Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΑΝΤ1

Αθήνα, 29Ιουλίου 2009
 
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1»
 
Δημοσιογράφος: Νικόλας Βαφειάδης
 
 
ΔΗΜ: Γεια σας κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Υπάρχει μια δραστηριότητα ασυνήθιστη για την εποχή. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η κυβέρνηση, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, εμφανίζεται πολύ πιο δραστήρια αυτό το διάστημα και με πολλά μέτωπα ανοιχτά. Σε όλα τα υπουργεία υπάρχει ένας ξαφνικός οργασμός. Τι γίνεται, πάμε για πρόωρες εκλογές;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Νομίζω ότι και η δήλωση του Πρωθυπουργού, πριν ενάμισι μήνα από τις Βρυξέλλες, ήταν ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές τώρα. Από εκεί και πέρα, πράγματι μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση ανέβασε ρυθμούς και έπιασε θέματα με τα οποία δεν είχε ασχοληθεί σε τέτοια ένταση στο παρελθόν. Για παράδειγμα, θέματα δημόσιας τάξης – μην ξεχνάμε ότι καθάρισε οριστικά, σχεδόν, το κέντρο της Αθήνας – θέματα εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, ανάπτυξης. Αυτή την περίοδο, περάσαμε πολλά και σημαντικά νομοσχέδια στη Βουλή, τα οποία αφορούσαν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δηλαδή, κομβικά νομοσχέδια, τα οποία κάνουν πράξη αυτό που είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ότι θα εντατικοποιήσουμε τους ρυθμούς για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
 
ΔΗΜ: Μια παράμετρος, όμως, του όγκου στο έργο που καλείται να κάνει μια κυβέρνηση είναι η προχειρότητα. Εγώ φρονώ ότι κάποια από τα μέτρα, τα χαρακτηρίζει προχειρότητα.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό, διότι ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις εν θερμώ. Έχω, επίσης, την αίσθηση ότι εκτός από τους ρυθμούς, έχουμε εντατικοποιήσει και την ανάδειξη των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο πολίτης. Αυτό, κατά την γνώμη μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν νομίζω ότι τα μέτρα χαρακτηρίζονται από προχειρότητα.
 
ΔΗΜ: Όταν μιλούσα για προχειρότητα δεν αναφερόμουν στον Πρωθυπουργό. Να σας πω ορισμένα παραδείγματα για να διευκρινίσω τι εννοώ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ζητήσει γνωμοδότηση από την ανεξάρτητη αρχή, δεν περίμενε τη γνωμοδότηση αυτή και εκ των υστέρων έρχεται η αρχή και λέει ότι η ρύθμιση για τις κάμερες είναι αντισυνταγματική. Μετά, στο υπουργείο Οικονομικών είχαμε το θέμα της έκτακτης εισφοράς, ο κόσμος προσφεύγει στα δικαστήρια και σε κάποια από αυτά δικαιώνεται. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ορισμένα μέτρα λαμβάνονται με βιασύνη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Να τα πάρουμε ένα ένα. Καταρχήν, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούσε τις κάμερες. Είναι αδιανόητο, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας πάνω από τριάντα χιλιάδες κάμερες, είτε σε καταστήματα, είτε σε σπίτια, να μιλάμε για τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με έξοδα του ελληνικού λαού και οι οποίες έχουν αποδώσει. Από εκεί και πέρα, οι ανεξάρτητες αρχές - οι οποίες επιτελούν το έργο τους - έχουν την άποψη τους. Η άποψη τους, όμως, δεν είναι και δεσμευτική για την κυβέρνηση. Την πολιτική ευθύνη, για οποιαδήποτε απόφαση, έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, λοιπόν, πήρε την ευθύνη να φέρει το νομοσχέδιο για τις κάμερες, όπως και το νομοσχέδιο για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών. Και δεν κατάλαβα γιατί αντιδρά το ΠΑΣΟΚ σε ένα τέτοιο μέτρο, όταν ισχύει σε όλο τον κόσμο και όταν οι κάτοχοι της σταθερής τηλεφωνίας έχουν ονοματοποιημένα τα τηλέφωνα τους. Όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά, ήταν ένα μέτρο που ισχύει άπαξ. Μπορεί, πράγματι, να υπήρξαν δύο μεμονωμένες αποφάσεις των δικαστηρίων – κάθε απόφαση είναι μεμονωμένη, δεν αφορά το σύνολο του μέτρου - αλλά από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει αυτό το μέτρο. Όπως και πολλά άλλα. Την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αυτή η κυβέρνηση τολμά και προχωράει σε τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Με μια ισχνή, αλλά ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
ΔΗΜ: Πάμε στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει ανοίξει η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό..
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Δεν ανοίξαμε εμείς τη συζήτηση. Εμείς, εξαρχής, πήραμε μια σταθερή θέση και είπαμε ότι στηρίζουμε την υποψηφιότητα Παπούλια. Τον στηρίζουμε, διότι είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος, ο οποίος επιτελεί με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του, με ευλάβεια και προσήλωση στο Σύνταγμα και ο οποίος απολαμβάνει ποσοστό δημοφιλίας 86%. Στο κάτω κάτω της γραφής, προέρχεται από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει, ωστόσο, αποδειχθεί στην πράξη ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από άλλο κόμμα από αυτό που κυβερνά, λειτουργεί σωστά. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η επιθυμία του συνταγματικού νομοθέτη του 1975, που προέβλεψε αυτό τον αριθμό ψηφοφοριών και βουλευτών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, δηλαδή 200 και 180. Να υπάρχει συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν, επειδή το ΠΑΣΟΚ θέλει να έρθει στην εξουσία, να παίζει με τους θεσμούς. Πιστεύω ότι κάνουν μεγάλο πολιτικό λάθος, το οποίο θα πληρώσουν. Θα πληρώσουν το πολιτικό κόστος της ευθύνης να σύρουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
 
ΔΗΜ: Να πάμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου καλωσορίζω και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Η Άγκυρα φαίνεται ότι κλιμακώνει μια ένταση, που η ίδια δημιουργεί, και προσπαθεί να εξωθήσει τα πράγματα σε όξυνση στην περιοχή. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης; Ο κ. Λοβέρδος παραπονείται ότι δεν έχει ενημέρωση από την κυβέρνηση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι στον τομέα εξωτερικών υποθέσεων υπάρχει μια καλή συνεργασία. Η κ. Μπακογιάννη, ενημερώνει τακτικά την επιτροπή εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής, κάτι που δεν γινόταν πάντα στο παρελθόν. Επί της ουσίας, είναι γεγονός ότι η Τουρκία τον τελευταίο καιρό προβαίνει σε μια σειρά προκλήσεων εις βάρος μας. Δεν έχει αντιληφθεί, ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική περνάει μέσα από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία, είναι και το θέμα της καλής γειτνίασης με τη Ελλάδα. Δηλαδή, να μην υπάρχουν προκλήσεις. Εφόσον η Τουρκία προκαλεί, πρέπει να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται η ευρωπαϊκή προοπτική της. Θυμίζω, ότι ειδικά για το θέμα των παραβιάσεων, ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Φίλλιπ Γκόρντον, έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του και έχει κατηγορήσει την Τουρκία. Επίσης, ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι η συνεργασία στην αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, ο κ. Ζάκ Μπαρό, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοία να αποπλέουν από τις ακτές της και να φτάνουν στα ελληνικά νησιά, διότι αυτά τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.
 
ΔΗΜ: Εδώ η Τουρκία θέλει να μπλοκάρει και τις προσπάθειες που γίνονται, σε ευρωπαϊκό πλέον πλαίσιο, για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει αυτό, διότι υπάρχει η Frontex. Και πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός έθεσε, πρώτος, το θέμα των συνόρων της χώρας μας και εάν μπορεί να δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Πάντως, για να κλείσουμε αυτό το θέμα, για εμάς, για την Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλο διμερές θέμα σε σχέση με την Τουρκία παρά μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1196 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω