Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Καρατζαφέρη διέρρευσε η φράση του αρχηγού του ΛΑ.Ο.Σ προς τον Πρωθυπουργό ότι «Έχεις 151 έδρες, από σήμερα έχεις 161. Μαζί μπορούμε να πάμε ως το 2011, αλλιώς ο Παπαπνδρέου θα είναι αυτοδύναμος». Θα ήθελα το σχόλιο σας.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, θεωρώ ότι η διαρροή των συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών είναι unfair. Δεν ξέρω εάν ελέχθη αυτή η φράση, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν έχει καμία ουσιαστική αξία. Διότι, η Ν.Δ. έχει αποδείξει και με τους 151 βουλευτές, στο 18μηνο της διακυβέρνησης της χώρας και παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουμε συναντήσει εντός και εκτός κοινοβουλίου, ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα είναι συμπαγής σε όλες τις ψηφοφορίες. Σας θυμίζω ότι έχουν γίνει, περίπου, 142 ονομαστικές ψηφοφορίες και δεν έχει χάσει ούτε μια ψήφο. Επιπλέον, με τους 151 βουλευτές της, η Ν.Δ. κατάφερε να περάσει θέματα που κανείς δεν θα διανοείτο να περάσει με τέτοια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όπως για παράδειγμα, το θέμα της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, το οποίο είναι μια μεγάλη επιτυχία, ή το θέμα της παραχώρησης της τρίτης προβλήτας του λιμένα του Πειραιά, επίσης μια πολύ σημαντική αποκρατικοποίηση.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, κατά την κρίση σας υπάρχει ή όχι προσύμφωνο συνεργασίας του ΛΑ.Ο.Σ. με την Ν.Δ.; Σας το θέτω ευθέως το ερώτημα.
 
Γιάννης Τραγάκης: Και βέβαια δεν υπάρχει.
 
ΔΗΜ: Ο κ. Καραμανλής απεύθυνε μια πρόσκληση για συναίνεση και εισέπραξε τρία όχι και ένα ναι. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε το ναι, είπε σε στηρίζω. Ο κ. Καραμανλής είναι σύμφωνος με αυτή την προσφορά;
 
Γιάννης Τραγάκης: Σύμφωνοι με την προσφορά του κ. Καραμανλή είναι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Από την τελευταία δημοσκόπηση, θα είδατε ότι το 65% του ελληνικού λαού συμφωνεί με την πρόταση του Πρωθυπουργού για συναίνεση με όλα τα κόμματα. Έχω, λοιπόν την αίσθηση ότι όσοι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί ανταποκριθούν στην πρόσκληση – πρόκληση του Πρωθυπουργού για συνεννόηση, τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο. Αλίμονο, αν τα πολιτικά κόμματα, εν μέσω μια τόσο δυσμενούς οικονομικής κρίσης, πρωτόγνωρης σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Τουλάχιστον, σε ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης οι οποίες είναι μονόδρομος. 
 
ΔΗΜ: Η αρχική φράση που σας διάβασα, του κ. Καρατζαφέρη, μου φαίνεται ότι δεν εστιάζει τόσο στην οικονομική κρίση. Μου έρχονται στο μυαλό εκλογές, πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολιτικά αποτελέσματα…Μήπως υπάρχει το περιθώριο, το πλαίσιο, για κάτι ευρύτερο στην πορεία;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν το βλέπω.
 
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι μια προσέγγιση με το ΛΑ.Ο.Σ., έστω στο επίπεδο της κρίσης, ακυρώνει την πολιτική της προσέγγισης του μεσαίου χώρου από την πλευρά της Ν.Δ.;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, όποιος έρχεται κοντά στις θέσεις μας, στις απόψεις μας, στην πολιτική μας, καλώς να έρθει. Τι εννοείτε, όμως, προσέγγιση στο επίπεδο της κρίσης; Εάν εννοείτε ότι στα θέματα της οικονομίας θα βγαίνει ο κ. Καρατζαφέρης και θα λέει ότι αυτή την επιλογή της κυβέρνησης τη στηρίζουμε, τότε δεν βλέπω κανένα κακό. Μακάρι να το πει ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ και πρώτο και καλύτερο το ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜ: Αποκλείετε την περίπτωση να απευθύνει κάποια πρόταση ο κ. Καρατζαφέρης και να την αποδεχτεί ο κ. Καραμανλής; 
 
Γιάννης Τραγάκης: Καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Ο Πρωθυπουργός, μαζί με την πρόσκληση για συνεννόηση τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενες όλες οι προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.
 
ΔΗΜ: Υπάρχει περίπτωση προσχώρησης στελεχών και βουλευτών του ΛΑ.ΟΣ. στην Ν.Δ.;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν το βλέπω.
 
ΔΗΜ: Κατά την κρίση σας, είναι ένα ακραίο κόμμα το ΛΑ.Ο.Σ;
 
Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω ότι το ΛΑ.Ο.Σ. έχει ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του, από την είσοδο του στη Βουλή και μετά. 
 
ΔΗΜ: Λένε κάποιοι, ότι πήγατε με τα ζήτημα της συναίνεσης να εκθέσετε τον κ. Παπανδρέου και αυτοπαγιδευτήκατε γιατί σας προέκυψε ο Καρατζαφέρης. Τι απαντάτε σε αυτό;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αν εκτέθηκε κάποιος αυτός ήταν ο κ. Παπανδρέου, όταν μετά την έξοδο του από του Μαξίμου, όπου ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει από τα χείλη των πολιτικών αρχηγών λύσεις για την έξοδο από την κρίση, εκείνος για μια ακόμα φορά, πιστός στην προσφιλή του τακτική, ζήτησε εκλογές. Από το 2005, ο κ. Παπανδρέου ζητάει εκλογές. Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί να ακούει αυτό το αίτημα και αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, όταν περίπου το 60% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
 
ΔΗΜ: Βλέπω τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θεωρούν ότι αυτή η συζήτηση που γίνεται για την Ν.Δ., για το ΛΑ.Ο.Σ, για τον Καρατζαφέρη, μπορεί να οδηγήσει ακόμα πιο γρήγορα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αυτοδυναμία. Βλέπετε κάτι τέτοιο εσείς;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Όχι δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτός ο περίεργος νόμος Σκανδαλίδη - ο οποίος οδήγησε την Ν.Δ. με τέσσερις μονάδες διαφορά, πριν 18 μήνες, αντί για 165 βουλευτές να έχει 151 – έχω την αίσθηση ότι θα οδηγήσει σε εξακομματική Βουλή στις επόμενες εκλογές. Ξέρετε τι σημαίνει εξακομματική Βουλή; Όχι απλώς έλλειψη αυτοδυναμίας, αλλά τέτοιο περιορισμό των εδρών τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κόμματος, που πιθανόν να μην φτάνει ούτε ο διορθωτικός νόμος Παυλόπουλου για να έχουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάποιο έκτο κόμμα θα εισέλθει στη Βουλή. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εισερχόμαστε σε μια κρίση, όπου θα δοκιμαστεί το πολιτικό σύστημα σε ότι αφορά τη συνεννόηση.
 
ΔΗΜ: Εκεί έρχεται το σενάριο της μεγάλης συνεργασίας κ. Τραγάκη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Και αυτό δεν το βλέπω. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν βλέπω να υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας.
 
ΔΗΜ: Εσείς, έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Ναι.
 
ΔΗΜ: Να πάμε στο θέμα της οικονομίας. Ακούω πολλά για πρωτοβουλίες για πάγωμα μισθών, για αύξηση Φ.Π.Α….Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό.
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις παγκοσμίως που κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι, χθες, ο κ. Αλμούνια μίλησε για ανάκαμψη της οικονομίας μετά το 2010 και μετά από λίγη ώρα ο κ. Τρισέ, μετά την Σύνοδο των Κεντρικών Τραπεζιτών στην Ελβετία, δήλωσε ότι πιθανόν η ανάκαμψη να ξεκινήσει με το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Αντιλαμβάνεστε, όταν οι κορυφαίοι δεν συμπίπτουν στις προβλέψεις τους για τον χρονικό ορίζοντα εξόδου από την κρίση, κανένας άλλος δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό.
 
ΔΗΜ: Θέμα έκτακτης εισφοράς μπαίνει, θέμα να παγώσουν οι μισθοί το συζητάτε, φόρους στα καύσιμα και αύξηση του ΦΠΑ θα βάλετε;
 
Γιάννης Τραγάκης: Πολλά τα ερωτήματα σας, αλλά η απάντηση μου θα είναι λιτή όπως και πριν. Σε αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί συμβεί. Το μόνο που μπορώ, με βεβαιότητα, να πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πάγωμα μισθών.
 
ΔΗΜ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μικτό σχήμα για την Ολυμπιακή, με τη συμμετοχή του κράτους και επαναδιαπραγμάτευση της πώλησης. Τι λέτε;
 
Γιάννης Τραγάκης: Θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση. Το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να ομιλεί στο θέμα αυτό, όταν έκανε έξι απόπειρες αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής και απέτυχε παταγωδώς σε όλες.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα, κ. Τραγάκη σας ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία.
Print
1184 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω