Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
& Βουλευτή Β’ Πειραιώς
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: Π. Τσούτσια – Τ. Σαράντη
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Η ερχόμενη Κυριακή είναι η Κυριακή των ντέρμπι κύριε Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Πράγματι, είναι η Κυριακή των ντέρμπι. Βέβαια, δεν ξέρω αν οι εσωκομματικές διαδικασίες της Ν.Δ. φτάνουν στο τέλος τους. Νομίζω ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να υπάρξει και δεύτερος γύρος, να πάμε δηλαδή για το επόμενο Σάββατο. Πάντως, είναι ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο εγχείρημα. Το δύσκολο του εγχειρήματος, έγκειται στο γεγονός ότι γίνεται κάτι το πρωτοφανές όχι μόνο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, αλλά και για τα ευρωπαϊκά. Δηλαδή, να συμμετέχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, ως οπαδοί, με την λειτουργία ενός lineσυστήματος. Πέρα από όλα αυτά, όμως, η Ν.Δ. πρέπει να τελειώσει με αυτή τη διαδικασία. Έχω την αίσθηση, ότι αρκετή ζημιά έχουμε υποστεί, μέχρι σήμερα, από τα λεγόμενα των διαφόρων Ηρακλήδων του στέμματος των υποψηφίων.
ΔΗΜ: Νομίζω ότι είναι και οι υποψήφιοι που κάνουν δηλώσεις.
Γιάννης Τραγάκης: Πιστεύω, ότι οι υποψήφιοι τηρούν έναν πολιτικό πολιτισμό. Θα πρέπει να αντιληφθούν και όλοι οι υπόλοιποι ότι οφείλουν να δείξουν μια αυτοσυγκράτηση. Οι επικεφαλής δείχνουν αυτοσυγκράτηση. Εγώ πέτυχα, μέσω της οργανωτικής επιτροπής, να μην υπογράψει κανείς βουλευτής καμία υποψηφιότητα, διότι δεν ήταν δυνατόν να χωριστούμε από την πρώτη μέρα. Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών οι οποίοι τοποθετήθηκαν δημόσια. Δικαίωμα τους είναι, δημοκρατικές διαδικασίες έχουμε. Ωστόσο, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών, ο οποίος είναι αμέτοχος και έχει τηρήσει στάση ουδετερότητας.
ΔΗΜ: Μέσα στον οποίο ήσαστε και εσείς.
Γιάννης Τραγάκης: Σωστά.Ως εκ της θέσεως μου και της ιδιότητας μου, δεν θα μπορούσα να έχω τοποθετηθεί.
ΔΗΜ: Γιατί όχι κ. Τραγάκη;
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, εγώ είμαι Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θέλω να κρατήσω την Κοινοβουλευτική Ομάδα των 91 βουλευτών ενωμένη και συνεκτική. Δεν θέλω να παρουσιαστούν τα φαινόμενα του 1980 - που είχαμε χωριστεί σε Αβερωφικούς και Ραλληκούς - τα οποία μας ακολούθησαν για πολλά χρόνια μετά. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Κώστα Καραμανλή, του μακροβιότερου αρχηγού της Ν.Δ., ήταν ότι τα δεκατρία χρόνια της προεδρίας του δεν ακούστηκε η παραμικρή φωνή αμφισβήτησης της ηγεσίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αρκεί να σας θυμίσω ότι και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, από την ΕΡΕ ακόμα, είχε αμφισβητηθεί.
ΔΗΜ: Εντάξει, αυτά είναι παρελθόν. Το θέμα είναι τι γίνεται στο παρόν και το μέλλον.
Γιάννης Τραγάκης: Η επόμενη μέρα θα βρει μια Ν.Δ. ενωμένη και δυνατή, σαν μια γροθιά. Με έναν νεοεκλεγέντα αρχηγό, τον οποίο θα ακολουθήσουμε όλοι πιστά. Διαβεβαιώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα διάσπασης της Ν.Δ..
ΔΗΜ: Παρακολουθήσαμε χθες την κ. Μπακογιάννη και καταλάβαμε ότι υπάρχει ριζική διαφωνία σε όλα τα θέματα με τον κ. Σαμαρά. Πως θα συμβιώσουν μετά μέσα στο ίδιο κόμμα;
Γιάννης Τραγάκης: Σε ένα ανοιχτό κόμμα, με δημοκρατικές διαδικασίες, από τις διαφορετικές απόψεις – όπου υπάρχουν, διότι εγώ δεν είδα τόσο μεγάλες διαφορές – προκύπτει η σύνθεση και από τη σύνθεση προκύπτει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΔΗΜ: Είστε υπέρ της κατοχύρωσης των τάσεων στο κόμμα;
Γιάννης Τραγάκης: Όχι, δεν είμαι υπέρ της κατοχύρωσης των τάσεων στο κόμμα. Είμαι υπέρ ενός ενιαίου κόμματος με σταθερή γραμμή, την οποία πρέπει να ακολουθούμε όλοι πιστά. Και εάν υπάρχουν αντιρρήσεις ή αντιθέσεις ως προς τη γραμμή που χαράσσει η εκάστοτε ηγεσία του κόμματος, τότε υπάρχουν τα όργανα μέσα στα οποία μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας, τις αντιθέσεις μας και να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Η κ. Μπακογιάννη είπε χθες ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει τα ρέστα του εναντίον της. Θα μας βοηθήσετε να το ερμηνεύσουμε;
Γιάννης Τραγάκης: Έχω σαν αρχή να μην κρίνω ποτέ δηλώσεις βουλευτών μας. Όλων των βουλευτών. Και το έχω τηρήσει διαχρονικά σας Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν έχω σχολιάσει ακόμα και δηλώσεις που έχουν γίνει εις βάρος μου, οι οποίες ήταν άδικες και εκτός πραγματικότητας.
ΔΗΜ: Είπε, επίσης, η κ. Μπακογιάννη ότι η Ν.Δ. πρέπει να φύγει από την περιχαράκωση και την απομόνωση, την οποία κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Εσείς κρίνετε ότι εάν εκλεγεί ο κ. Σαμαράς, θα οδηγήσει το κόμμα σε απομόνωση και περιχαράκωση;
Γιάννης Τραγάκης: Αυτό το θέμα το έχουμε λύσει από την ιδρυτική πράξη, την οποία είχα την τιμή να έχω υπογράψει και από τις ιδεολογικές μας αρχές το 1978 στη Χαλκιδική, όταν ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε ότι η Ν.Δ. κινείται από τις παρυφές της άκρας δεξιάς μέχρι τις παρυφές της άκρας αριστεράς. Το ιδεολογικό μας στίγμα είναι καταγεγραμμένο όλα αυτά τα χρόνια. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και θέλουμε διεύρυνση προς όλες τις πλευρές. Αλίμονο, εάν ένα κόμμα εξουσίας δεν είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Και δεν ακούω, κάποιον άλλον, να λέει το αντίθετο.
ΔΗΜ: Κλείνοντας, θέλουμε να μας πείτε δύο λόγια για τις πρώτες πενήντα μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Γιάννης Τραγάκης: Εμείς μέχρι τώρα έχουμε υποβάλλει περίπου εκατό ερωτήσεις, εβδομήντα επίκαιρες ερωτήσεις, τρεις επερωτήσεις, υποβάλλουμε τώρα μια πρόταση νόμου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει καμία, μα καμία, κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Να σκεφτείτε ότι η μοναδική πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει – και αυτή είναι κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου - είναι η ένταξη της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντιλαμβάνεστε πόσο ανέτοιμοι είναι. Ακόμα δεν έχουν επιλεγεί τα δύο τρίτα των Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων των υπουργείων. Δεν έχουν δοθεί ακόμα αρμοδιότητες στους υφυπουργούς. Είμαστε εξήντα μέρες μετά τις εκλογές και έχουμε «αόρατους» υφυπουργούς. Το ΠΑΣΟΚ, απέδειξε ότι ήταν ανέτοιμο να κυβερνήσει. Επικρατεί ένα αλαλούμ.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ.