Search
× Search
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής- Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστούμε τον Πρόεδρό του ΑΣΕΠ, τον κ . Παπαϊωάννου.

 Θα πάμε τώρα κατευθείαν στις τοποθετήσεις-ερωτήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα και θα ξεκινήσουμε όπως πάντα, με τον κύριο Τραγάκη, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

Το λόγο έχει, ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δύο θεσμοί έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Είναι ο θεσμός των Εισαγωγικών Εξετάσεων και το ΑΣΕΠ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη μεγάλη σημασία που έχει ο ρόλος του ΑΣΕΠ.

 

                 Θα σταθώ χρονολογικά σε στοιχεία τα οποία ήταν σημαντικά για την πορεία του ΑΣΕΠ. Θα ξεκινήσω, βέβαια, από το ν.2190/94 που με ευρεία πλειοψηφία τότε δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ, θα πάω στο 2001 που τότε έγινε η συνταγματική κατοχύρωση της Ανεξάρτητης Αρχής αυτής, θα πάω στο 2008 που έγινε για πρώτη φορά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής και στο 2016 που ήταν μια σημαντική χρονιά, διότι τότε συνεστήθη και όλος ο μηχανισμός πήγε στο ΑΣΕΠ για την επιλογή προσωπικού.

Αυτές είναι οι σημαντικές ημερομηνίες για το ΑΣΕΠ.

Καταρχάς, κύριε Παπαϊωάννου, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας συγχαρώ για το υπόμνημα που μας καταθέσατε το οποίο είναι εμπεριστατωμένο και από το οποίο συλλέξαμε τις περισσότερες πληροφορίες για τα ερωτήματα που θέλουμε να σας υποβάλλουμε.

Κύριε Μπούρα, απευθυνόμενος σε εσάς οποτεδήποτε έρχεται Έκθεση οποιασδήποτε Ανεξάρτητης Αρχής θα ήθελα να σας παρακαλέσω οι Πρόεδροι να στέλνουν ένα συνοπτικό σημείωμα, έστω μονοσέλιδο ακόμα, για τις επιδιώξεις και τους στόχους της Αρχής τους.

 Κύριε Παπαϊωάννου, το πρώτο μου ερώτημα αφορά την αντικατάσταση διοριστέων που είτε δεν ανέλαβαν εργασία είτε ανέλαβαν και εν συνεχεία παραιτήθηκαν εντός τριών ετών όπως προβλέπει ο  νόμος. Διάβασα από το συνοπτικό σημείωμά σας και από την Έκθεση γενικά, ότι το 2021 διεκπεραιώθηκαν αιτήματα αναπλήρωσης 1.200 θέσεων, αλλά δεν είναι οι 1.200 θέσεις, διότι ήταν αναπληρώσεις επί αναπληρώσεων επανειλημμένως, δηλαδή, ενστάσεις επί ενστάσεων, προσφυγές αιτήσεων θεραπείας και φτάσαμε να απασχολείται μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων του ΑΣΕΠ και μάλιστα φτάσαμε, όπως διαβάζω στην Έκθεση στο 31% των διοριστέων να προσέρχονται σε αυτήν τη διαδικασία.

 Άρα η ερώτησή μου είναι πόσες από αυτές τις ενστάσεις και τις αιτήσεις θεραπείας εξετάστηκαν, τι αποτελέσματα φέρανε, ποιες από αυτές πήγαν στα δικαστήρια και αν έχουμε γνώση των αποφάσεων των δικαστηρίων σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ, γιατί έχω την αίσθηση από τις προηγούμενες εμπειρίες και τις διαδικασίες που ο προηγούμενος Πρόεδρος ο κ. Καραβοκύρης ο οποίος είχε επιτελέσει και αυτός τεράστιο έργο του οποίου είχατε την τύχη να είστε και Αντιπρόεδρος για αυτό τον διαδεχτήκατε κιόλας, μάς είχε τότε ενημερώσει ότι οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις - να μην πω η συντριπτική πλειοψηφία - δικαιώνουν τις επιλογές του ΑΣΕΠ. Άρα αυτό σημαίνει την καταξίωση του ΑΣΕΠ.

 Έχετε λίγους υπαλλήλους, νομίζω ότι είναι 380 στο σύνολο, περίπου. Έχετε μια προκήρυξη τώρα βάσει του ν.4765/21  για την πρόσληψη 38 νέων υπαλλήλων.

Η ερώτησή μου είναι , οι ειδικότητές τους είναι κυρίως, στην πληροφορική, γιατί βλέπω ότι μέσα στους στόχους επιτάχυνσης που έχετε είναι το πληροφορικό σύστημα του ΑΣΕΠ.

 Το δεύτερό μου θέμα που θέλω να καταδείξω είναι η επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων και Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου το οποίο εφαρμόσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Βουλή και πράγματι είναι μεγάλος αριθμός, διότι ολόκληρο Τμήμα ήταν εκείνο και έβγαλα, περίπου, ότι είναι 1350  οι Οργανισμοί οι οποίοι έχουν αποταθεί στο ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές, Προϊσταμένους Υπηρεσιών ακόμα και Ανεξάρτητων Αρχών,  Δήμοι, Περιφέρειες, Ο.Τ.Α., όλες οι βαθμίδες.

Αυτό έχει μεγάλη επιβάρυνση για τη Μονάδα σας, αλλά βλέπω ότι με το ν. 4765 σας δίδεται η δυνατότητα μονοπρόσωπα πια, δηλαδή ένα μέλος του ΑΣΕΠ να αποφαίνεται επί αυτών των υποθέσεων και έτσι αποφεύγουμε να πάνε στα τμήματα, που ήταν τριμελή.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού – ΑΣΕΠ): Για τις αναπληρώσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ναι, για τις αναπληρώσεις.

Θα σταθώ στους παράγοντες επιβράδυνσης και μετά τους παράγοντες επιτάχυνσης.

Καταρχάς, το προσοντολόγιο είναι πολύ σημαντικό και μας δίδει και το θέμα της συνάφειας των τίτλων. Βέβαια η συνάφεια των τίτλων αφορά τους Π.Ε. , Τ.Ε., αλλά επειδή και εμείς εδώ στη Βουλή αντιμετωπίσαμε τέτοιο θέμα σε μερικές επιτροπές που συμμετείχα και εγώ και είδα ότι η συνάφεια των τίτλων είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα παρουσιαζόταν το φαινόμενο να έχει ένας διδακτορικό στις  πεταλούδες και να αναλαμβάνει μία θέση οικονομικού παράγοντα σε πολύ μεγάλους οργανισμούς. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η συνάφεια είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως και το προσοντολόγιο.

Αναφέρατε τους παράγοντες ανάσχεσης, που είναι η αύξηση των αιτημάτων,  ο COVID, ο απεριόριστος αριθμός των προτιμήσεων. Ο απεριόριστος αριθμός των προτιμήσεων, το ερώτημα μου είναι, λύνεται με το ν.4765/2021;

Νομίζω ότι είναι πολύ θετικό ότι μερικά από αυτά, τους παράγοντες επιτάχυνσης, θα εφαρμοστούν άμεσα και ο στόχος που έχετε θέσει ότι έως το τέλος του 2023 να έχουμε φτάσει σε μείωση 25% είναι πραγματικά ένας εφικτός στόχος και εύχομαι να τον πετύχετε

Print
862 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω