Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στο ACTION 24

Σημεία της συνέντευξης του

Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη

στον Τ/Σ  ACTION 24

 

Αθήνα,  23 Νοεμβρίου 2014

 

 

 Για τους ανεξάρτητους βουλευτές:

 

Δεν δέχομαι όσα λέγονται αβασάνιστα για τους ανεξάρτητους βουλευτές για το πως και με ποιές προϋποθέσεις θα ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θεωρώ απαράδεκτο να λέγεται για οποιονδήποτε βουλευτή. Πολιτικές πιέσεις είναι λογικό να γίνονται, οι μεν κυβερνώντες να προσπαθούν να δημιουργήσουν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε να ψηφισθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση που επιδιώκει εκλογές και θελει να μην ψιφησθεί Πρόεδρος.

 

Έχω την αίσθηση, ότι οι ανεξάρτητοι και οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές θα συμπτήξουν  μια κοινοβουλευτική ομάδα, διότι πιστεύω ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις και αναταράξεις σε ορισμένα κόμματα, όπως οι ΑΝ.ΕΛ και η ΔΗΜ.ΑΡ, οι οποίες θα έχουν σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα. Η επιδίωξη των μικρών κομμάτων είναι ο μαγικός αριθμός, εισόδου στη Βουλή, του 3% και εάν οι βουλευτές δούν ότι απομακρύνεται αυτός ο αριθμός πιστεύω ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα πλησιάσουν σε μεγαλύτερο αριθμό από 30.

 

Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας:

 

Θεωρώ, ότι ο Συνταγματικός νομοθέτης του 1975 όταν έβαλε τη σοφή διάταξη ότι οι δύο πρώτες ψηφοφορίες, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, πρέπει να έχουν 200 ψήφους και η τρίτη ψηφοφορίας 180 ψήφους ήθελε να δείξει με αυτό το τρόπο ότι πρέπει να βγει ένας συναινετικός Πρόεδρος. Διότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώνει, δεν χωρίζει. Και θεωρώ ότι το πιο σημαντικό θέμα, το επόμενο διάστημα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου θα πρέπει να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Για το οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει πρόωρες εκλογές:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ότι και αν έχει γίνει, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, για το τέλος του μνημονίου, θα ζητάει μονίμως εκλογές. Είναι η θέση του και η αρχή του, πιστεύει ότι μέσω των εκλογών θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Το πιστεύει, όμως, σε αντίθεση με τον ελληνικό λαό, ο οποίος από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι σε ποσοστό 60% ζητάει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

 

 

 

Για τον προϋπολογισμό:

 

Σας θυμίζω, ότι και πέρυσι όταν καταθέσαμε τον προϋπολογισμό το κάναμε σε αντίθεση με την τρόικα, με τους δανειστές δηλαδή, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν θα έχουμε ούτε πρωτογενές πλεόνασμα και διαψέυθηκαν. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι η Ε.Ε. έστειλε στη Γαλλία και την Ιταλία τους προϋπολογισμούς πίσω και τους αναμόρφωσαν.

 

Για το εάν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον:

 

Θα το δείξουν οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές. Μην ξεχνάτε, ότι μετά τις εκλογές του 2012 η πρόταση που έγινε ήταν να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετείχαν όλα τα κόμματα. Τελικά, συναίνεσαν μόνο τρία κόμματα, μετά απεχώρησε η ΔΗΜ.ΑΡ και έμειναν δύο.

 

Πάντως, αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές δεν είναι απαραίτητο ότι θα πάμε σε εκλογές, γιατί μπορεί να πάμε σε εκλογές και για άλλους λόγους, όπως για οικονομικά θέματα. Άλλωστε, επανηλλειμένα έχουν γίνει εκλογές με την επίκληση εθνικού θέματος με οικονομικά κριτήρια.

 

Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα:

 

Πιστεύω, ότι εκτός απο το τεχνοκρατικό μέρος, θα πάμε και σε πολιτική διαπραγμάτευση, αυτό είχε συμβεί και σε δύο προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Η δυσκολία τώρα αφορά στην επόμενη ημέρα και ακούει στο όνομα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία με το ΔΝΤ έχει διάρκεια έως και το 2015, η Ε.Ε. φεύγει, το ΔΝΤ μένει.

 

Πολιτική διαπραγμάτευση σημαίνει για παράδειγμα, ο κ. Γιούνκερ να πιέσει εκ μέρους της Ε.Ε. υπέρ της Ελλάδος, διότι ο τρίτος παίκτης είναι η Ε.Ε. 

Print
1551 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω