Ομιλία του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας
ΟΜΙΛΙΑ
TOY ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
Αθήνα, 28Μαρτίου 2008
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Το ΠΑΣΟΚ, μετά από εξαντλητικό διάλογο εντός του Κοινοβουλίου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, και λυπάμαι πολύ γι’ αυτή τη διαπίστωση, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνετε με τις πράξεις σας ότι βρίσκεστε σε απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο.
Καταφεύγετε σε πυροτεχνήματα. Διότι, τι άλλο είναι αυτή η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε, παρά μια κίνηση αντιπερισπασμού προς την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατέθεσε ο Συνασπισμός.
Προσπαθείτε απεγνωσμένα να καλύψετε το πολιτικό και κοινοβουλευτικό σας έλλειμμα με εντυπώσεις και τακτικισμούς. Μέρα με τη μέρα, διολισθαίνετε στο δρόμο του λαϊκισμού, της πόλωσης και της οξύτητας. Τι προσπαθείτε να προσπαθείτε να πετύχετε; Να καθυστερήσετε τη ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης; Να ανταγωνιστείτε τον Συνασπισμό σε αντίδραση; Πιστεύετε ότι αφορά τους πολίτες ο μεταξύ σας ανταγωνισμός;
Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε στερείτε ουσίας και περιεχομένου. Και πως να έχει περιεχόμενο αυτή η πρόταση, όταν είναι νωπή ακόμα η ισχυρή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή; Η στάση σας, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού στην κρίση και το βαθμό νοημοσύνης των πολιτών.
Αν προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αυτό είναι το εξής:
- Η αδυναμία της να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο,
- Η αδυναμία της να προτείνει συγκεκριμένες θέσεις,
- Η αδυναμία της να μιλήσει για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όταν το 2004 αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης, βρήκαμε μπροστά μας μια κατάσταση χειρότερη των χειρότερων προβλέψεων. Η χώρα βρισκόταν εγκλωβισμένη σε ένα πολιτικό μοντέλο αναχρονιστικό. Τελματωμένο. Ένα μοντέλο που στήριζε την ύπαρξη του στη συνειδητή επιλογή της ταύτισης κόμματος και κράτους. Την εξυπηρέτηση κρατικοδίαιτων συμφερόντων.
Την εσωστρέφεια, τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η νέα διακυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει ένα και μόνο δρόμο: αυτό των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Τα τέσσερα αυτά χρόνια που έχουμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθήσαμε και προωθούμε συντεταγμένα και με αίσθηση ευθύνης, μεταρρυθμίσεις που δίνουν νέα δυναμική στην Ελλάδα. Στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την απασχόληση, στη στήριξη της περιφέρειας, στα μεγάλα έργα υποδομής.
Βάλαμε τάξη και διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, εφαρμόζοντας συγκροτημένη δημοσιονομική προσαρμογή. Πετύχαμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη, καθώς και τη σταδιακή αλλά σταθερή μείωση της ανεργίας. Πετύχαμε σημαντική άνοδο του τουριστικού ρεύματος, όπως και τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 20 χρόνια.
Παράλληλα, συνάψαμε συμφωνίες ιστορικής σημασίας, που αναβαθμίζουν το κύρος της χώρας μας, ενισχύουν τα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα και την καθιστούν διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Η Ελλάδα παίρνει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Και αυτή η θέση, φέρει τη σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή.
Σήμερα δε, διεξάγουμε κρισιμότατες συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να δρομολογηθεί η λύση στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ώστε να αποφασίσουμε αν θα επιτρέψουμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πριν από λίγους μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2007, οι πολίτες αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που επιτεύχθησαν, ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα. Με ώριμη κρίση, διαπίστωσαν ότι χωρίς τόλμη η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει ταχύτητα. Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν ραγδαία, εμείς δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με τις λογικές της στασιμότητας, της συντήρησης και της στείρας άρνησης κάθε προσπάθειας αλλαγής.
Οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι η μετάβαση στη νέα εποχή απαιτεί μια πιο γενναία πολιτική μεταρρυθμίσεων.
Εμείς, απο τους πρώτους μήνες της νεάς εντολής, ξεδιπλώνουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των πολιτών. Μακριά από ακρότητες, δογματισμούς και ανέξοδους λαϊκισμούς. Με βασικό γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Επιλέγουμε να κριθούμε και να συγκριθούμε στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής. Σταθερή μας προτεραιότητα, είναι τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Με αιχμή του δόρατος την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τολμάμε και αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα που χαρακτηρίζονταν από χρόνιες παθογένειες. Δίνουμε λύση σε ένα ασφαλιστικό σύστημα άδικο και ανεπαρκές για το μέλλον. Με στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές.
Είναι δεδομένο, ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα προκαλέσουν αντιδράσεις, ότι θα θίξουν κεκτημένα δεκαετιών. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο κεκτημένο απ’ όλα είναι το δικαίωμα κάθε ελληνίδας και κάθε έλληνα σε μια αξιοπρεπή σύνταξη. Με τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, αυτό το δικαίωμα είναι ναρκοθετημένο. Οι χρόνιες αδυναμίες, τα συσσωρευμένα προβλήματα, οι δημογραφικές αλλαγές και οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, έχουν οδηγήσει το σύστημα σε αδιέξοδο.
Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αίρουμε τις αδικίες και ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Δημιουργούμε ένα σύστημα βιώσιμο, σύγχρονο και λειτουργικό.
Επιπλέον, έχουμε ανοίξει το μεγάλο θέμα της Ολυμπιακή. Έχει ήδη ψηφισθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της εμπορικής εκμετάλλευσης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Εφαρμόζεται με σταθερότητα ο νόμος πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σε όλες του τις διατάξεις.
Εντός του 2008, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το νέο χωροταξικό σχέδιο και κατατίθεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Κατατίθεται, επίσης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για τον έλεγχο των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, και τα νοσοκομεία. Παράλληλα, με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον, αναζητούμε στρατηγικούς εταίρους για τον ΟΤΕ και τις ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ, καθώς και συμπράξεις για την αξιοποίηση των κερδοφόρων περιφεριακών αεροδρομίων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι, πλέον, φανερό ότι στη κρίσιμη αυτή εποχή, με όλα τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος να βρίσκονται σε κομβική τροχιά, η Κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε ένα καθολικό μέτωπο άρνησης από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Ο πολιτικός αναχωρητισμός, τα «όχι» και ο λαϊκισμός δεν συνιστούν πολιτική πρόταση. Όσοι επιλέγουν αυτό το δρόμο, όσοι βάζουν τον εαυτό τους και τα μικροκομματικά τους συμφέροντα πάνω από το συμφέρον του τόπου, είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες. Είναι υπόλογοι έναντι των μελλοντικών γενεών.
Απέναντι σε αυτή τη στείρα και άγονη άρνηση της αντιπολίτευσης για κάθε αλλαγή – χωρίς μάλιστα πειστική εναλλακτική λύση - εμείς είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που με συναίσθηση ευθύνης, με σχέδιο και όραμα, τολμάμε τις αλλαγές για το μέλλον της χώρας.
Ακολουθούμε τον δύσκολο αλλά και υπεύθυνο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος.
Οι πολίτες ζητούν από την Κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της. Υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας.
Η πρόκληση για αλλαγές.
Η πρόκληση για μεταρρυθμίσεις.
Μακριά από τεχνητές οξύτητες και απόπειρες πόλωσης. Με σεβασμό στους θεσμούς. Με συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Με τους πολίτες στο πλευρό μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην υπεύθυνη διακυβέρνηση.
Ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέχεια των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Ψήφο εμπιστοσύνης στο παρόν και το μέλλον της χώρας.
Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Σας ευχαριστώ.