Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής

Ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης: "Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και από τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας, για τα προβλήματα λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Δικαιοσύνης γενικότερα"

 

MIΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριοι, πιστεύω ότι η συνεργασία μας μαζί σας θα αποδώσει καρπούς. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές επικαλεστήκατε την ανάγκη της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τη Βουλή για ορισμένα θέματα που μας απασχολούν και νομίζω ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι πρόθυμη όποιες προτάσεις έχετε για νομοθετικές πρωτοβουλίες να τις αναλάβουμε.
Ήδη, έχουν αρχίσει στα κόμματα οι συζητήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και επειδή βρισκόμαστε ενώπιον αυτής, θα θέλαμε τις προτάσεις σας εάν έχετε, για να συζήσουμε μαζί για τη συνταγματική αναθεώρηση, π.χ. τι γνώμη έχετε για το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και από ό,τι είχα δει από τις προθέσεις των κομμάτων, είχαν δημιουργηθεί προβλήματα και μεγάλα ερωτηματικά για τη σύσταση ή μη του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Θέλαμε και τη δική σας άποψη πάνω σε αυτό.
Όπως γνωρίζετε δεν είμαι νομικός, αλλά έχω κρατήσει ορισμένα ερωτήματα και απορίες που θέλω να μου τις λύσετε.
Κατ΄ αρχήν θέλω να ρωτήσω για τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα, τα οποία νομίζω ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και στη χώρα μας. Δεν γνωρίζω τι προβλήματα υπάρχουν, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να εναρμονιστούμε με τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα. Είχαμε την Επιτροπή π.χ. που ασχολείται με τις αδειοδοτήσεις των ορκωτών ελεγκτών λογιστών. Το αίτημά τους ήταν για την εναρμόνιση της νομοθεσίας της χώρας μας με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, άρα μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο.
Επίσης, το 14ο Πρωτόκολλο μπορεί να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, διότι έχουμε προβλήματα. Είχα υποβάλει μια πρόταση προς την ηγεσία του Σ.τ.Ε. και η οποία είχε ακουστεί καλά, σχετικά με το φιλτράρισμα των υποθέσεων. Μένω και εγώ με πολλά ερωτηματικά όταν έχουμε 40.000 υποθέσεις, οι οποίες όπως πάμε θα εκδικαστούν σε 30 χρόνια. Ηχούν ακόμα στα αυτιά μου αυτά που είχε πει ως Αντιπρόεδρος του Σ.τ.Ε. Ελεγκτής Εφετείων στα Χανιά που είχε πάει, ότι εκείνο που του έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι στις περισσότερες υποθέσεις ακουγόταν «απεβίωσε». Μιλάμε, δηλαδή, για θέματα συνταξιοδοτήσεων.
Νομίζω ότι για όλους μας είναι αναλγησία να έχουμε υποθέσεις συνταξιοδότησης ηλικιωμένων και άρα κάτι θα πρέπει να κάνουμε για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Ο κ. Παυλόπουλος είπε πολύ σωστά ότι η επιτάχυνση δεν πρέπει να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα. Εγώ είχα προτείνει π.χ. την αύξηση των δικαστικών εξόδων το οποίο, βέβαια, θα δημιουργούσε προβλήματα στους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια. Μήπως μπορούμε να κινηθούμε κάπου στο ενδιάμεσο σχετικά με τα δικαστικά έξοδα.
Επίσης, πάρα πολύ με άγγιξε αυτό που είπε ο κ. Πρόεδρος για την ομοδικία. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 3000 ίδιες υποθέσεις που να έχουν κριθεί και στην Ολομέλεια επανειλημμένως και να εκδικάζουμε πάλι τις ίδιες υποθέσεις όταν είναι ίδιες, εκτός εάν υπάρχει κάποια διαφορά. Οι λόγοι, βέβαια, πάντοτε θα διαφέρουν, αλλά τι γίνεται όταν υπάρχουν όμοιες, ίδιες οι υποθέσεις, όπως π.χ. το επίδομα των 176 ευρώ, που είναι κάτι σημαντικό.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σε άλλες χώρες τα έχουν λύσει αυτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ο κ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας – εγώ δεν το γνώριζα αυτό – είπε ότι τα φίλτρα πρέπει να λειτουργήσουν. Επίσης, άκουσα τον κ. Πρόεδρο που είπε ότι υπάρχει έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού και προσωπικού. Εάν έχετε οποιαδήποτε έλλειψη προσωπικού, κύριε Πρόεδρε, καταγράψτε το και αυτό σε αυτά τα οποία θα συζητήσουμε μεταξύ μας, μήπως και εμείς μπορέσουμε να βοηθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις.
Σε εκείνο, όμως, που θα δώσω πολύ μεγάλη σημασία είναι στο να μην υπογράφεται καμία σύμβαση χωρίς να εξετάζεται από προσυμβατικό έλεγχο, επειδή υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις και νομίζω ότι αυτό προφυλάσσει τον οποιονδήποτε. Να γίνεται, δηλαδή, προσυμβατικός έλεγχος σε οποιαδήποτε σύμβαση.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ιδιαίτερα τώρα που το πεδίο και βάση της πολιτικής αντιπαράθεσης, κύριε Τραγάκη, είναι ο ποινικός νόμος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ακριβώς. Άρα, λοιπόν, αυτός είναι ένας λόγος που θα βοηθήσει το πολιτικό σύστημα.

Εγώ θα επαναλάβω εδώ κάτι το οποίο είχε πει ο κ. Νικολούδης, τον οποίο είχαμε εδώ πριν από είκοσι μέρες περίπου. Ο κ. Νικολούδης είναι εισαγγελέας του Αρείου πάγου και επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Είπε ότι έχει κάνει έλεγχο και έχει ανοίξει πάρα πολλούς λογαριασμούς πολιτικών, άλλων υπαλλήλων, οποιωνδήποτε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, μας είπε επί λέξει, και μπορώ να το διαβεβαιώσω με πλήρη γνώση του τι λέω, ότι ίσως το λιγότερο διεφθαρμένο τμήμα του ελληνικού λαού είναι η πολιτική. Και γι' αυτό με συγχωρείτε το επαναλαμβάνω και θα το επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους.
 Υπάρχει για μένα ένα προσφιλές θέμα, το πόθεν έσχες. Σας άκουσα κ. Κωνσταντά για το πόθεν έσχες. Επειδή έχει συζητηθεί πάρα πολύ από πολλές πλευρές της Βουλής, ο έλεγχος τουτο πόθεν έσχες των πολιτικών να έρθει στο ελεγκτικό συνέδριο. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αν έχετε να υποδείξετε τον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων των πολιτικών από το ελεγκτικό συνέδριο. Γιατί; Γιατί εδώ στη Βουλή, ο έλεγχος -έχω διατελέσει επί 3,5 χρονιά Πρόεδρος της επιτροπής για το πόθεν έσχες των βουλευτών- είναι ο μύθος ότι τον έλεγχο τον κάνουν οι βουλευτές. Αυτό είναι μύθος. Τον έλεγχο, όπως γνωρίζετε καλύτερα απ' όλους μας, τον κάνει σώμα ορκωτών ελεγκτών-λογιστών, τα οποία έχουν επιλεγεί από τα πέντε μεγαλύτερα γραφεία της χώρας και κάνουνε πλήρη έλεγχο για το πόθεν έσχες κάθε πολιτικού. Μάλιστα γίνεται και σύγκριση των περιουσιακών του στοιχείων από το ένα έτος στο επόμενο έτος και στο παραεπόμενο και ούτω καθεξής.

Μην ξεχνάτε επίσης, ότι όλα αυτά περνάνε από την επιτροπή του άρθρου 21, στην οποία επιτροπή του άρθρου 21 συμπεριλαμβάνονται τρεις ανώτατοι δικαστικοί, οι οποίοι επιλέγονται από τις ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων διά κληρώσεως. Η πρόταση την οποία είχα κάνει εγώ τότε και στην οποία επιμένω, είναι ότι να μείνει ο έλεγχος όπως είναι, αλλά η πλειοψηφία να είναι από δικαστικούς. Δηλαδή, αντί για 3 δικαστικούς και 5 βουλευτές που είναι τώρα να είναι 6 δικαστικοί και 5 βουλευτές. Νομίζω ότι αυτό και θα βοηθήσει και οποιαδήποτε άλλη καχυποψία θα την εξαφανίσει. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

Print
1689 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω