Ομιλία του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του 2010
Αθήνα, 21Δεκεμβρίου 2009
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2010
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Αυτές τις ημέρες, συζητάμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον πρώτο προϋπολογισμό που κατέθεσε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού, είναι ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός.
Όχι μόνο διότι σχηματοποιεί σε αριθμούς και ποσοστά την οικονομική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και γιατί αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο, τους πολιτικούς στόχους και τις προτεραιότητες της.
Η φετινή συζήτηση, διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. Βρισκόμαστε στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει, ήδη από τα μέσα του 2008, την οικονομία μας και τα δημοσιονομικά της μεγέθη.
Μια κρίση, που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «αδυνατούσε» να αναγνωρίσει και την χαρακτήριζε προεκλογικά ως «άλλοθι της Κυβέρνησης Καραμανλή». Για να έρθει, μετεκλογικά, να προσγειωθεί στην σκληρή πραγματικότητα.
Και επειδή, το τελευταίο διάστημα, ασκείται μια ισοπεδωτική κριτική στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. θέλω να θυμίσω ότι πριν από την κρίση, όλοι οι δείκτες της οικονομίας ήταν καλύτεροι από το 2004.
Παράλληλα, την περίοδο της διακυβέρνησης μας στηρίξαμε τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες, με κοινωνικές παροχές που την πενταετία 2004 – 2009 αυξήθηκαν κατά 64%.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα κάναμε όλα σωστά. Κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας, για τα οποία άλλωστε ο ελληνικός λαός μας έκρινε.
Δεν δεχόμαστε, όμως, την ισοπεδωτική κριτική.
Και κυρίως, δεν δεχόμαστε την κριτική που προέρχεται από εκείνους που, ενώ γνώριζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας – όπως προκύπτει από τη δήλωση Αλμούνια του Σεπτεμβρίου, όσο και από τις δηλώσεις του κ. Προβόπουλου στις 24 Νοεμβρίου στη Βουλή- μοίραζαν ανέξοδες και ανεύθυνες υποσχέσεις.
Την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής, μιλούσε για επώδυνες αλλά απαραίτητες αποφάσεις, ο κ. Παπανδρέου υποσχόταν στους πάντες τα πάντα.
Στις επίμονες ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα να υλοποιήσει όλα όσα εξαγγέλλει, ο κ. Παπανδρέου επαναλάμβανε μονότονα ότι «λεφτά υπάρχουν».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένη στις ανέφικτες προεκλογικές της υποσχέσεις.
Αδυνατώντας να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, καταφεύγει σε λογιστικές πρακτικές που ζημιώνουντην πιστοληπτική της ικανότητα και το κόστος δανεισμού της.
Η νέα κυβέρνηση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αδυναμία της να εκπληρώσει τα υπεσχημένα και να τα «φορτώσει» όλα στη Ν.Δ., φρόντισε να διογκώσει το έλλειμμα με λογιστικές αλχημείες. Αλχημείες όπως:
1. Η είσπραξη του Ε.Τ.ΑΚ. για το 2009, με υψηλότερους μάλιστα συντελεστές, το 2010, αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα από άμεσους φόρους το 2010.
2. Η επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς σε επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία (ύψους 870 εκατ. ευρώ) και η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ύψους 180 εκατ. ευρώ), που θα εισπραχθούν το 2010, ενισχύοντας τα έσοδα από άμεσους φόρους του 2010.
3. Η αυξημένη επιστροφή φόρων κατά 1,3 δισ. ευρώ το 2009 έναντι των προβλέψεων στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιβαρύνοντας τα καθαρά έσοδα του 2009.
4. Η αύξηση και σημαντική υπέρβαση κατά 760 εκατ. ευρώ έναντι των προϋπολογισθέντων, της επιχορήγησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (0.Α.Ε.Ε.) και ο περιορισμός της το 2010 κατά 480 εκατ. ευρώ.
5. Η εμφάνιση μη επαναλαμβανόμενων δαπανών 2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου το 2009, από τα οποία το 2 δισ. ευρώ είναι λειτουργικές δαπάνες, επιβαρύνοντας τις πρωτογενείς δαπάνες του 2009.
6. Η χορήγηση της πρώτης δόσης της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2009, επιβαρύνοντας τις πρωτογενείς δαπάνες του 2009.
7. Η εξόφληση, το 2008 και το 2009, ενός μεγάλου μέρους των παλαιών οφειλών νοσοκομείων, ενισχύοντας το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια, οι δαπάνες για προμήθειες νοσοκομείων εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2010, περιορίζοντας αισθητά το έλλειμμα του 2010.
8. Η μείωση των δαπανών για παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 0,5 δισ. ευρώ το 2010, περιορίζοντας το έλλειμμα του 2010.
9. Η αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου του πλεονάσματος των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Δ.Δ., περιορίζοντας το έλλειμμα του 2010.
10.Η μη υιοθέτηση εξαγγελθέντων μέτρων της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπως είναι η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (που ήταν και ένα κοινωνικό μέτρο. Ρωτήστε τους πολίτες συμφωνούσαν με τον νόμο αυτό;), οι φόροι στα λαχεία και η προώθηση του διαγωνισμού για το Ξυστό, πρωτοβουλίες που εκτιμάται ότι το 2009 θα απέφεραν έσοδα της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πολιτική της κυβέρνησης είναι δέσμια των αντιφάσεων της. Προσπαθεί να εξισορροπήσει τις δύο, αντικρουόμενες, τάσεις που υπάρχουν στους κόλπους της.
Χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία, ατολμία, ασάφειες και υπαναχωρήσεις.
Επί δύο μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άβουλη, αναποφάσιστη και διστακτική παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία μας.
· Αποδεικνύεται ανέτοιμη να παρουσιάσει ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
· Αντί να λάβει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μέτρα άμεσης απόδοσης, αναλώνεται σε εκθέσεις ιδεών και εξαγγελίες καλών προθέσεων.
· Διαρρέει σκέψεις του οικονομικού επιτελείου, τις οποίες διαψεύδει όταν βλέπει τις αντιδράσεις από στελέχη της ή τα συνδικάτα.
· Καθυστερεί τραγικά στην επιλογή των επικεφαλής κρίσιμων υπηρεσιών για την είσπραξη των φόρων και στη στελέχωση των Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία.
Αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας και αναβλητικότητας είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους (Fitch, Standard & Poor’s) και η επιβάρυνση των όρων δανεισμού με την αύξηση των επιτοκίων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καλούμαστε να συζητήσουμε ένα προϋπολογισμό, ο οποίος τελεί υπό αναθεώρηση.
Έναν μεταβατικό προϋπολογισμό, όπως ομολογούν τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης.
Έναν προϋπολογισμό πουφέρνει περισσότερους φόρους για τους πολίτες.
Στον προϋπολογισμό έχουμε αύξηση των φορολογικών εσόδων - από άμεσους και έμμεσους φόρους – κατά 7%, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά – 0,3%.
Υπογραμμίζω εδώ την αντίφαση. Είτε υπερεκτιμάτε τα έσοδα που αναμένετε από τη φορολογία, είτε θα «στεγνώσει» η αγορά, σε μια περίοδο ύφεσης.
Αυτή την ώρα, είναι χρέος όλων μας, όλων των πολιτικών δυνάμεων, να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της συγκυρίας.
Απαιτείται η εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών και η λήψη άμεσων μέτρων.
Μέτρα που να εκπέμπουν το μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους μας και στις διεθνείς αγορές ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τη δημοσιονομική κρίση.
Για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να επικεντρώνεται
στην αποφασιστική περιστολή των κρατικών δαπανών,
την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων,
στη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων
και την ενίσχυση των εσόδων, με δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και να ενισχύσει την ρευστότητα των αγορών επιτάχυνε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καταβάλλοντας από το πρώτο εξάμηνο το 69,8% του συνολικού ΠΔΕ, με αποτέλεσμα οι δαπάνες του να διαμορφωθούν στα 6.410 εκατ. ευρώ έναντι 4.233 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ τα έσοδα του έφτασαν στα 642 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, έχουν παγώσει όλα τα εθνικά σχέδια, περιφερειακής ανάπτυξης, οι δημόσιες επενδύσεις, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Αποδεικνύεστε εντελώς ανέτοιμοι να κυβερνήσετε. Η τραγική σας ολιγωρία στην στελέχωση των υπηρεσιών και των υπουργείων, απειλούν την υλοποίηση σημαντικών έργων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε μια κρίσιμη περίοδο για την απορρόφηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (κλείσιμο Γ’ ΚΠΣ, διαχείριση ΕΣΠΑ).
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συγκυρίας.
Είναι ένας προϋπολογισμός ΑΤΟΛΜΟΣ, εξισορροπητικός, ο οποίος διαπνέεται από διαχειριστική λογική.
Αποτελεί ένα σύνολο φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Με βάση αυτές τις σκέψεις, είμαι υποχρεωμένος να καταψηφίσω τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010.
Σας ευχαριστώ.