Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "Σαββατικύριακο στη ΝΕΤ"
Αθήνα, 29 Αυγούστου 2009
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ»
με τους Γ. Κουβαρά – Α. Δουβαρά
Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών:
Πράγματι, είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί μια φημολογία περί εκλογών, άνευ προηγουμένου. Η πρόβλεψη μου είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές τώρα. Αυτή τη στιγμή, ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές.
Γνωρίζω, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. δεν επιθυμεί εκλογές. Και είναι λογικό αυτό. Σε όλες τις περιόδους της Βουλής που έχω ζήσει, ακόμα και την περίοδο 1974 – 1977 που η Ν.Δ. είχε 212 βουλευτές, κανένας βουλευτής δεν ήθελε εκλογές.
Γενικά, κανένας εν ενεργεία βουλευτής δεν θέλει εκλογές, ανεξαρτήτως κόμματος.
Για τον ανασχηματισμό:
Είναι μια πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός. Εκείνος, μόνο, έχει το δικαίωμα και το προνόμιο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό όταν και όποτε το θελήσει. Εάν ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι απαιτούνται αλλαγές, αυτές θα είναι είτε σε πρόσωπα, είτε σε πολιτικές.
Πολλές φορές, οι ανασχηματισμοί δημιουργούν αναταράξεις στα κόμματα. Και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Όσοι δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση διαμαρτύρονται και όσοι αποχωρούν, πάλι, διαμαρτύρονται.
Στην πολιτική, υπάρχουν δύο σχολές όσον αφορά στους ανασχηματισμούς. Είναι η σχολή του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που δεν έκανε ανασχηματισμούς και η σχολή του Ανδρέα Παπανδρέου, που κάθε έξι μήνες προχωρούσε σε ανασχηματισμό. Χαρακτηριστικά, την κοινοβουλευτική περίοδο 1985 – 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου απο τους 188 βουλευτές που διέθετε, τους 108 τους έκανε υπουργούς και υφυπουργούς.
Ο Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, είναι υπέρ της άποψης ότι δεν πρέπει να γίνονται συχνοί ανασχηματισμοί
Η παρούσα φάση έχει μια ιδιαιτερότητα. Εάν γίνει ανασχηματισμός, θα γίνει εν μέσω εκλογολογίας. Η εκλογολογία, αποτελεί ένα ανάχωμα στις όποιες αντιδράσεις.
Για τις δημοσκοπήσεις:
Οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται, πάντα, σε εκλογικές νίκες. Κλασσικό παράδειγμα, η περίοδος 1999 – 2000. Το 1999, ήμασταν μπροστά απο το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις επτά ποσοστιαίες μονάδες, κερδίζουμε τις ευρωεκλογές με διαφορά 3,3%, το 2000 γίνονται εθνικές εκλογές και η Ν.Δ. τις χάνει.
Είναι στο χέρι μας, να αναστρέψουμε αυτό το δυσμενές, δημοσκοπικά, κλίμα.
Για τον βαθμό ικανοποίησης από το έργο της κυβέρνησης:
Κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι αυτή η κυβέρνηση κινήθηκε μέσα στο «ναρκοπέδιο» των 151 βουλευτών και κατάφερε να ανοίξει θέματα και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις – όπως η εκπαιδευτική και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση – που δεν τόλμησαν να αγγίξουν άλλες κυβερνήσεις.
Μπορεί η Ν.Δ. να έχει μια ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών, έχει όμως μια ισχυρή και συμπαγή πλειοψηφία. Και μια συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα κρίνεται απο τις ψηφοφορίες. Έως σήμερα, έχουν γίνει 85 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή και η Ν.Δ. δεν έχασε ούτε μία ψήφο.
Για την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ:
Τα σενάρια περί συνκυβέρνησης εκπορεύτηκαν απο στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό το θέμα, διότι δεν βλέπουμε περιθώρια σύγκλισης. Είμαστε αντίθετοι, γιατί έχουμε σοβαρότατες αποκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τις ιδεολογικές μας θέσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε.
Για την οικονομία:
Η τεράστια διεθνής οικονομία κρίση βρήκε την ελληνική οικονομία αρκετά θωρακισμένη. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το λέει το Economist, τα στοιχεία του οποίου έχει κατ’ επανάληψη επικαλεσθεί ο κ. Παπανδρέου. Το Economist λέει ότι η μικρότερη απόκλιση που παρατηρήθηκε στο ΑΕΠ των χωρών ήταν της Ελλάδας. Μην ξεχνάτε, ότι θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 0,2%, την ίδια ώρα που τεράστιες οικονομίες, όπως της Γερμανίας ή της Αγγλίας, θα έχουν αρνητική ανάπτυξη -5,7% και -7,8% αντίστοιχα.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους, ότι δεν θα μπούν νέοι φόροι.
Για την ανεργία:
Το 2004, παραλάβαμε την ανεργία στο 11,4% και την μειώσαμε στο 7,4%. Βέβαια, η μεγάλη οικονομική κρίση είχε τις επιπτώσεις της και για αυτό τον λόγο το πρωτο τρίμηνο του 2009 η ανεργία ανέβηκε στο 9,3%. Παρόλα αυτά, το δεύτερο τρίμηνο πήγαμε καλύτερα και έπεσε στο 8,4%. Αναλογιστείτε, όμως, ότι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, καταγράφουν αυτή τη στιγμή ανεργίας της τάξης του 20%.
Για το προγράμμα του ΟΑΕΔ:
Είναι ένα πρόγραμμα μακρόπνοο, που τροφοδοτεί την απασχόληση.
Εμείς, δεν θέλουμε να επιδοτούμε την ανεργία, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να επιδοτήσουμε την απασχόληση. Επιδότηση της απασχόλησης σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Όταν, λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα να δώσουμε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυτή τη στιγμή αφυκτιούν από προσλήψεις, δώδεκα χιλιάδες ανθρώπους, με τρία δωδεκάμηνα, αυτό είναι ότι καλύτερο.
Για το ΕΣΠΑ:
Το 2004, παραλάβαμε το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης - το οποίο ήταν ανενεργό επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια - στο 33% της απορρόφησης. Υπήρχαν υπουργεία με 8% απορρόφηση. Καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε πλήρως. Δεν έφυγε από την χώρα ούτε ένα ευρώ.
Το ΕΣΠΑ βρίσκεται στην περίοδο των μελετών. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες και μετά να αρχίσει η απορρόφηση. Απο εδώ και πέρα, είναι ανοιχτός ο ορίζοντας ώστε τα 22 δισεκατομμύρια που κέρδισε ο Πρωθυπουργός για το ΕΣΠΑ – εκ των οποίων τα 18 δισεκατομμύρια θα διοχετευθούν στην περιφέρεια – να απορροφηθούν πλήρως.
Για το έαν η Ν.Δ. έχει «πάγκο»:
Η Ν.Δ. έχει αξιόμαχα και αξιόπιστα στελέχη, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Σαν Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. έρχομαι σε επαφή, καθημερινά, με 20 – 30 βουλευτές, παρακολουθώ τις συνεδριάσεις της Βουλής, παρακολουθώ όλες τις δραστηριότητες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ν.Δ. έχει πολύ καλό «πάγκο», ο οποίος μπορεί να αξιοποιηεί σε οποιαδήποτε θέση και να αποδώσει.