Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας κ. Γ. Τραγάκη στη Βουλή για το σχέδιο νόμου "Κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών του δημό

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2010
 
ΟΜΙΛΙΑ
 ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
& ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
 κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ»
 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
 
Εμείς, όπως ρητά έχει ξεκαθαρίσει ο εισηγητής μας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στη συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου. Έχουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και επιμέρους διαφωνίες επί των άρθρων, αλλά επί της αρχής λέμε ναι. Η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στη κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα. Άλλωστε, το ίδιο πιστεύαμε και είχαμε δρομολογήσει όταν ήμασταν κυβέρνηση.
 
Και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μας,
η βασική, η διαχρονική πολιτική μας διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Δεν λέμε άλλα πριν – ως κυβέρνηση – και άλλα μετά – ως αντιπολίτευση.
 
Επιπλέον, έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθήνης που απορρέει από τον θεσμικό μας ρόλο. Δεν ασκούμε στείρα και άγονη αντιπολίτευση, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ. Από τη πρώτη στιγμή, είπαμε ότι όπου συμφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική θα προσφέρουμε τη συναίνεση μας. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο κρίνουμε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνηση και είναι προς το συμφέρον του τόπου θα το ψηφίζουμε. Και το κάνουμε πράξη.
 
 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την προοπτική ενός μικρότερου, πιο αποτελεσματικού και πιο αποδοτικού κράτους. Ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, όπου η χώρα βρίσκεται στη περιδίνηση της δημοσιονομικής κρίσης, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό των δομών του δημόσιου τομέα και περιορισμό του εύρους του. Επιβάλλεται, να προχωρήσουμε άμεσα σε κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου, που κοστίζουν πολύ και παράγουν ελάχιστα.
 
Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πόσοι, ποιοί και με ποιά κριτήρια
 
Ας δούμε την πρώτη, τη ποσοτική διάσταση του θέματος.
Θέλω να σας θυμίσω ότι τον Μάιο του 2009 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παρουσιάσει σχέδιο για την κατάργηση ή συγχώνευση 255 νομικών προσώπων και δημοσίων υπηρεσιών, το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
 
Τον Ιανουάριο του 2010, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει η Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρεία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Πάγκαλου και μέσα σε ένα γενικότερο επικοινωνιακό κλίμα εξαγγέλει ότι εξετάζει την κατάργηση 200 οργανισμών.
 
Τον Απρίλιο του 2010, σε νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό εξετάζεται λίστα με 102 οργανισμούς προς κατάργηση ή συγχώνευση και την διαβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το θέμα προχωράει άμεσα.
 
Για να φτάσουμε σήμερα, οκτώ μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2010 και να συζητάμε ένα σχέδιο νόμου πολύ κατώτερο των προσδοκιών των πολιτών και των αναγκών της οικονομίας. Από τις αρχικές, πομπώδεις διακηρύξεις της κυβέρνησης, καταλήξαμε τελικά στη συγχώνευση ή κατάργηση μόνο 78 νομικών προσώπων και υπηρεσιών.
Και εάν από αυτά αφαιρέσουμε τα 51 τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης, που όλα μαζί είναι μια κατηγορία, τότε ουσιαστικά μιλάμε για την κατάργηση 28 νομικών προσώπων και ενός διοικητικού συμβουλίου.
 
Χθες, μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για ακόμα μια φορά εξήγγειλε την κατάργηση και άλλων οργανισμών του δημοσίου. Από εξαγγελίες πάμε καλά, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτή η διαδικασία δεν χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και αποφασιστικότητα.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν στερείται απλώς δυναμικής, αλλά δημιουργεί και την εντύπωση ότι οι φορείς πρός συγχώνευση ή κατάργηση έχουν επιλεχθεί με κομματικά κριτήρια. Δεν θα κάνω επιμέρους αναφορές σε συγκεκριμένους οργανισμούς που λανθασμένα καταργείτε, όπως είναι για παράδειγμα τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Εθνικό Ταμείο Συνοχής ή το Ταμείο Αλληλεγγύης.
 
Ωστόσο, επιτρέψτε μου να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις για την περίπτωση της ΑΓΡΟΓΗΣ.
 
Έχω την αίσθηση, ότι ο πραγματικός στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι καθαρά μικροκομματικός. Εξαρχής, έγινε μια συστηματική προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, να απαξιωθεί ένας πολύ χρήσιμος θεσμός, ο οποίος παρήγαγε σημαντικό έργο. Η ΑΓΡΟΓΗ δημιουργήθηκε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Όπως, επίσης, γνωρίζετε ότι υπήρχε μεγάλη πίεση απο την Ευρωπαϊκή Ένωση πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν είχαν τελειώσει οι ταυτοποιήσεις σχετικά με τις επιδοτήσεις, οι αγρότες μας θα τις έχαναν. Οι αγρότες μας πήραν τις επιδοτήσεις γιατί κάποιοι άνθρωποι που τοποθετήθηκαν εκεί δούλεψαν σκληρά και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να καταργήσει την ΑΓΡΟΓΗ, χωρίς να μας λέει που πάνε οι αρμοδιότητες. Σε ιδιωτικές εταιρείες; Ποιες; Με ποιες εγγυήσεις;
Και απολύετε αυτά τα παιδιά με τη υπόνοια ότι η πρόσληψη τους έγινε για προεκλογικούς λόγους, όταν όλοι ξέρουμε ότι οι προσλήψεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο όπου κανείς μας - ακόμα και εμείς οι κυβερνητικοί τότε βουλευτές - δεν γνώριζε ότι θα προκυρηχθούν εκλογές.
 
Και κάτι ακόμα. Από την ΑΓΡΟΓΗ απολύονται μόνο όσοι προσλήφθηκαν τον Αύγουστο του 2009. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, απλώς μετατάσσονται. Αυτή, ακριβώς, η διακριτή μεταχείριση μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε, αν μη τι άλλο,  για καθαρά κομματικές διώξεις.
 
Κυρίες και κύριοι συνέδελφοι,
 
Είναι κρίμα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, όπου η επίτευξη της μέγιστης δυνατή συναίνεσης είναι το εθνικό ζητούμενο, η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται κατά αυτό τον αδικαιολόγητο τρόπο.
 
Παρόλα αυτά, εμείς - παρά τις σοβαρές μας επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σε επιμέρους άρθρα και ζητήματα - ως σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, υπερψηφίζουμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών, φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν είμαστε πολιτικά ανακόλουθοι. Πάνω από όλα, θέτουμε το δημόσιο συμφέρον και το καλό του τόπου.
 
Σας ευχαριστώ.
Print
1601 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω