Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΑΝΤ1

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1»
 
Δημοσιογράφος: Βασίλης Αδαμόπουλος
 
ΔΗΜ: Είμαι μαζί μας ο κ. Γιάννης Τραγάκης, Βουλευτής Ν.Δ. στη Β’ Πειραιά και βεβαίως Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Σωστά. Πως τα βλέπετε τα πράγματα μέχρι τις κάλπες, ιδιαίτερα μετά τα όσα μαθαίνουμε μετά τις δηλώσεις του Μ. Λιάπη, για το ιστορικό λάθος για τη χώρα και την παράταξη;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, νομίζω ότι την επιλογή του Πρωθυπουργού την κάλυψε απόλυτα η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ήταν μια σωστή απόφαση. Και ήταν μια σωστή απόφαση. Ήταν μια απόφαση ευθύνης, που σίγουρα θα ταλάνιζε για πολύ καιρό τον Πρωθυπουργό. Σας θυμίζω ότι οι επαφές του Πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν ξεκινήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ήταν μια σωστή απόφαση, διότι ο τόπος δεν άντεχε άλλο. Από τη στιγμή που είχαμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με υπαιτιότητα του ΠΑΣΟΚ – μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια και θα τη στηρίξει αμέσως μετά τις εκλογές – αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η προεκλογική περίοδος θα ήταν ανασταλτική για την οικονομία της χώρας, αλλά θα δημιουργούσε και πολλά άλλα προβλήματα. Διότι, οι παρατεταμένες προεκλογικές περίοδοι προκαλούν όξυνση. 
 
ΔΗΜ: Αυτό που πολλοί αναρωτιούνται είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση να μην εξαντλήσει όλο τον πολιτικό χρόνο, να πάρει τα μέτρα που πρέπει και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Τα μέτρα έχουν εξαγγελθεί και είναι σίγουρο ότι θα τα εφαρμόσουμε αμέσως μετά τις εκλογές εάν ο ελληνικός λαός μας τιμήσει με την ψήφο του. Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε την εφαρμογή αυτών των μέτρων και νομίζω ότι ο λαός είναι ώριμος να κρίνει σωστά. Εκείνο, όμως, που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν δύο όψεις. Άλλοι τις βλέπουν σαν μισογεμάτο ποτήρι και άλλοι σαν μισοάδειο. Το εκλογικό σώμα είναι ευμετάβλητο δημοσκοπικά. Εμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε συσπείρωση 62%. Συσπείρωση που ποτέ δεν είχε το κόμμα. Ακόμα και το 1981, που ήταν η δυσκολότερη εκλογική χρονιά για εμάς, η συσπείρωση μας έφτασε το 80%. Υπάρχει, λοιπόν, πεδίο λαμπρό να πείσουμε τους δικούς μας ανθρώπους - οι οποίοι έχουν δυσαρεστηθεί από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν κάνει το μεγάλο άλμα να μετακομίσουν σε άλλο κόμμα – να γυρίσουν κοντά μας. 
 
ΔΗΜ: Σε άλλο διαμέρισμα στην πολυκατοικία, όμως, μετακομίζουν, που έλεγε και κάποιος κοινός μας γνωστός.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτός ο κοινός μας γνωστός, ο οποίος μίλησε για την πολυκατοικία, καλό θα ήταν να φυλάξει το ισόγειο του, όπως το χαρακτήρισε, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι για αυτόν. Εγώ γυρνάω στις γειτονιές και είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τις εκλογές, μέσα σε δύο μέρες ο νεοδημοκρατικός κόσμος αρχίζει και συσπειρώνεται. Για να ολοκληρώσω, όμως, τη σκέψη όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις θα σας πω ότι ένα επιπλέον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το 21,4% είναι αδιευκρίνιστη ψήφος. Αντιλαμβάνεστε, ότι δύο εκατομμύρια έλληνες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν; Σας υπενθυμίζω, ότι το 2000 που πήρε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, μας τις πήρε για 72.000 ψήφους. Δηλαδή, εάν 36.000 άνθρωποι αντί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει Ν.Δ., θα είχε βγει η Ν.Δ. Θα μου πει, τώρα, κάποιος, ότι όλα αυτά είναι αλχημείες αριθμών και πιθανόν να έχουμε γίνει όλοι λάτρεις των αριθμών. Για αυτό τον λόγο, εγώ θα μιλήσω στο συναίσθημα του νεοδημοκράτη, στην καρδιά του πρωταθλητή. Διότι, προσπαθούν όλοι να μας απαξιώσουν, αλλά δεν πρέπει να λησμονούν ότι υπάρχει η καρδιά του πρωταθλητή, όπως υπάρχει και στον αθλητισμό. Έχουμε κερδίσει άνετα τις δύο τελευταίες βουλευτικές εκλογές και αυτή την καρδιά του πρωταθλητή δεν πρέπει να την υποτιμά κανείς. 
 
ΔΗΜ: Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει. Και ένα από αυτά τα δεδομένα που άλλαξαν, είναι ότι διερράγη μια σχέση εμπιστοσύνης που φαίνεται να υπήρχε σε σχέση με μια εξαγγελία της Ν.Δ. για το ήθος και τη διαφάνεια στην πολιτική.
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση σας και πραγματικά είναι ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε την προεκλογική περίοδο. Να το αντιμετωπίσουμε πειστικά και με επιχειρήματα. Αλλά, φαίνεται ότι αυτό το θέμα – και προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις – απασχολεί μόνο το 12% των πολιτών. Το 60% των πολιτών θέτει ως προτεραιότητα την οικονομία, διότι βρισκόμαστε εν μέσω μια τεράστιας οικονομικής κρίσης, η οποία γονάτισε οικονομίες κρατών και εταιρείες κολοσσούς, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας μας.
 
ΔΗΜ: Είπε ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχουν τρία ζητήματα πολύ βασικά, τα οποία πρέπει να δούμε και για αυτό το λόγο πάμε σε εκλογές. Να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να νοικοκυρευτούν όλες οι δημόσιες δαπάνες και να κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Εύλογα, διερωτάται κάποιος, αυτά όλα δεν μπορούσε να τα κάνει η κυβέρνηση στα πέντε χρόνια της θητείας της;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Λογικό ερώτημα. Το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω αφορά στη διατύπωση των θεμάτων. Ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος βγαίνει και εξαγγέλλει εκλογές και έχει το θάρρος στην ατζέντα της εξαγγελίας του να θέσει τις τρεις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας - αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν δόθηκε το αντίστοιχο βάρος από όλες τις κυβερνήσεις - αυτός είναι ο Πρωθυπουργός της ευθύνης. Αυτός είναι ο Πρωθυπουργός που μιλάει με καθαρές κουβέντες στους πολίτες. Στον αντίποδα, να δούμε τη χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πάλι, δεν είπε τίποτα το συγκεκριμένο. Μόνο κραυγές και αναμονή εξουσίας, πιστεύοντας ότι θα κερδίσουν σίγουρα τις εκλογές. Και πιστέψτε με, αυτό έχει ενοχλήσει τον κόσμο. Όλος αυτός ο ορυμαγδός από το ΠΑΣΟΚ, ότι ερχόμαστε να καταλάβουμε την εξουσία, λες και η εξουσία είναι λάφυρο, συσπειρώνει τον νεοδημοκρατικό κόσμο. Ολοκληρώνοντας, την απάντηση μου, θα σας έλεγα ότι αυτές τις τρεις προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση. Όσον αφορά, δε, στο δημόσιο χρέος, θα σας πληροφορήσω ότι από τα 500 δισεκατομμύρια που έχει φτάσει το συνολικό χρέος, τα 92 δισεκατομμύρια πάνε για τοκοχρεολύσια δανείων που είχαν ληφθεί την προηγούμενη από εμάς δεκαετία. Δάνεια, τα οποία λήγουν τώρα και τα πληρώνουμε εμείς. Με λίγα λόγια, έπαιρνε δάνεια το ΠΑΣΟΚ για να κάνει τη δουλειά του και από εκεί και πέρα μας άφησε εμάς παρακαταθήκη να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια.
 
ΔΗΜ: Δηλαδή, κ. Τραγάκη, πέντε χρόνια κυβέρνησε η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ φταίει για την αύξηση του δημόσιου χρέους;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς. Εσείς πιστεύετε ότι το δημόσιο χρέος το δημιούργησε η Ν.Δ.; Το δημόσιο χρέος υπήρχε, υπάρχει και θα αυξάνεται.
 
ΔΗΜ: Πάντως, όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα σας, στόχος της Ν.Δ αυτή την ώρα είναι η συσπείρωση των οπαδών της, που είναι στο 62%. Αυτό από μόνο του κ. Τραγάκη, δεν είναι ένα επιχείρημα ηττοπάθειας; Την ώρα που ο άλλος διεκδικεί την εξουσία και την αυτοδυναμία, εσύ επιχειρείς να μαζέψεις τον κόσμο σου. Αυτό από μόνο του, δεν υποδηλώνει την κατάσταση;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στην οροφή της συσπείρωσης του, στο 84%, και έχει ποσοστό στις δημοσκοπήσεις 31,5%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πράγματι, η η δική μας αποσυσπείρωση υπάρχει, αλλά ιστορικά κανένα κόμμα εξουσίας, μα κανένα, δεν έχει πάει σε εκλογές με συσπείρωση κάτω από 75%. Διότι, ο κόσμος μπορεί να έχει παράπονα, μπορεί να γκρινιάζει, αλλά από τη στιγμή που δεν μετακόμισε, τόσο καιρό, σε άλλο κόμμα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γυρίσει και πάλι κοντά μας.  
 
ΔΗΜ: Να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο. Από τη στιγμή που ετέθη η επιχειρηματολογία εναντίον του ΠΑΣΟΚ, ότι αυτό μας έβαλε σε αυτή την περιπέτεια με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και από τη στιγμή που η οικονομία είχε να αντιμετωπίσει αυτά τα ακανθώδη ζητήματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός και από τη στιγμή που τα γνώριζε όλα αυτά η κυβέρνηση, για ποιο λόγο δεν έκανε τις εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, αλλά έπρεπε να οδηγηθεί ο τόπος δύο φορές σε εκλογική αναμέτρηση, μέσα σε λίγους μήνες;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Τότε, με αυτή τη λογική,θα έπρεπε να κάνουμε εκλογές όποτε το θέλει η αντιπολίτευση, όποτε το ζητάει η αντιπολίτευση, δηλαδή κάθε μήνα. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, την επόμενη μέρα, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ζητάει εκλογές. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι αυτό που αντιμετώπισε αυτή η κυβέρνηση τα πέντε χρόνια που είναι στην εξουσία δεν έχει προηγούμενο. Συνεχή άρνηση, ένα μόνιμο όχι από το ΠΑΣΟΚ. Λένε, τώρα, ότι πρέπει να προσέξουμε τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους και να φορολογήσουμε τους έχοντες, όταν οι ίδιοι άνθρωποι, πριν ένα μήνα που φέραμε τη διάταξη νόμου για να φορολογήσουμε όσους έχουν σκάφη πάνω από δέκα μέτρα, δεν την ψήφισαν. Μας κατηγορούν για φοροεισπρακτική επιδρομή εναντίον των πολιτών και από την άλλη μεριά μας κατηγορούν ότι τα έσοδα έχουν πιάσει πάτο. Δεν μπορείς να κάνεις φοροεπιδρομή και να μην έχεις έσοδα. Είναι σοβαρή αντιπολίτευση αυτή; Ας αποφασίσουν, επιτέλους, που τοποθετούνται.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1206 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω