Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA"
Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στη πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»
με τους Δ. Καμπουράκη – Γ. Οικονομέα
Για τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία:
Τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι τι γίνεται με την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Αυτά τα προβλήματα έχουμε μπροστά μας. Την προηγούμενη βδομάδα, είχαμε εδώ στην Αθήνα τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Ελληνικής Προεδρίας, την Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με 350 ξένους ευρωβουλευτές και επικεφαλής οργανισμών. Είναι πολύ σημαντικό ότι περάσαμε τις θέσεις μας, ομόφωνα, για την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Διάσκεψη θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της.
Για τα χρήματα που διαθέτει η Ε.Ε. για την ανεργία των νέων:
Τα χρήματα που διαθέτει η Ε.Ε. για την ανεργία των νέων είναι μόλις 6 δισεκατομμύρια ευρώ, απαράδεκτα λίγα. Για αυτό τον λόγο, ζητήσαμε τριπλασιασμό του ποσού αυτού, στα 18 δισεκατομμύρια, και ζητήσαμε η συμμετοχή της χώρας στα χρήματα αυτά να μην είναι ανάλογα με την κοινοβουλευτική της παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά ανάλογα με το ύψος της ανεργίας.
Για την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα:
Ο Πρωθυπουργός της Κίνας, εκτός από τις επαφές που είχε με τον Πρωθυπουργό της χώρας επισκέφθηκε και την Βουλή και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα έχει εντονότατο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ωστόσο το πιο σημαντικό που άκουσα είναι ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Για τις παρατηρήσεις στο Eurogroup:
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Νταϊσεμπλούμ, έθεσε τρείς προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Η πρώτη προϋπόθεση, είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το έχουμε. Η δεύτερη, είναι να έχουμε προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί όσα έχουν συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Η τρίτη προϋπόθεση, είναι να συζητήσουμε για το χρέος, κάτι που και εμείς επιδιώκουμε.
Για τα προ απαιτούμενα του Μεσοπρόθεσμου και τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση τους:
Τα προ απαιτούμενα, που έχουν τεθεί για την εκταμίευση της δόσης, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα δύο πιο δύσκολα προ απαιτούμενα είναι η απελευθέρωση των απολύσεων και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική, η αλλαγή προσώπων δεν επιφέρει και αλλαγή πολιτικής. Μια πολιτική που χαράσσεται από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις, ορισμένων υπουργών, γίνονται σε μια προσπάθεια να δείξουν φιλολαϊκοί για ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτά θα πρέπει να τελειώσουν. Ότι έχει αποφασιστεί και συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθεί, ο στόχος μας είναι να κλείσουμε όλα τα προ απαιτούμενα, ώστε να μπούμε στη διαδικασία του χρέους.
Για τη διαπραγμάτευση του χρέους:
Αυτό το θέμα είναι το σημαντικότερο θέμα της πολιτικής τώρα και για το επόμενο διάστημα. Είναι το θέμα που θα δρομολογήσει τη ζωή και των επόμενων γενεών. Ζητήσαμε να υπάρξει εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος, να συμμετέχουν όλα τα κόμματα στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, είμαι αναγκασμένος να σταθώ στη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Σκουρλέτη, η οποία με ενόχλησε βαθύτατα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί για το χρέος όταν θα πέσει η κυβέρνηση. Απίστευτα πράγματα.
Πρέπει να ξέρουμε τι ζητάμε και πώς να το πετύχουμε και η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή. Μείωση του χρέους, επιμήκυνση της αποπληρωμής του, από 30 σε 50 χρόνια, μείωση του επιτοκίου, σταθερό επιτόκιο και μια περίοδος χάριτος, η οποία να κυμαίνεται από 5 έως δέκα χρόνια, που θα σημαίνει 2 δισεκατομμύρια ετησίως ελάφρυνση. Αυτά που επιθυμούμε είναι τα πιο ρεαλιστικά και αυτά θα τα πετύχουμε.
Για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:
Αυτό είναι συνταγματική εκτροπή, να χρησιμοποιείται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Η παρούσα Βουλή, είναι η μόνη η οποία μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, η επόμενη, που κατά τη γνώμη μου θα είναι πεντακομματική και με διαφορετικούς συσχετισμούς, δεν θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο.