλημα που υπήρχε,  λύσεις μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Και όλοι στοιχημάτιζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει, δεν θα παραμείνει για καιρό, δεν θα υπάρχει απαιτούμενη πλειοψηφία, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της. Και βέβαια με τις θυσίες του ελληνικού λαού, με προτάσεις από την Αντιπολίτευση που πολλές φορές ήταν ουσιαστικές και βελτιωτικές,  καταφέραμε παρά τα λάθη που αναγνώρισε και η τρόικα η ίδια ότι έκανε,  να μπορέσουμε να πετύχουμε σήμερα ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία .
Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολο δρόμο ακόμα μπροστά μας. Δεν έχουμε ολοκληρώσει και δεν θα χαλαρώσουμε. Γνωρίζουμε όμως και γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες, ότι τελικά αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο και έχουν αρχίσει ξανά να πιστεύουν στην Ευρώπη, γιατί τα προβλήματα θα τα λύσουμε με περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερο διάλογο και όχι απομονωμένοι στα εθνικά μας Κοινοβούλια. Και πρέπει να σας πω ότι στην Ελλάδα έχουμε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

Το Κοινοβούλιο είναι εκείνο που με την πλειοψηφία που έχει στηρίζει τη κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο εκλέγει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την έμμεση εκλογή  Και γι αυτό ακριβώς στους ώμους των βουλευτών πέφτει ένα πολύ μεγάλο βάρος στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε . Θέλω επίσης να τονίσω ότι το Σύνταγμα μας προβλέπει θεσμική κατοχύρωση της Αντιπολίτευσης και μάλιστα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι από τα λίγα ευρωπαϊκά συντάγματα τα οποία κατοχυρώνουν θεσμικά  την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να  πετυχαίνουμε στο Κοινοβούλιο τη σύνθεση που απαιτείται,  ώστε να δημιουργείται αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να υπάρχει αυτή η σταθερότητα, που είναι μια προϋπόθεση για να μπορεί η κυβέρνηση να είναι αξιόπιστος συνομιλητής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην τρόικα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες. Και βεβαίως μέσα στο Κοινοβούλιο προσπαθούμε να έχουμε ένα δημοκρατικό διάλογο, να αναπτύσσουμε τα επιχειρήματα μας, να συνθέτουμε τις απόψεις μας και να είμαστε συνεπείς προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Βαδίζουμε στις ευρωεκλογές με τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας. Και το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερη και την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. Θα πρέπει δηλαδή στο διάστημα αυτό όχι μόνο να προωθήσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, αλλά να εντείνουμε και την προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος αποξένωσης.
Πριν από τις Ευρωεκλογές θα πρέπει όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν πειστικές και οριστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και ιδίως των νέων. Ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων και τις θέσεις απασχόλησης. Θα πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα δηλαδή,  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  δεν είναι το τέρας των αριθμών, αλλά ότι κάνει το καθήκον της τόσο στο θέμα της άμβλυνσης των ανισοτήτων όσο και στην ευημερία των πολιτών της.  
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για σύνδεση των ονομάτων των υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις πολιτικές ομάδες που θα έρθουν αντιμέτωπες στις ευρωεκλογές, αποτελεί μεγάλη πρόοδο   προς όφελος της διαφάνειας και του εκδημοκρατισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Μέχρι τώρα η ιδέα που είχαν σχηματίσει οι πολίτες για την διαδικασία επιλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι αυτό γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, δηλαδή πολιτικά παζάρια.
Τώρα για πρώτη φορά οι ίδιοι οι πολίτες με τη ψήφο τους αναλαμβάνουν αυτοί την ευθύνη επιλογής Προέδρου, παράλληλα με την επιλογή ευρωβουλευτών που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν. Και είναι σημαντική η αλλαγή που προωθείται στο νομικό καθεστώς των πολιτικών ομάδων και ιδρυμάτων που επίσης συμβάλλει  στη διαφάνεια και στη δημοκρατική λογοδοσία. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τονιστούν και εμείς ως Κοινοβούλιο της Προεδρεύουσας Χώρας δεσμευόμαστε να το πράξουμε.
Όσον αφορά στις δραστηριότητες μας στο προσεχές εξάμηνο, στην Κοινοβουλευτική δηλαδή πτυχή της Προεδρίας, αποφασίσαμε να οργανώσουμε συναντήσεις λιτές, με θεματολογία που θα εστιάζεται στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους πριν από τις Ευρωεκλογές.
Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουμε τις δραστηριότητες της Προεδρίας μας από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Schulz  σε μια μεγάλη διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των Κοινοβουλευτικών και εκείνων που χαράσσουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ε.Ε. 
Πιστεύω ότι συμφωνούμε στην ανάγκη ανάδειξης θεμάτων που αφορούν τους πολίτες της Ε.Ε., όπως η καταπολέμηση της ανεργίας, τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, ο δημοκρατικός έλεγχος των προγραμμάτων προσαρμογής. Εύχομαι καλή συνεργασία προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης. Σας ευχαριστώ πολύ.»
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Τραγάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις που θα φιλοξενήσει η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της προεδρίας του πρώτου εξαμήνου του 2014.
Όπως είπε, η προεδρία θα αρχίσει με την κοινή διοργάνωση της Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση (20 – 22 Ιανουαρίου 2014), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας.
Στις 27 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί στην αίθουσα Γερουσίας, η Διάσκεψη των Προέδρων της COSAC με θέμα την επανασύνδεση της Ευρώπης με τους πολίτες της και ο ρόλος των θεσμικών οργάνων.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι Πρόεδροι των Επιτροπών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, στις 17 Φεβρουαρίου, για να εξετάσουν το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης.
Η επόμενη συνεδρίαση που διοργανώνεται είναι στις 17 Μαρτίου, και έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη, έναν από τους βασικούς στόχους της προεδρίας μας αλλά και όλων των χωρών που πλήττονται από ύφεση και ανεργία, όπως η Ελλάδα.
Στις 19 Μαρτίου θα συνεχιστεί η συζήτησή των αρμοδίων επιτροπών για το προσεχές πολυετές πρόγραμμα στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών, εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης σε μια κοινή συνεδρίαση που διοργανώνεται μαζί με την Επιτροπή Λίμπε. Η τελευταία συνάντηση που θα λάβει χώρα πριν από τις εκλογές είναι η Διάσκεψη για τον έλεγχο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, στις 3 και 4 Απριλίου. Η κοινοβουλευτική διάσταση της Προεδρίας θα κλείσει με την COSAC που θα λάβει χώρα, στις 16 και 17 Ιουνίου.»
Αμέσως μετά τον λόγο πήραν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εναλλάξ με τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων που συμμετείχαν.
 
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε:
« Προσπαθούμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να πετυχαίνουμε τον συγκερασμό απόψεων και τη σύνδεση που απαιτείται ώστε να έχουμε κατά πλειοψηφία αποφάσεις. Πρέπει να σας πω ότι εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στα Κοινοβούλια. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μας. Εμείς είμαστε οι γνήσιοι εκπρόσωποι των πολιτών. Εμείς στηρίζουμε την εκτελεστική εξουσία και τη γραφειοκρατία.
Απαιτείται λοιπόν να βρούμε διαδικασίες με τις οποίες θα συμμετέχουμε ακόμα περισσότερο στη λήψη αποφάσεων, ώστε να τις εξηγούμε στους πολίτες και να τους έχουμε συμμέτοχους και αλληλέγγυους για την εφαρμογή και υλοποίηση όλων αυτών των αντιλήψεων.
Επίσης να τονίσω ότι η Ελληνική Βουλή κάνει συνεχώς μια αποτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί σήμερα. Τη συζητάμε σε όλες τις Επιτροπές και όχι μόνο στην Επιτροπή Οικονομικών και πιστεύω ότι μπορούμε πράγματι μέσα από τις συζητήσεις αυτές, επειδή έχουμε κοινές αγωνίες και κοινά προβλήματα, ανεξαρτήτως αν έχουμε διαφορετικές προτάσεις στη λύση τους - όσοι έχουμε τουλάχιστον - μπορούμε να βρούμε την κατεύθυνση που απαιτείται ώστε να μειωθεί η ανεργία, να υπάρχουν επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Διότι δεν είναι δεδομένο ότι κάθε επένδυση δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε ξανά στην Επιτροπή Οικονομικών.
Τέλος πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Προεδρία θα συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός πλαισίου που απαιτείται για όλα αυτά που συζητήσαμε σήμερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
 
Στη Διάσκεψη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) κ. Joseph Daul, η Συμπρόεδρος της Ομάδας «Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» (Greens/ALE) κυρία Rebecca Harms, o Αντιπρόεδρος της ομάδας «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» ( ECR) κ. Geoffrey Van Orden, o Αντιπρόεδρος της ομάδας της «Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» (S&D) κ. Goram Farm, η Αντιπρόεδρος της Ομάδας της «Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» ( ALDE) κυρία Anneli Jaatteenmaki, η Πρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της «Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών» (GUE/NGL) κυρία Gabriele Zimmer και η αντιπρόεδρος της Ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» (EFD) κυρία Νίκη Τζαβέλα. Εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχαν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων και βουλευτές.

Print
2060 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω