Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

 
Αθήνα, 26Αυγούστου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
Δημοσιογράφος: Αναστασία Ζήγου
 
 
ΔΗΜ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.. Καλό μεσημέρι κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλό μεσημέρι, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Υπάρχει μια έντονη κριτική, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με το σχεδιασμό για πρόληψη, με τα προβλήματα συντονισμού, με τις ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό. Θα ήθελα, όμως, να βάλω ένα επιπρόσθετο στοιχείο και να ρωτήσω την άποψη σας. Υπάρχουν επισημάνσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, για την αναγκαιότητα κατάρτισης δασικών χαρτών και δασολογίου. Γιατί δεν έγιναν όλα αυτά;
 
Γιάννης Τραγάκης: Γιατο θέμα αυτό, όσον αφορά εμένα, κρούετε ανοιχτές θύραις. Γιατί, ως εκ του επαγγέλματος μου – είμαι αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός – να σας ενημερώσω ότι η πρώτη μου ομιλία στην Βουλή, το 1975, αφορούσε στη σύνταξη του κτηματολογίου στη χώρα μας. Μέσα στο κτηματολόγιο, είναι και το δασολόγιο και ο αποτερματισμός των δασών. Πιστεύω, ότι έχουμε καθυστερήσει υπερβολικά στο θέμα αυτό. Μας δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και αρχές του 2000, με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φτιάξουμε το κτηματολόγιο. Δεν έγινε, για λόγους που δεν θέλω να αναφέρω τώρα. Τώρα, είναι ώρα περισυλλογής και σκέψης για το πώς θα αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Δεν θέλω να κάνω πολιτική αντιπαράθεση, όπως κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έφτασε στο σημείο, δια του εκπροσώπου του, να ζητήσει εκλογές λόγω των πυρκαγιών. Ανεπίτρεπτο. Σε μια τόσο δύσκολη ώρα, το μόνο μας μέλημα θα πρέπει να είναι, αφενός, η βοήθεια προς τους συμπολίτες μας και, αφετέρου, η προώθηση όλων των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Για να έχουμε, τον Χειμώνα, την απαραίτητη εκείνη υποδομή, ώστε να μην υποστούμε πλημμύρες εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Τα έργα που έγιναν στην Πάρνηθα, λόγου χάρη, βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, μετά τις πυρκαγιές του 2007. Συνεχίζοντας για τους δασικούς χάρτες, θέλω να σημειώσω ότι στη χώρα μας έχουμε ένα πρωτοφανές προνόμιο. Να έχουμε αστικούς ιστούς μέσα σε δάση. Ή μάλλον, δάση μέσα στους αστικούς ιστούς. Αυτό είναι ένα κοκτέιλ κινδύνου, το οποίο θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Εγώ επιμένω στον αποτερματισμό και αποχαρακτηρισμό των δασών. Επιμένω, ότι όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος. Χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς καμία απόκλιση.
Χαίρομαι, διότι μετά από τις πυρκαγιές του 2007 - παρά τα αντιθέτως λεγόμενα και γραφόμενα – στην περιοχή της Πάρνηθας δεν έχει γίνει ούτε ένα αυθαίρετο. Σε αντίθεση με το τι συνέβη το 1998 στην Πεντέλη. Μου δίνεται, όμως, σήμερα η ευκαιρία να ευχαριστήσω, από βάθους καρδίας, όλους εκείνους τους ανθρώπους που επί τρία μερόνυχτα έδωσαν τον εαυτό τους. Είτε ήταν πυροσβέστες, είτε δασοπυροσβέστες, είτε στρατιώτες ή εθελοντές πολίτες. Έδειξαν μια αυταπάρνηση άνευ προηγουμένου. Και βέβαια, πρώτα και πάνω από όλα, να ευχαριστήσω τους χειριστές των εναέριων μέσων, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής έδωσαν όλο τους τον εαυτό, μένοντας άυπνοι τρία μερόνυχτα. Μιλάμε, πάντως, για μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, η οποία θα μας ακολουθεί για δεκαετίες.
 
ΔΗΜ: Το πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού, όμως, μπορεί να το βάζει το ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι, αλλά το βάζει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Δεν νομίζω να θέλει εκλογές και αυτός.
 
Γιάννης Τραγάκης: Στην έκθεση του Δεκεμβρίου του 2006, ο Συνήγορος του Πολίτη, είπε το αυτονόητο. Ότι θα έπρεπε, ήδη, να έχουμε δασικούς χάρτες και αποτερματισμό των δασών, ώστε να έχουμε οριοθετήσει τα δάση μας. Για ακόμα μία φορά, όμως, θα τονίσω ότι όλα αυτά είναι προέκταση του κτηματολογίου. Οι δασικοί χάρτες έχουν προχωρήσει αρκετά, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η εξακρίβωση για να γνωρίζουμε τι δάσος είναι, εάν είναι ιδιωτικό, σε ποιόν ανήκει και τις υπόλοιπες διαδικασίες.
 
ΔΗΜ: Υπάρχουν, ωστόσο, επισημάνσεις τις οποίες έχει δημοσιοποιήσει ο Συνήγορος, με αφορμή και τις πυρκαγιές του 2007, για υπαρκτές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυροσβεστικής, προβλήματα συντονισμού…
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν περιμέναμε τον Συνήγορο του Πολίτη να μας τα πει αυτά. Όλοι τα γνωρίζουμε. Και όλοι θα θέλαμε η Πυροσβεστική να έχει, για παράδειγμα, τον διπλάσιο αριθμό πυροσβεστών. Ανεξάρτητα του τι θέλει ο καθένας μας, όμως, μεταξύ του επιθυμητού και του εφικτού υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η πολιτεία έκανε ότι μπορούσε. Από ότι διάβασα, από τα στοιχεία που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν είχαμε έλλειψη επίγειων μέσων σε προσωπικό. Όταν κινούνται στα όρια της πυρκαγιάς 4.500 χιλιάδες άτομα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Η πυρκαγιά αυτή είχε ιδιαιτερότητες. Είχε πολλές εστίες και η ένταση των ανέμων ήταν τέτοια που δημιούργησε πύρινο κλοιό. Οι άνεμοι υπερέβαιναν σε ένταση τους 35 κόμβους, δηλαδή πάνω από οκτώ μποφόρ. Ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο πυρκαγιών. Θυμίζω τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά και στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Θεωρώ, ότι έγινε ότι μπορούσε να γίνει. Εάν υπήρξαν και μερικές αστοχίες, είναι λογικό. Όταν επιχειρούν και κινητοποιούνται τόσες χιλιάδες άνθρωποι και τόσα εναέρια μέσα και όταν την ίδια ώρα είχαμε πυρκαγιές και σε άλλα μέρη της χώρας. Στην Κάρυστο, στο Πόρτο Γερμενό, στη Σκύρο, τη Ζάκυνθο. Επιτρέψτε μου, πάντως, να υπογραμμίσω ότι αυτή η οικολογική καταστροφή δεν πρέπει να μας αφήσει ασυγκίνητους. Όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος. Χαίρομαι, μάλιστα, που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε αμέσως εντολή για αεροφωτογράφηση με χαμηλή πτήση όλων των περιοχών. Ώστε να έχουμε σαφή γνώση ποια είναι η κατάσταση τώρα και πως θα την αντιμετωπίσουμε. Και βέβαια, όπου προσπαθεί κάποιος να δημιουργήσει αυθαίρετο στο δάσος, θα πρέπει αμέσως να κατεδαφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες και να τιμωρείται παραδειγματικά. Να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία. Είμαι σε θέση να προτείνω, να γίνει ιδιώνυμο το αδίκημα του εμπρησμού. Η χρησιμοποίηση των αεροφωτογραφιών του 1945, που λαμβάνονται υπόψη τώρα, είναι υποκρισία. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1960 και ότι μέχρι το τότε ήταν δάσος να μείνει δάσος για πάντα.
 
 
 
 
ΔΗΜ: Διατυπώθηκε η άποψη, και από βουλευτές του κόμματος σας, τον κ. Κεδίκογλου για παράδειγμα, ότι στα μέτρα αποκατάστασης ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους συμπολίτες μας που είχαν αυθαίρετο πρώτης κατοικίας και εκείνους που το αυθαίρετο τους ήταν χάρη πλουτισμού.
 
Γιάννης Τραγάκης: Έχω την αίσθηση, ότι τα αυθαίρετα στα δάση δεν είναι αυθαίρετα πρώτης κατοικίας, αλλά είναι παραθεριστικά ή δεύτερης κατοικίας. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ένα αυθαίρετο είναι αυθαίρετο. Εάν αρχίσουμε τον διαχωρισμό των αυθαιρέτων και τις εξαιρέσεις θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Παρόλα αυτά, σέβομαι την άποψη του συναδέλφου, η οποία αγγίζει κοινωνικά μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Δεν σας κρύβω ότι στην περιφέρεια μου, στη Σαλαμίνα, υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κλείνοντας, να σας ρωτήσω για το ενδεχόμενο πολιτικών πυρκαγιών στη Ν.Δ. Τελείτε εν αναμονή της παραίτησης του κ. Μανώλη, έτσι δεν είναι;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, εκείνος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί. Μόνος του το δήλωσε.
 
ΔΗΜ: Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1188 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω