Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
Αθήνα, 8 Ιουνίου 2009
 
Δημοσιογράφος: Θ. Σιαφάκας
 
 
 ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Ποιό συμπέρασμα προκύπτει απο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, για τα ποσοστά των δύο κομμάτων κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος και κυρίως εμείς βέβαια. Πράγματι, σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες μας έδωσαν ένα ηχυρό μήνυμα και εμείς δεν πρόκειται να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα. Δεν πρέπει κανείς, όμως, να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών ήταν η αποχή. Μια αποχή, η οποία έφτασε σε ύψη ρεκόρ.
 
ΔΗΜ: Η αποχή βοηθάει στο να δούμε τα πράγματα καθαρά, στο να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον;
 
Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω ότι δεν βοηθάει πολύ. Σκεφτείτε, ότι ένας στους δύο έλληνες δεν έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Απο την άλλη μεριά, αυτό μπορεί να είναι και ένα μήνυμα δυσαρέσκειας.
 
ΔΗΜ: Το μήνυμα εστάλη, αλλά το μήνυμα ελήφθη; Ο Πρωθυπουργός, αργά χθες το βράδυ, ερμήνευσε το αποτέλεσμα των εκλογών ως ψήφο διαμαρτυρίας διαμέσου της αποχής. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Καραμανλής εξήγησε την ήττα της Ν.Δ. μέσω της αποχής και μίλησε για προσωρινή ρήξη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Πραγματικά, είναι ένα θέμα αυτό. Διότι, στις χθεσινές εκλογές δεν υπήρξε κανένα δηλληματικού χαρακτήρα διακύβευμα, εκτός απο αυτά που προσπάθησαν να βάλουν τα κόμματα. Επομένως, η αποχή ήταν ένας ασφαλής τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειας.
 
ΔΗΜ: Έβαλε ο κ. Παπανδρέου, το ζήτημα του δημοψηφίσματος.
 
Γιάννης Τραγάκης: Αλίμονο, εάν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί δημοψήφισμα το γεγονός ότι πήρε 36,5%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ σε κάλπη. Σωστά, λοιπόν, είπε ο Πρωθυπουργός ότι οι πολίτες μέσω της αποχής επέλεξαν να εκφράσουν με ασφάλεια την δυσαρέσκεια τους. Άλλωστε, δημοσκοπικά γνωρίζουμε ότι το 42% αυτών που δήλωναν ότι θα απέχουν απο τις εκλογές, προέρχονται απο την Ν.Δ. Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι ήταν ένα αποτέλεσμα πανελλαδικών εκλογών και επομένως θα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.
 
ΔΗΜ: Αυτές οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σας δείχουν ότι ελήφθη πράγματι το μήνυμα; Διότι, είναι σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και επίπεδο από τις δηλώσεις των διαφόρων στελεχών που έγιναν τις προηγούμενες ώρες. Οι δηλώσεις των στελεχών σας, πριν τις δηλώσεις, Καραμανλή είχαν πιο έντονο αυτοκριτικό χαρακτήρα.
 
Γιάννης Τραγάκης: Αναφορικά με τις δηλώσεις των στελεχών παίρνω την ευκαιρία να σας πω ότι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι τα exit polls. Διότι, οι δηλώσεις αυτές έγιναν υπό την επήρρεια των πρώτων αποτελεσμάτων των exit polls, τα οποία έδιναν διαφορά 7 – 9 μονάδες. Ο Πρωθυπουργός, δεν απέφυγε την αυτοκριτική. Έκανε αυτοκριτική και την έκανε καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μιλώντας για τα λάθη και τις παραλείψεις μας και που μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.
 
ΔΗΜ: Δεν μας είπε ο κ. Καραμανλής τι αλλάζει, εάν αλλάζει κάτι, και τι πρωτοβουλίες θα πάρει. Δηλαδή, όλα τα ρίχνουμε στο κράτος και σε κάποιες συμπεριφορές και τέλος; Ο πολίτης θα ήθελε μια πρόγευση απο την πλευρά του Πρωθυπουργού για αυτά που σκέφτεται να πράξει.
 
Γιάννης Τραγάκης: Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ και καλά κάνει. Θα αποτιμήσουμε το τελικό πολιτικό συμπέρασμα και απο εκεί θα οδηγηθούμε σε αποφάσεις και πράξεις. Επισημαίνω, απλώς, ότι έχει επανειλλημμένα αναφερθεί στο ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Εμείς, θα συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και επειδή ακούγεται από πολλούς το ερώτημα πως θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις με 151 βουλευτές, απαντάω το εξής. Όπως τις κάναμε μέχρι τώρα. Τα μέτρα που είναι απαραίτητο να ληφθούν, για το καλό του τόπου, θα ληφθούν. Το δήλωσε ο Πρωθυπουργός ξεκάθαρα και νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι πρέπει να σκέφτεται ένας ηγέτης.
 
ΔΗΜ: Ο Πρωθυπουργός, θέλησε να δώσει το δικό του μήνυμα όταν κάθισε μόνος του στο Ζάππειο, χωρίς τη συνήθη συνοδεία. Μήπως το Γιώργο άλλαξε τα όλα, εξελλίσεται σε Κώστα άλλαξε τα όλα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Σας είπα, ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις εν θερμώ. Θα αποτιμήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, θα αποτιμήσει τον αγώνα όλων μας και θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Μην ξεχνάτε, ότι όλοι κρινόμαστε.
 
ΔΗΜ: Ακούγονται διάφορα, πάντως, για συνέδριο, για ανασχηματισμό...εσείς τι λέτε για όλα αυτά;
 
Γιάννης Τραγάκης:  Όλες οι δύο επιλογές είναι δικές του. Εκείνος θα αποφασίσει.
 
ΔΗΜ: Μήπως θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις δημοσκοπήσεις κα να επανέλθουν τα πράγματα στην πρωτέρα κατάσταση;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, ήταν μια δική μας νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία ήθελε να συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έχω την αίσθηση ότι εμείς το παρακάναμε λίγο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κάθε βδομάδα, σχεδόν, πέντε δημοσκοπήσεις.
 
ΔΗΜ: Δηλαδή, λέτε ότι επηρεάζει την κοινή γνώμη και ουσιαστικά η δημοσκόπηση είναι ο προάγγελος ενός εκλογικού αποτελέσματος που απλώς επιβεβαιώνει τη δημοσκόπηση;
 
Γιάννης Τραγάκης: Πάντως, διαμορφώνει την κοινή γνώμη και επηρεάζει τους πολίτες.
 
ΔΗΜ: Θέλω να κλείσουμε με το ποσοστό του ΛΑ.Ο.Σ. Αλλάζει τίποτα στην πολυκατοικία, ανοίγει ο δρόμος για μια συνεργασία, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Για να χορευτεί το ταγκό χρειάζονται δύο και εμείς δεν προσερχόμαστε στον χορό αυτό. Θέλω να τονίσω, ότι αυτή η αύξηση του ΛΑ.Ο.Σ προέρχεται αποκλειστικά από την Ν.Δ. και επομένως είναι δικό μας το διακύβευμα να προσελκύσουμε το τμήμα των ψηφοφόρων μας που μας έστειλε, με αυτό τον τρόπο, ψήφο διαμαρτυρίας.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1206 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω