51η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (LI COSAC) - Έναρξη των εργασιών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της 51ης Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., με τις οποίες ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική διάσταση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη Διάσκεψη άνοιξε ο Προεδρεύων κ. Τραγάκης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και στις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, επεσήμανε ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έχουν ήδη φανεί, αλλά οι προσπάθειές μας πρέπει να συνεχιστούν αμείωτες, για να επιτευχθεί η εδραίωση μιας Ευρώπης δυνατής και ευημερούσας, με προσήλωση στη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και το κράτος δικαίου. Η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματα και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο μεταξύ, όμως, πρέπει να βρούμε τρόπους, μέσω προγραμμάτων, όπως οι εγγυήσεις για τη νεολαία.Παράλληλα, θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με μείωση της γραφειοκρατίας, της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης και να ενθαρρύνουμε την καινοτομία.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αναφέρομενος στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, αναδεικνύοντας ακραία κόμματα τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά, αντικατοπρίζοντας την τάση ευρωσκεπτικισμού και προβάλλοντας το αίτημα της κοινωνίας για επανασύνδεση της πολιτικής με τις ανάγκες των πολιτών. Στη συνέχεια, είπε χαρακτηριστικά ότι η συνεργασία των εθνικών Κοινοβουλίων με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποδώσει καρπούς.
Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε διεξοδική αναφορά στον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Χαρακτηριστικά είπε ότι, στο πλαίσιο της Προεδρίας, έχουν ολοκληρωθεί 67 νομοθετικές προτάσεις και υιοθετήθηκαν σημαντικά πολιτικά κείμενα για την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών. Η Ελληνική Προεδρία έδωσε έμφαση στην προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης, στην ανάσχεση της ύφεσης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στη μετανάστευση, στην προστασία των συνόρων και στην κινητικότητα. Αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξάρθρωση κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες και εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Ο Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης,ότι η Ελληνική Προεδρία ανέδειξε ως οριζόντιο ζήτημα τις θαλάσσιες πολιτικές της Ε.Ε. , με στόχο να αξιοποιηθεί στο έπακρο «η δυνατότητα που προσφέρει η Θάλασσα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες το Συμβούλιο του Ιουνίου θα υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας. Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση περισσότερο δυνατή» και ότι «η Ένωσή μας είναι η δύναμή μας».
Στο διάλογο που ακολούθησε και στις παρεμβάσεις των Συνέδρων, τοποθετήθηκε διεξοδικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Κούρκουλας.
Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso, αναπτύσσοντας το Ευρωπαϊκό όραμα για την Ευρώπη του 2025, είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική και δημοσιονομική κρίση έχει θέσει το ευρωπαϊκό μοντέλο στη μεγαλύτερη δοκιμασία του, στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ε.Ε. έλαβε, όμως, τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εξομάλυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εξασφάλισε όλες τις προϋποθέσεις για την αειφόρο ανάπτυξη. Σήμερα, οι προσπάθειες αυτές άρχισαν να αποδίδουν. Εντούτοις, η ανάκαμψη συνολικά της Ευρώπης παραμένει ακόμα πολύ αργή και εύθραυστη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Elmar Brok, αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, υπήρξε επικριτικός απέναντι στην πολιτική της Ρωσίας, κατηγορώντας την για αυταρχισμό και εκβιασμό των γειτονικών της χωρών, προκειμένου να μην υπογράψουν συμφωνίες σύνδεσής τους με την Ε.Ε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα, για την αποτροπή περαιτέρω όξυνσης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας μπορεί να κτίσει διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία. Κατέληξε, λέγοντας ότι μόνο οι ίδιοι οι Ουκρανοί μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας μίλησε για τη «Δημοκρατική Νομιμοποίηση και Ευρωπαϊκή ηγεσία: η επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών». Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το μήνυμα των Ευρωπαίων πολιτών για την επίθεση που υπέστησαν στους μισθούς και τις συντάξεις τους, στην κινητή και ακίνητη ιδιοκτησία τους και την υπερφορολόγησή τους. Δήλωσε, ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής κινδυνεύει να οδηγήσει τους πολίτες σε εξτρεμιστικές ομάδες και εθνικιστικά κόμματα, γεγονός επιζήμιο για τη Δημοκρατία.Κατέληξε, λέγοντας ότι η περιπέτεια της Ενωμένης Ευρώπης μπορεί να κερδηθεί για τους ευρωπαϊστές, εφόσον υπάρξει αλληλεγγύη , ισόρροπη ανάπτυξη, σύγκλιση μεταξύ βορρά και νότου και ενεργοποίηση με πράξεις της ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Carlo Casini, Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,τόνισε ότι ο ευρωσκεπτικισμός οφείλεται στο γεγονός, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δε νιώθουν ότι συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ότι βρίσκονται μακριά από τους θεσμούς.Παραδέχθηκε, ότι υφίσταται ακόμα σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη .Θεώρησε θετικό το γεγονός της μεγαλύτερης, από κάθε προηγούμενη φορά, συμμετοχής των πολιτών στις Ευρωεκλογές.Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του,λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ανακαλύψει ξανά τις ρίζες της, έτσι ώστε να γίνει ένας ενιαίος χώρος, στον οποίο μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική.