Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Τραγάκη στην Δημόσια Τηλεόραση

Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στη Δημόσια Τηλεόραση
 
Δημοσιογράφοι:  Ο. Λιναρδάτου – Σ. Χριστοφιλέα
 
 
Για τις ποινικές διώξεις εναντίον των βουλευτών της Χ.Α:
 
Για πρώτη φορά ο ανακριτής εισαγγελέας έστειλε αίτημα άρσης ασυλίας για τους τρεις βουλευτές της Χ.Α., Γερμενή, Μπούκουρα και Ηλιόπουλο, με σκεπτικό την κατ’ εξακολούθηση και εξαρχής κατάλυση του πολιτεύματος, αναφερόμενος στο άρθρο 134 του Συντάγματος περί εσχάτη προδοσίας. Στο δια ταύτα, όμως, όταν ζητάει άρση ασυλίας δεν αναφέρει το άρθρο 134, αναφέρει το άρθρο 187 και το 871Α για την εγκληματική ενέργεια.
 
Το τονίζω αυτό, γιατί πίσω από αυτή την πρόταση του εισαγγελέα διαβλέπω ότι θα επεκτείνει το κατηγορητήριο και με το άρθρο 134 περί εσχάτης προδοσίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε διώξεις άλλων βουλευτών εάν αποδειχθεί από τις μαρτυρικές καταθέσεις η συμμετοχή τους στην ανατροπή του πολιτεύματος.
 
Για το εάν μπορεί να τεθεί εκτός κοινοβουλίου η Χ.Α:
 
Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Το κόμμα αυτό, με την έγκριση του Άρειου Πάγου, έχει κατέβει στις βουλευτικές εκλογές και έχει φορέσει τον κοινοβουλευτικό μανδύα. Αντιλαμβάνεστε, ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι δικονομικές αιτίες για να τεθεί εκτός κοινοβουλίου. Βουλευτές, όμως, οι οποίοι είναι αναμιγμένοι σε εγκληματικές δραστηριότητες είναι σίγουρο ότι θα στερηθούν των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
 
Για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χ.Α:
 
Ήρθε μια τροπολογία στη Βουλή, η οποία νομίζω ότι κάλυπτε το θέμα της χρηματοδότησης. Υπήρξε, όμως, αντίδραση από ορισμένα κόμματα και η αιτιολογία ήταν ότι μπορεί αυτή η διάταξη αργότερα να εξελιχθεί σε δίωξη άλλων κομμάτων.
 
Μα, αν υπάρξουν στο μέλλον άλλα κόμματα, τα οποία θα χαρακτηρίζονται εγκληματικές οργανώσεις, τα οποία θα αποσκοπούν σε κατάλυση του πολιτεύματος και ο αρχηγός τους θα διώκεται για κακουργηματικές πράξεις, τότε ασφαλώς και θα πρέπει να ανασταλεί η κρατική τους χρηματοδότηση.
 
Έχω την αίσθηση ότι αν έρθει βελτιωμένη η τροπολογία στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, στην οποία θα υπάρχει κάποιος συγκερασμός των απόψεων, θα περάσει ομόφωνα. Θα πρέπει να στείλουμε το πολιτικό μήνυμα ότι όλα τα κόμματα είμαστε απέναντι στο μόρφωμα αυτό.
 
Για την περικοπή των τελών και της βουλευτικής αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών:
 
Για τους προφυλακισμένους βουλευτές, που δεν μπορούν να ασκήσουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα, είναι λογικό να περικοπούν τα τέλη (ταχυδρομικά, τηλεφωνικά, αποσπάσεις μετακλητών κ.α.). Το θέμα είναι τι θα γίνει με την βουλευτική αποζημίωση, όπου υπάρχουν δύο τάσεις. Η μια, είναι να κοπεί ολοκληρωτικά η αποζημίωση. Η δεύτερη τάση, είναι να εφαρμοσθεί ότι ισχύει στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, δηλαδή να δοθεί το 33% του μισθού για βιοποριστικούς λόγους. Και σε αυτό το θέμα πρέπει να ομοφωνήσουμε. Όλα τα κόμματα να βάλουμε στην άκρη τα κομματικά μας συμφέροντα και να δείξουμε ένα ενιαίο μέτωπο.
 
 
Για το πρωτογενές πλεόνασμα:
 
Θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, μικρό ίσως, αλλά θα υπάρξει. Είναι σημαντικό αυτό, διότι σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος του κατήφορου. Θα ισορροπήσουμε και θα ισορροπήσουμε θετικά.
 
Για την ανάπτυξη:
 
Θα σταθώ, επίσης, σε αυτό που είπε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για ανάπτυξη. Είπε ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από τα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία πρέπει να δοθούν στους πολίτες.
 
Όπως γνωρίζετε, είμαι επικεφαλής της Επιτροπής για την προετοιμασία της χώρα μας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το 2014. Καταφέραμε, παρά το γεγονός ότι η προεδρία μας θα είναι μειωμένου χρόνου λόγω των ευρωεκλογών, να κανονίσουμε η μια Συνδιάσκεψη που θα γίνει στις Βρυξέλλες να αφορά την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Παντρεύουμε την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή.
 
Για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής:
 
 Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι ένα ανεξάρτητο γραφείο, δεν εξαρτάται από το Υπουργείο Οικονομικών, που κρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στην έκθεση του, λοιπόν, εκφράζει ορισμένες επιφυλάξεις σε ορισμένα μεγέθη του προϋπολογισμού, αφού ακόμα ο προϋπολογισμός δεν έγινε οριστικός, είναι το προσχέδιο. Έχουμε τα περιθώρια, μέχρι να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, στις 21 Νοεμβρίου, να γίνουν αλλαγές.
 
 
 
 
 
 
 
 
Για το εάν θα υπάρχουν νέα μέτρα:
 
 Θα υπάρξουν επιβαρύνσεις, αλλά χωρίς νέα μέτρα. Οι επιβαρύνσεις αφορούν μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί κατ’ εφαρμογή τα προηγούμενα έτη και είναι της τάξης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Για τα ασφαλιστικά ταμεία:
 
Πιστεύω, ότι το ασφαλιστικό είναι η αχίλλειος πτέρνα της τρύπας του δημόσιου χρέους. Είναι ο μεγάλος ασθενής. Το ασφαλιστικό μας σύστημα, μετά από αρκετές νομοθετικές ρυθμίσεις, δυστυχώς συνεχίζει να ασθενεί.
 
Αυτό που πλήρωσε το σύστημα ήταν το μεγάλο κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, με την ανεργία σε τόσο υψηλά επίπεδα τα ταμεία θα έχουν μονίμως ελλείμματα.
 
Για το πως μπορούμε να υλοποιήσουμε μέτρα για την ανάπτυξη:
 
Ένα βασικό μέτρο, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, για να ανοίξεις ένα φούρνο να θες 17 υπογραφές, όταν ήθελες βέβαια 32. ‘Η για παράδειγμα, για να πάρεις άδεια να κάνεις κινητή μαρίνα αναμειγνύονται επτά υπουργεία και στο τέλος δεν την παίρνεις.
Print
1354 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω