Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2009
 
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Δημοσιογράφος: Θ. Σιαφάκας
 
 
 ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Θα ήθελα το σχόλιο σας για αυτά που συμβαίνουν στον χώρο του Τύπου. Αναφέρομαι στο κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου», μιας ιστορικής εφημερίδας, με παράδοση στον χώρο των media. Και βεβαίως, το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού CITY.
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Είναι μια δημοκρατική φωνή λιγότερη. Το κλείσιμο κάθε εφημερίδας ή ενός ραδιοφωνικού σταθμού είναι ένα έλλειμμα στην ενημέρωση, είναι ένα έλλειμμα στη δημοκρατία.
 
ΔΗΜ: Προφανώς. Ότι και εάν εκφράζει αυτό το μέσο ενημέρωσης.
 
Γιάννης Τραγάκης: Ασφαλώς. Ανεξάρτητα εάν τα μέσα ενημέρωσης που κλείνουν πρόσκεινται, κυρίως, στην κεντροδεξιά. Πιστεύω, πάντως, ότι τα μέσα ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να συντηρηθούν. Είναι γνωστό, ότι μια εφημερίδα με λιγότερο από 60.000 φύλλα, ημερησίως, δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αφενός ελάχιστες εφημερίδες έχουν τέτοια κυκλοφορία και αφετέρου είναι τραγικό το γεγονός ότι, στην Ελλάδα, 19 συνολικά εφημερίδες, ημερησίως, έχουν την μισή κυκλοφορία, από ότι έχει η Hurriyet σε μια μέρα. Νομίζω, ότι ο έλληνας ενημερώνεται, πλέον, από την τηλεόραση και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Ο γραπτός Τύπος περνάει μια πολύ σοβαρή κρίση. Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα είναι ότι 470 άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο.
 
ΔΗΜ: Βάλατε δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο, αφορά στον κόσμο και το δεύτερο, στην παράταξη. Ουσιαστικά, η παράταξη της Ν.Δ. μένει χωρίς εφημερίδα και κάποιοι έλεγαν ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» είναι η ναυαρχίδα της παράταξης. Στην προηγούμενη απάντηση σας το υπαινιχθήκατε άλλωστε, είπατε ότι η κεντροδεξιά μένει χωρίς εκπροσώπηση.
 
Γιάννης Τραγάκης: Είπα ότι η κεντροδεξιά είναι μείον μια εκπροσώπηση. Και είπα ότι οι περισσότερες εφημερίδες που κλείνουν – μην ξεχνάμε πρόσφατα την «Χώρα» - πρόσκεινται στην κεντροδεξιά. Επιμένω, όμως, το πιο σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι. Χθες, σαν Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με επισκέφτηκαν δώδεκα ενώσεις, πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, και από την συζήτηση που κάναμε κατάλαβα πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στους εργαζόμενους. Διότι, δεν μιλάμε για έναν εργαζόμενο που μπορεί να μπει στο ταμείο ανεργίας και μετά να αναζητήσει εργασία στο αντικείμενο του. Με την μείωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Μην ξεχνάτε, ότι από τους 470 εργαζόμενους, οι 70 είναι δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι του Τύπου, είναι άνθρωποι που μοχθούν να βγει μια εφημερίδα ή μια εκπομπή στο ραδιόφωνο.
 
ΔΗΜ: Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να συνεχίσει έστω η εφημερίδα την λειτουργία της;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι θα ακολουθηθούν σίγουρα όλες οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες σε ότι αφορά στους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις που θα δημιουργηθούν.
 
ΔΗΜ: Εσείς έχετε δώσει εξήγηση, για τους λόγους που οδήγησαν ένα μεγάλο έντυπο και ένα σταθμό σαν τον CITY, να φτάσουν στο σημείο που έφτασαν;
 
Γιάννης Τραγάκης: Ήταν, αποκλειστικά, οικονομικοί οι λόγοι. Η κρίση έχει χτυπήσει τα mediaεδώ και πολύ καιρό. Η κρίση του έντυπου Τύπου είναι παλιά, από εικοσαετίας. Εάν μελετήσετε τα αναλυτικά στοιχεία, θα δείτε ότι εδώ και είκοσι χρόνια έχουμε, συνεχή, μείωση των φύλλων των εφημερίδων. Κάθε χρόνο πέφτει η κυκλοφορία τους. Αντιλαμβάνεστε, ότι ένα έντυπο, για να επιβιώσει θα πρέπει να διαθέτει μεγάλες οικονομικές αντοχές, αλλά και θέληση.
 
ΔΗΜ: Πάντως, ο Τύπος δεν είναι μόνο ένα ζήτημα επιχείρησης, ένα ζήτημα ελεύθερης αγοράς, είναι και άλλα πράγματα. Και εδώ μπαίνει με τρόπο εκκωφαντικό το ζήτημα του ποιος επιχειρεί στα media.
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, τα μικρά φύλλα σώζονται, κυριολεκτικά, από την κρατική διαφήμιση. Για πρώτη φορά, από το 2005 αν δεν απατώμαι, η κρατική διαφήμιση αναρτάται, νομοθετικά, στο internet και επομένως ο καθένας έχει πρόσβαση να δει που διοχετεύονται τα χρήματα που αφορούν σε όλο το πλέγμα της κρατικής διαφήμισης. Πέραν τούτου, όμως, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν πια παραδοσιακοί εκδότες. Οι περισσότεροι εκδότες, σήμερα, είναι επιχειρηματίες. 
 
ΔΗΜ:Μήπως, κάποιες εφημερίδες με μικρότερη κυκλοφορία, όπως έβλεπα χθες, απέσπασαν μεγαλύτερα κονδύλια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δείτε; Δηλαδή, να θεσμοθετηθούν κριτήρια ως προς την κατανομή της κρατικής διαφήμισης;
 
Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω ότι έχουν θεσμοθετηθεί αυτά τα κριτήρια. Διάβασα και εγώ, στο «Παρόν της Κυριακής» που έβγαλε τη περσινή κρατική διαφήμιση, ότι πράγματι παρουσιάστηκαν ορισμένες υπερβολές σε μικρότερα έντυπα σε συμμετοχή στην κρατική διαφήμιση. Αλλά αυτά ήταν ελάχιστα. Να συμφωνήσω, όμως, ότι θα πρέπει να τεθούν πιο αυστηρά κριτήρια όσον αφορά στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Επί τη ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι συμπαρίσταμαι στους ανθρώπους που ξαφνικά έμειναν χωρίς δουλειά. Χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των ιδίων και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Εύχομαι, πιστεύω και ελπίζω η κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα.
 
ΔΗΜ: Η κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής είχαν ενημερωθεί σχετικά;
 
Γιάννης Τραγάκης: Όχι. Όπως είδατε και από το χθεσινό briefing, ούτε ο κ. Αντώναρος ήταν ενημερωμένος. Ήταν μια ξαφνική απόφαση.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Πάμε στα πολιτικά. Ο κ. Καραμανλής, από τις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε το τι θα πράξει για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιχειρεί, πιστεύετε, να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στάση και να στηρίξει την επανεκλογή Παπούλια, αξιοποιώντας τους συσχετισμούς στην Βουλή;
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την θέση μας για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι το έχει πει και άλλη φορά. Και το αιτιολόγησε πολύ σωστά. Δεν μπορούν να μην στηρίξουν όλοι ένα Πρόεδρο, με αποδοχή 82% στον ελληνικό λαό, που κάνει πολύ καλά την δουλειά του και που ,σε τελευταία ανάλυση, δεν προέρχεται από το δικό μας κομματικό μας χώρο.
 
ΔΗΜ: Αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην απόφαση του να μην υπερψηφίσει τον κ. Παπούλια και πιστεύετε ότι ο κ. Παπούλιας, ενδεχομένως, μπορεί να δηλώσει θιγμένος ότι δεν επιθυμεί την επανεκλογή του;
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι δυνατόν να απαντήσω εγώ σε τέτοιο ερώτημα, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας; Εκείνο που μπορώ να πω, είναι ότι εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές, με το αιτιολογικό της μη υπόδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πάρει την πολιτική ευθύνη. Πιστεύω, θα πάρει και το πολιτικό κόστος.
 
ΔΗΜ: Πάντως, Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ. και ΚΚΕ, βγαίνουν τα κουκιά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Είναι γνωστό και σωστό αυτό που λέτε. Για αυτό είναι και παράξενη η κάθετη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι θα οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό είναι αντιδεοντολογικό και αντισυνταγματικό, διότι δεν μπορεί εκείνος να αποφασίζει για το σύνολο των βουλευτών, όταν μάλιστα διαθέτει 102 βουλευτές. Δηλαδή, προκαταλαμβάνει και την απόφαση των υπόλοιπων 198 βουλευτών, λέγοντας κάθετα ότι θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, επειδή ευκαιριακά και συγκυριακά το ΠΑΣΟΚ έχει ένα προβάδισμα;
 
ΔΗΜ: Η Ν.Δ. πως πείθει τον πολίτη ότι έχει εισπράξει το μήνυμα των ευρωεκλογών; Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση και κινήσεις πυγμής στους αντάρτες βουλευτές.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχήν, ο Πρωθυπουργός όπως ξέρετε δεν παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και καλά κάνει. Αξιολογεί το αποτέλεσμα, αναλύει τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει ποιες διορθωτικές κινήσεις πρέπει να λάβει ώστε να πάμε με ταχύτερους ρυθμούς. Να είστε σίγουροι, οτιδήποτε αλλαγές χρειαστεί να κάνει, θα τις κάνει. Σε ότι αφορά στην κοινοβουλευτική ομάδα, εκ της θέσεως μου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνοχής. Έχουν γίνει 84 ονομαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή και δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέκκλιση από βουλευτή της Ν.Δ. Είμαστε μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, ασχέτως εάν έχουμε ισχνή πλειοψηφία, λόγω του εκλογικού νόμου που μας οδήγησε να διαθέτουμε 151 βουλευτές.
 
ΔΗΜ: Με την τρομοκρατία τι γίνεται; Θα ήθελα το σχόλιο σας, με αφορμή την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε.
 
Γιάννης Τραγάκης: Ήταν μια πολύ σκληρή προκήρυξη, που έβαλλε εναντίον όλων. Δεν έμεινε κανένας που να μην απειλείται από την προκήρυξη. Και το χτύπημα ήταν πολύ σκληρό. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε ήταν, πρωτόγνωρα, βίαιος. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι οι διωκτικές αρχές πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1222 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω