Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ ( Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): 

Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ:  Διάβασα πολύ προσεκτικά τα βιογραφικά σας. Είναι αλληλοσυμπληρούμενα. Νομίζω ότι είστε μια καλή Επιτροπή. Πιστεύω ότι θα πετύχετε και νομίζω ότι το δημοσίευμα, το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Κατρούγκαλος, της Εφημερίδας των Συντακτών, το σημερινό, για τον Πρόεδρο, αδικεί  και τον Πρόεδρο, αλλά και τις επιλογές.

Θα γίνω πιο συγκεκριμένος σ΄αυτό, με συγκεκριμένες απαντήσεις, που εδόθηκαν στις 6.9.2019, όταν εξεταζόταν ο κ. Μπίνης. Πού βρισκόμασταν μέχρι τότε , προτού με τον ν.4622/2019 ιδρυθεί η Αρχή;  Ακούστε παρακαλώ. Το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Έργων το όριζε ο Υπουργός μόνος του. Το Σώμα Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών, το όριζε ο Υπουργός μόνος του.  Για το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υπήρχε ειδικός γραμματέας, πολιτικό πρόσωπο, δηλαδή. Τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Διαφθοράς, γενικός γραμματέας, επικεφαλής του ΣΕΔΕ, ο ίδιος,  δηλαδή. Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μόνο του το Υπουργικό Συμβούλιο  με εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών. Εκεί βρισκόμασταν.

Πού  είμαστε τώρα; Είμαστε τώρα σε μια πρόταση και χαίρομαι ιδιαίτερα, κ. Πρόεδρε, γιατί έχω θητεύσει σ΄ αυτή την Επιτροπή και σαν Πρόεδρος και σαν μέλος δεκαετίες και η μόνιμη επωδός μου ήταν ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία  θεωρώ ότι είναι η κυριότερη Επιτροπή της Βουλής, δεν έπρεπε να εκφέρει γνώμη, έπρεπε να  υπάρχει σύμφωνη γνώμη, δηλαδή, ψήφος. Αυτό το έφερε το νομοσχέδιο αυτό και σήμερα ψηφίζουμε για την επιλογή.

Το ότι το θέμα έχει πάει στον Πρωθυπουργό, μέσω του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, θα πω εγώ, γιατί η καινούργια του ορολογία δεν ξέρω αν με καλύπτει, είναι  μια επιλογή, η οποία δεν εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό, εμείς εισηγούμεθα, εμείς ψηφίζουμε, εμείς  ορίζουμε.

 Θα ήθελα, λοιπόν, να πω κάτι, επίσης, για το επιτελικό κράτος. Επειδή αυτός ο θεσμός, κατ΄ αρχάς ήταν ένα αίτημα μονίμως -το είπατε και εσείς, δεν ξέρω αν το είπε η κα Γαγουνέλη ή ο κ. Κουγέας- που  είπατε ότι μας επιβάλανε κυριολεκτικά να το κάνουμε.  Έχουν γίνει προσπάθειες για να επιβληθεί αυτό;  Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος.  Ασφαλώς και  έγιναν. Έγιναν καταρχάς από τον κ. Ζορμπά το 2005, έγιναν από τον κ. Ρακιντζή το 2009, έγιναν με νόμο από τον κ. Αντώνη Μανιτάκη το 2013 και εγώ για να είμαι και δίκαιος και το 2016 η νυν αξιωματική αντιπολίτευση σαν κυβέρνηση προσπάθησε να ενοποιήσει κι αυτή τις αρχές. Άρα υπήρξε  μια προσπάθεια ενοποίησης των αρχών σε μία αρχή και έγινε τώρα, γίνεται τώρα. Γιατί, λοιπόν, αμφισβητούμε αυτό, το οποίο γίνεται τώρα;

Κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι σε σας κ. Τσουπλάκη,   η διαδρομή σας πρέπει να σας κάνει υπερήφανο. Ξέρετε γιατί; Εδώ φέρνουμε πολλές προσωπικότητες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η επιτομή των ερωτήσεων της αντιπολίτευσης, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση, είναι τι να τα κάνω τα βιογραφικά; Στην πράξη έχει εφαρμόσει; Είναι άνθρωπος της πιάτσας; Ε, είστε άνθρωπος της πιάτσας. Μην ανησυχείτε, λοιπόν, για κανένα δημοσίευμα.

Το επιτελικό κράτος πρέπει να πετύχει, γιατί πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και εσείς μπορείτε να προωθήσετε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά πώς όμως; Έχετε λίγο προσωπικό. Ανατρέχοντας στο προσωπικό, επειδή ανεφέρθη κάπου ότι είναι  εκατοντάδες, θα ήθελα να σας πω ότι π.χ. το ΣΕΔΕ έχει 12  υπαλλήλους επιθεωρητές και ο  κανονισμός ελεγκτικής διαδικασίας είναι από το 1986, δεν έχει από τότε  αναπροσαρμοστεί.  Το πεδίο λειτουργίας του, που το άρθρο 179, περί δημόσιων προμηθειών, είναι μια παράγραφος. Απορώ πώς δουλεύουν μέχρι σήμερα αυτά τα 12 άτομα.

Ο Επιθεωρητής του Υπουργείου Μεταφορών έχει 15 επιθεωρητές, χωρίς κανονισμό λειτουργίας, χωρίς ελεγκτικά πρότυπα, χωρίς να έχουν ποτέ πάει σε ένα σεμινάριο ανάπτυξης δεξιοτήτων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι κάτι πρέπει να γίνει. Το  Σώμα, που έγινε τόσο μεγάλο θέμα με μεγάλη σπουδή και με δημοσιεύματα, όσον αφορά το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είναι περίπου 130 στελέχη και εκεί τα πρότυπα τα ελεγκτικά είναι  χωρίς μεθοδολογία. Για το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  είναι 9 επιθεωρητές. Έγινε  μια προκήρυξη για τους υπόλοιπους 30. Δεν ξέρω αν έχει υλοποιηθεί ακόμα,  θα το δείτε όταν με το καλό αναλάβετε την Αρχή.

Η γενική γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς δεν έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες παρά μόνο ασχολείται με την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου, μόνο γι’ αυτό. Όλα αυτά που λέω, είναι από τα πρακτικά στις 6/9/2019 του απερχόμενου του απελθόντος προέδρου του κ. Μπίνη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, όπως θέλει να παρουσιαστούν. Έχετε ένα μεγάλο έργο, να επιτελέσετε. Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει να κάνετε, είναι να μπορέσετε να βελτιώσετε όλες τις ελεγκτικές αυτές αρχές και να μπορέσετε με την κινητικότητα ή με καινούργιες προσλήψεις, αν χρειαστεί και εδώ θα έχετε τη βοήθειά μας, να βοηθήσουμε κοινοβουλευτικά, για να μπορέσετε να στελεχώσετε, για να μην πω επανδρώσετε, την επιτροπή. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έχετε ένα τεράστιο έργο μπροστά σας.

 Ένα άλλο θέμα είναι, ότι η χρήση εργαλείων πληροφορικής είναι ανύπαρκτη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι έχετε ένα μεγάλο έργο να επιτελέσετε. Επίσης, έρχονται καταγγελίες, οι οποίες δεν μπορούν ούτε καν να εξεταστούν ελλείψει προσωπικού, ελλείψει ελεγκτών. Η έλλειψη προσωπικού για τις καταγγελίες, είναι μια μεγάλη αδυναμία της Αρχής, την οποία θα αναλάβετε. Υπάρχουν καταγγελίες, οι οποίες δεν γίνονται, δεν εξετάζονται καν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, τι τεράστιο έργο έχετε να κάνετε.

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε σας, κυρία Γαβουνέλη, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Αρχή ούτε με τίποτα. Προσπάθησα να βρω ένα άρθρο σας σε νομικό περιοδικό, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θάλασσα. Αν θέλετε, μπορείτε να μου το στείλετε, γιατί με ενδιαφέρει πάρα πολύ και δεν το βρήκα; Νομίζω, ότι ένα πολύ σημαντικό θέμα και γι’ αυτό επιμένω.

Θα ήθελα να απαντήσω και σ’ αυτό το οποίο ελέχθη στην ολομέλεια όταν συζητείτο το νομοσχέδιο. Υπήρξε μια επιφύλαξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για την εξέταση, την κατεύθυνση ορισμένων υποθέσεων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είστε υποχρεωμένοι να τις εξετάσετε - εξετάζονταν και αυτό το εξάμηνο του 2020 - όλες αυτές τις περιπτώσεις και όχι μόνο, θα εξετάσετε και όλες τις περιπτώσεις διαφθοράς διαπλοκής, οι οποίες έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό είτε με δημοσιεύματα είτε με ανακριτικές πράξεις και θα ήθελα, επειδή θα μας δοθεί η δυνατότητα να σας καλέσουμε σε ένα εξάμηνο, να το συζητήσουμε αυτό και να έχουμε την άποψή σας για τους ελέγχους, που έχουν γίνει για τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία ταλαιπωρούν τη χώρα και για τα οποία υπάρχουν ανακριτικές αποφάσεις, σε αυτό το σημείο.

 

Σας ευχαριστώ πολύ. Βεβαίως και είναι θετική η ψήφος μου και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Print
2167 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω