Search
× Search
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δηλώσεις

/ Κατηγορίες: Δηλώσεις

Δήλωση του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Τραγάκη, για την 51η COSAC

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της 51ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα στις 15, 16 και 17 Ιουνίου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της COSAC, κ. Ιωάννης Τραγάκης, έκανε έναν απολογισμό τονίζοντας τα εξής:

 

«Η 51η COSAC στην οποία συμμετείχαν 300 και πλέον βουλευτές, Πρόεδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εκπρόσωποι των 42 νομοθετικών σωμάτων της Ε.Ε. ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την κοινοβουλευτική διάσταση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

 

Η Διάσκεψη, αυτή, η οποία διοργανώθηκε με άρτιο τρόπο από τη Βουλή των Ελλήνων, ήταν το επιστέγασμα μιας συστηματικής δουλειάς που κάναμε, πολλούς μήνες πριν, προετοιμάζοντας το κοινοβουλευτικό σκέλος της Ελληνικής Προεδρίας.

 

Κεντρικοί ομιλητές της Διάσκεψης, ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Α. Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ε. Μεϊμαράκης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ε. Μπαρόζο (μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος), ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Κ. Τασούλας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Κούρκουλας, ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Λάζλο Άντορ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ., κ. Έλμαρ Μπρόκ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ε.Κ., κ. Κάρλο Καζίνι, καθώς και βουλευτές από τα κράτη μέλη της ΄Ένωσης. 

 

Από πλευράς της Βουλής των Ελλήνων, συνέβαλαν με τις παρεμβάσεις τους ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γραμματέας της Επιτροπής κ. Κώστας Τριαντάφυλλος ο οποίος πρότεινε και εγκρίθηκε την καθιέρωση φόρουμ νέων Κοινοβουλευτικών της COSAC και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αντίστοιχα, διεξήχθη και φόρουμ γυναικών της COSAC, με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες, με κεντρική ομιλήτρια την Υφυπουργό Υγείας, κυρία Κατερίνα Παπακώστα.

 

 

 

Σε τρείς ημέρες πολύ σημαντικών και δυναμικών συνεδριάσεων, καταφέραμε μέσα σε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης να αναδείξουμε τις θέσεις και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., οι οποίες συνοψίστηκαν στο τρίπτυχο: Ανάπτυξη – Απασχόληση – Κοινωνική συνοχή και Ανεργία των Νέων. Επιπλέον, παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα επιτεύγματά της Προεδρίας, δίνοντας έμφαση στην Τραπεζική Ένωση, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, την ανάπτυξη και την απασχόληση, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θέματα και τα οποία εντάχθηκαν κατά τρόπο ευνοϊκό στα τελικά κείμενα που εγκρίθηκαν.

 

Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς ζητήματα που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα τους Έλληνες, όπως η ανάσχεση της ύφεσης, η ενίσχυση της απασχόλησης, η κοινωνική συνοχή και η ανεργία των νέων.

 

Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, εξετάζοντας τους τρόπους επανασύνδεσης της Ένωσης με τους πολίτες της, μέσω της ισχυροποίησης των δημοκρατικών διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης, μέσω της ενδυνάμωσης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στη συνεργασία τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω με έμφαση και ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι τα τελικά κείμενα των Συμπερασμάτων και της Συνεισφοράς, της 51ης Διάσκεψης των Επιτροπών των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), υιοθετήθηκαν με ομοφωνία από τους εκπροσώπους των νομοθετικών σωμάτων κάνοντας δεκτές όλες τις ελληνικές θέσεις, κάτι που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της διάσκεψης».  

Print
936 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω