Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ALPHA
Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ALPHA
Δημοσιογράφοι: Μ. Παπαπαναγιώτου
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., τον κ. Γιάννη Τραγάκη. Κύριε Τραγάκη, παρακολουθήσαμε όλοι το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού και την απόφαση του να πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα ήθελα το πρώτο σας σχόλιο.
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, απο τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει σε εκλογές, έκανε ένα διάγγελμα που τοποθέτησε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και οριοθέτησε ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Υπογράμμισε, σε όλους τους τόνους, ότι το ΠΑΣΟΚ με την απόφαση του να μην στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια – ενός καλού Προέδρου, με δημοφιλία 86%, ενός Προέδρου που έχει την εμπιστοσύνη όλου του ελληνικού λαού και ο οποίος προέρχεται κομματικά απο το ΠΑΣΟΚ – οδηγούσε τον τόπο σε εκλογές. Αυτή η ανέυθυνότητα και ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.
ΔΗΜ: Καλά αυτό δεν ισχύει, τυπικά και ουσιαστικά. Το εύλογο ερώτημα είναι ότι εφόσον έχετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εφόσον μπορούσατε να κυβερνάτε με 151 βουλευτές, γιατί δεν συνεχίσατε να κυβερνάτε;
Γιάννης Τραγάκης: Βεβαίως. Αλλά προσέξτε το επιχείρημα που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του. Ένα επιχείρημα υπευθυνότητας, στο οποίο δεν χωράει αντίλογος. Ο τόπος, αυτή τη στιγμή, δεν άντεχε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εφόσον, το ΠΑΣΟΚ οριοθέτησε τις εκλογές τον Φεβρουάριο, αντιλαμβάνεστε ότι ένα πεντάμηνο προεκλογικής περιόδου θα ήταν επιβλαβές για τη χώρα. Κυρίως, για τις οικονομικές συνθήκες, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά εγώ θα πρόσθετα και για τα εθνικά μας θέματα, τα οποία θα «βάλτωναν» όλα, καθώς θα ήταν σίγουρο ότι σε πέντε μήνες θα είχαμε εκλογές. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλά να ζητήσει νωπή λαιϊκή εντολή, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου.
ΔΗΜ:Εάν δεν του δοθεί η εντολή που ζήτησε και έχει την ευθύνη και την πρωτοβουλία όλης αυτής της εξέλιξης, εκτιμάτε ότι θα τον βαρύνει και η ευθύνη για το αποτέλεσμα;
Γιάννης Τραγάκης: Καθόλου. Διότι, απέναντι του είχε μια αντιπολίτευση, η οποία από το 2004 και μετά έλεγε όχι σε όλα. Στα τόσα χρόνια θητείας μου στη Βουλή, τέτοια αντιπολίτευση δεν έχω ζήσει. Μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα. Και το εννοώ αυτό. Απο την μια πλευρά, μας χαρακτήριζαν ανεπαρκείς να μαζέψουμε φόρους και από την άλλη μας κατηγορούσαν για φοροεπιδρομές. Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
ΔΗΜ: Εάν ο λαός αξιολογήσει αυτό που λέτε και σας δώσει ένα αποτέλεσμα που δε θα είναι ευχάριστο για εσάς, αυτό θα σας είναι αδιάφορο;
Γιάννης Τραγάκης: Κάθε άλλο. Ξέρετε κανέναν που να έχει άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα και να νιώθε καλά; Δεν νομίζω. Εμείς ριχνόμαστε σε μια μάχη, την οποία έχουμε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη ότι θα κερδίσουμε. Διότι, εκτός απο το δημοσκοπικό παρόν, υπάρχει και το μέλλον της κάλπης. Και το μέλλον της κάλπης, λέει ότι εμείς με συσπείρωση 62% δεν έχουμε πάει ποτέ σε εκλογές, στην πολιτική μας ιστορία. Υπάρχει, λοιπόν, για εμάς τους πολιτευόμενους λαμπρό πεδίο να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και να αυξήσουμε τη συσπείρωση στο 80%. Μην ξεχνάτε, ότι το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα εξουσίας, παρουσιάζει συσπείρωση 84% και παρόλα αυτά έχει μόνο 31,5% ποσοστό αποδοχής απο τον κόσμο. Αυτό μόνο καλό ποσοστό δεν είναι. Εάν, λοιπόν, αυξήσουμε τη συσπείρωση μας στο 80%, τότε αντιλαμβάνεστε ότι όλα παίζονται στις εκλογές.
ΔΗΜ: Πάντως, εάν συμβεί αυτό δεν προκύπτει αυτοδυναμία κ. Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Για την μη αυτοδυναμία φρόντισε το ΠΑΣΟΚ. Εμείς, υποστήκαμε τις συνέπειες αυτού του εκλογικού νόμου. Διότι, με το αποτέλεσμα που καταγράψαμε στις εκλογές του 2007 θα έπρεπε να έχουμε 165 βουλευτές και όχι 151.
ΔΗΜ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί φτάσατε στο σημείο να έχετε 62% συσπείρωση; Έχει γίνει κάτι στραβά ή όλα είναι μια παρεξήγηση;
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, ούτε όλα έγιναν στραβά, ούτε είναι παρεξήγηση. Είναι γεγονός, ότι όλη αυτή τη περίοδο αποσταθεροποιήσαμε την εκλογική μας βάση, για μια σειρά από λόγους. Στο χέρι μας είναι τώρα, να συσπειρώσουμε αυτή τη βάση. Διότι, απο τη στιγμή που δεν έκαναν το εκλογικό «άλμα» να πάνε στο ΠΑΣΟΚ – οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων είναι σε χαμηλά επίπεδα – αντιλαμβάνεστε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανοιχτό.
ΔΗΜ: Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., φαντάζομαι θα το ακούτε και εσείς, λένε ότι πηγαίνετε να παραδώσετε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ.
Γιάννης Τραγάκης: Κανείς δεν πάει σε μια εκλογική μάχη για να τη χάσει. Πάμε με την ελπίδα να την κερδίσουμε. Και η ελπίδα μας βασίζεται στη χαμηλή μας συσπείρωση, την οποία θα αυξήσουμε, και στο 21% των αναποφάσιστων. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για εκλογές. Μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα. Και μη συγκρίνετε αυτές τις εκλογές με τις ευρωεκλογές, διότι στις ευρωεκλογές υπήρχε χαλαρή ψήφος.
ΔΗΜ: Πάντως, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο για τη Ν.Δ.
Γιάννης Τραγάκης: Θα το δούμε. Θα ξέρουμε σε ένα μήνα.
ΔΗΜ: Την ημερομηνία των εκλογών γιατί δεν την ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;
Γιάννης Τραγάκης: Θα ζητήσει, αύριο, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μην ξεχνάτε, ότι τις εκλογές τις προκηρύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΔΗΜ: Άρα για τυπικούς λόγους;
Γιάννης Τραγάκης: Για τυπικούς και θεσμικούς λόγους.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Να είστε καλά. Καλή επιτυχία να έχετε.