Άρθρο του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην εφημερίδα "Αυριανή της Κυριακής"
Άρθρο του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην εφημερίδα
ΑΥΡΙΑΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2008
Τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια κοινότητα βιώνει μια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είναι πρωτοφανής στη μεταπολεμική περίοδο. Η οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη απο το καλοκαίρι του 2007, ξεκίνησε απο την Αμερική, με την κατάρρευση της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων, πέρασε στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε στην Ασία.
Σε πολύ σύντομο διάστημα, είδαμε να καταρρέουν παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί. Ο διατραπεζικός δανεισμός πάγωσε. Η ρευστότητα στην αγορά περιορίστηκε δραματικά. Η πίστη στις χρηματαγορές κλονίστηκε και τα χρηματιστήρια, όλου του κόσμου, βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Όπως είναι φυσικό, δημιουργήθηκε ένα πρωτόγνωρο αίσθημα γενικευμένης αβεβαιότητας, που έδρασε καταλυτικά στις προσδοκίες των αγορών και την ψυχολογία των πολιτών.
Η ελληνική οικονομία, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη απο την οικονομική κρίση. Επιβαρύνθηκε και επιβαρύνεται σημαντικά. Τα έσοδα του κράτους έχουν υποστεί μείωση και το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί. Βασικές παραδοχές του Προϋπολογισμού είναι αναγκαίο να επαναπροσδιορισθούν.
Παρόλα αυτά, η οικονομία μας έχει δείξει σοβαρές αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες. Την Ιρλανδία, την Ισλανδία, τις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια, τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Την περασμένη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις φθνιπωρινές της προβλέψεις για τις οικονομίες της ευρωζώνης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί απο 1,2% το 2008 στο 0,1% το 2009. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί απο 7,6% το 2008 σε 8,4% το 2009. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπεται να αυξηθούν απο το 1,3% το 2008 στο 1,8% του ΑΕΠ το 2009. Οι πραγματικοί μισθοί προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 0,3% το 2008 και κατά 0,9% το 2009.
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερες. Η ανάπτυξη προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,5% το 2009. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί απο 4,4% το 2008 στο 3,5% το 2009 και τα δημοσιονομικά ελλείμματα να μειωθούν απο το 2,5% το 2008 στο 2,2% το 2009. Επιπλέον, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,4% τόσο το 2008 όσο και το 2009. Όλα αυτές οι προβλέψεις δεν είναι τυχαίες, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ορισμένοι. Οφείλονται στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε με συνέπεια και σταθερότητα, όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις οικονομίες, και κατά συνέπεια για τις κοινωνίες, σε ολόληρο τον κόσμο. Κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν είναι σε θέση να προβλέψει την ένταση και τη διάρκεια αυτή της κρίσης. Βασικός μας στόχος, είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς πίεσης, στο μικρότερο δυνατό επίπεδο. Οι διεθνείς εξελίξεις απαιτούν επαγρύπνηση και εγρήγορση. Σε τέτοιες κομβικές στιγμές, απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και πάνω από όλα υπευθυνότητα.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται με πολύ σοβαρό τρόπο το θέμα. Απο τη πρώτη ώρα, έγιναν σημαντικές κινήσεις. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στα διεθνή φόρα. Μόλις ξέσπασε κρίση στις ευρωπαϊκές αγορές, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργος, προσωπικά, προχώρησε σε μια μείζονος σημασίας πολιτική δέσμευση. Βεβαιώσαμε ότι οι καταθέσεις των πολιτών, σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, είναι απολύτως εγγυημένες. Ήμασταν οι πρώτοι στην ευρωζώνη, μαζί με την Ιρλανδική κυβέρνηση, που δείξαμε τόσο ισχυρά αντανακλαστικά. Στη συνεδρίαση του Ecofin, πρωτοστατήσαμε για την αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων και προχωρήσαμε άμεσα στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Παράλληλα, προχωρήσαμε σε μια σειρά απο νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας μας. Ανάμεσα σε άλλα, αποφασίσαμε την απαγόρευση των πλειστηριασμών της μοναδικής κατοικίας για χρέη που δεν υπερβαίνουν τις 20 χιλιάδες ευρώ, την απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας και την υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία. Επιπλέον, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων όλων των ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπιση της ύφεσης, παρουσιάσαμε το Σχέδιο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε αυτό το σημείο, θέλω να υπογραμμίσω ότι κάποιοι προσπαθούν με σκόπιμο τρόπο να διαστρεβλώσουν πλήρως την πραγματικότητα. Τόσο η αντιπολίτευση, με τον γνωστό λαϊκισμό της, όσο και ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι, που επιθυμούν να υπηρετήσουν την δική τους αυτόνομη στρατηγική, προσπαθούν με συστηματικό τρόπο να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά από «σοβαρές» αναλύσεις για δήθεν κυβερνητικό «δώρο» 28 δις στις τράπεζες. Η αντιπολίτευση λαϊκίζει ανεύθυνα, στις πλάτες της ελληνικής οικονομίας. Η αλήθεια είναι μια και απολύτως ξεκάθαρη. Το σχέδιο αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της οικονομίας. Τίποτα δεν χαρίζεται στις τράπεζες. Ούτε ένα ευρώ δεν διατίθεται απο τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Δημόσιο λειτουργεί μόνο ως εγγυητής για την αύξηση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά και την ώθηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Περίπου 8 δις ευρώ, προβλέπεται να αποτελέσουν πηγή δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω της ενίσχυσης του δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, το Δημόσιο θα εισπράξει εως και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση των κοινωνικά ασθενεστέρων. Είναι ένα σχέδιο προς όφελος των πολιτών. Βάζει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα. Βέβαια, η συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο είναι εθελοντική. Ο Πρωθυπουργός, όμως, κατέστησε απολύτως σαφές οτι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλύσει τις επιπτώσεις των όποιων διαφορετικών αποφάσεων του στους δανειολήπτες. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει συμπεριφορές σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος».
Εμείς, απέναντι στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, απαντάμε με συγκεκριμένο και ξεκάθαρο σχέδιο. Με συγκρατημένα βήματα και μακριά απο λογικές παροχολογίας, εξαντλούμε κάθε περιθώριο ενίσχυσης των ασθενεστέρων κοινωνικών ομάδων και της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Εργαζόμαστε, υπέυθυνα, για τη σταθερότητα της οικονομίας μας, μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.