Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Τραγάκη σε εκδήλωση για την παρουσίαση της ιστοσελίδας του Ομίλου UNESCO Ιστορίας Τέχνης & Θεάτρου

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Τραγάκη σε εκδήλωση για την παρουσίαση της ιστοσελίδας του Ομίλου UNESCO Ιστορίας Τέχνης και Θεάτρου – Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007.
 
 
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Αγαπητοί φίλοι,
 
Θα ήθελα, καταρχήν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο (Αντώνης Παπαδόπουλος), την Αντιπρόεδρο (Ντία Παπαδοπούλου) και το Δ.Σ. του Ομίλου Unesco Ιστορίας Τέχνης και Θεάτρου για την χαρά και την τιμή που μου έκαναν να με προσκαλέσουν στην σημερινή πολύ σημαντική παρουσίαση της ιστοσελίδας του Ομίλου.
 
Επιτρέψτε μου ως πολιτικός μηχανικός και πρακτικός άνθρωπος να αναφερθώ σε αυτή την προσπάθεια με «ποσοτικούς» όρους.
 
Ο διαδικτυακός αυτός τόπος ανεβάζει για πρώτη φορά τον κατάλογο του μεγαλύτερου προγράμματος συγκέντρωσης και καταγραφής μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς. Μνημεία που ανήκουν στην φύση, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και την βιομηχανική πορεία της ανθρωπότητας.
 
Για πρώτη φορά στο ελληνικό διαδίκτυο καταγράφονται και παρουσιάζονται 830 μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, από όλα τα σημεία του πλανήτη, απ’ όλες τις Ηπείρους και απ’ όλες τις χώρες, ανάμεσα τους βέβαια και η Ελλάδα, η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού. Στο link της Ελλάδας – και αυτό με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο – συναντάμε τις δικές μας παρακαταθήκες, την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνος, το Μαντείο των Δελφών, τον Βυζαντινό Μυστρά, την αρχαία Ολυμπία, την Βεργίνα, τις Μυκήνες, τον Άθω – το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού – και τόσα πολλά άλλα.
 
Επιπλέον, απ’ ότι είδα η ιστοσελίδα του Ομίλου έχει ανεβάσει και έναν άλλο πολύ σημαντικό κατάλογο, αυτόν την Παγκόσμιας Άϋλης Κληρονομιάς, της Ζωντανής Κληρονομιάς όπως πολλοί την ονομάζουν, με θέματα που αφορούν στην προφορική παράδοση, τις παραστατικές τέχνες, την παραδοσιακή χειροτεχνία, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ.
 
  Αντιλαμβανόμαστε όλοι, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια πραγματικά σπουδαία προσπάθεια του Ομίλου και χάρηκα ιδιαιτέρως όταν με ενημέρωσαν ότι από τον Φεβρουάριο έως σήμερα έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα πάνω από 35.000  άνθρωποι.
 
Πέρα, όμως, από αυτούς του «χειροπιαστούς» λόγους, η προσπάθεια αυτή, αυτός ο διαδικτυακός τόπος, είναι πολύ σημαντικός γιατί στοχεύει, ικανοποιεί και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις συνθήκες της νέας εποχής. Εποχή της κατάργησης κάθε μορφής συνόρων, της άμεσης, ελεύθερης και αδιάλειπτης διακίνησης των πληροφοριών, εποχή της πολυπολιτισμικότητας και της παγκόσμιας κουλτούρας, εποχή της συναίνεσης, της σύνθεσης και της συνεύρεσης των πολιτισμών. Είναι με λίγα λόγια η εποχή της παγκοσμιοποίησης.
 
Αγαπητοί φίλοι,
 
Ζούμε, πλέον, σ’ ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι κοινωνίες – και η δική μας, η ελληνική – λόγω της οικονομικής μετανάστευσης είναι πολυσυλλεκτικές, είναι μωσαϊκά διαφορετικών φυλών, θρησκειών, πολιτισμών. Οφείλουμε να είμαστε διαλλακτικοί, εξωστρεφείς και ανεκτικοί στην διαφορετικότητα. Οφείλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τους φανατισμούς και τις μισαλλοδοξίες του παρελθόντος και να εργαστούμε από κοινού στην κατεύθυνση της αρμονικής συμβίωσης των λαών.
 
Αυτή ακριβώς την φιλοσοφία υπηρετεί η ιστοσελίδα του Ομίλου Ιστορίας Τέχνης και Θεάτρου και μου δίνει μεγάλη χαρά το γεγονός ότι στοχεύει κυρίως στους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να αποδεχτούν την ομορφιά της διαφορετικότητας του παγκόσμιου πολιτισμού. Όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στο site, η γνώση της Ιστορίας και η συνεχής καλλιέργεια στην Τέχνη είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε ενάντια στην κατάρα του πολέμου.
 
Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της Unesco όπως διακηρύσσεται στον Καταστατικό της χάρτη:
 
«να συνεισφέρει στην ειρήνη και την ασφάλεια προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ των εθνών δια μέσου της Εκπαίδευσης της Επιστήμης και του Πολιτισμού με σκοπό τον περαιτέρω παγκόσμιο σεβασμό στη δικαιοσύνη, τους κανόνες δικαίου καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες οι οποίες επιβεβαιώνονται υπέρ των λαών του κόσμου χωρίς διάκριση φυλής, γλώσσας, ή θρησκείας από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Σας ευχαριστώ πολύ.

Print
1455 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω