Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ CITY FM

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2009
 
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ CITYFM
 
 
Δημοσιογράφος: Μανώλης Κοττάκης – Γιάννης Προβής
 
 
ΔΗΜ: Να καλωσορίσουμε τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σας.
 
ΔΗΜ: Για πολύ καιρό, κ. Τραγάκη, η Ν.Δ. ταλαιπωρήθηκε από τον ιό της εκλογολογίας και σήμερα θα προσπαθήσει ο κ. Καραμανλής να τον εξαφανίσει. Δεν το βλέπω, όμως, εύκολο. Υπάρχει μια αίσθηση στον κόσμο, ότι όλοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται με τις περιφέρειες τους. Είναι έτσι;
 
Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός, με την ομιλία του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, έκλεισε οριστικά το θέμα. Είπε ότι δεν σκέφτεται και δεν τον απασχολούν οι εκλογές. Δεν συντρέχει λόγος να γίνουν εκλογές. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι το 62% των πολιτών δεν επιθυμούν εκλογές τώρα και αυτό είναι σημαντικό. Δεν μπορείς να πάς κόντρα στο κοινό αίσθημα και να προκαλέσεις εκλογές. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι δεν θα γίνουν τώρα. Απλώς, η εκλογολογία βολεύει και τα δύο κόμματα, γιατί συσπειρώνει τον κεντρικός του πυρήνα.
 
ΔΗΜ: Πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ βοηθάει, από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής.
 
Γιάννης Τραγάκης: Ναι. Και από ότι είδα στην τελευταία δημοσκόπηση, υπάρχει μεγάλη διαφορά στη συσπείρωση μεταξύ των δύο κομμάτων. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει συσπείρωση 75% και η Ν.Δ. 64%. Να φανταστείτε, ότι στη χειρότερη εκλογική της μάχη από τη μεταπολίτευση και έπειτα, το 1981, η Ν.Δ. είχε 80% συσπείρωση. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι κύριος στόχος, κύριο μέλημα μας, είναι η συσπείρωση του σκληρού μας πυρήνα. Των ψηφοφόρων μας.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Πρόεδρε, ο κόσμος έχει απαιτήσεις από την Ν.Δ. στα θέματα διαφάνειας. Αυτές τις μέρες υπάρχει πάλι ένα τέτοιο ζήτημα στις εφημερίδες. Εσείς, σαν Γ. Γραμματέας της Κ.Ο., δεν θα φωνάξετε τον κ. Παυλίδη να του ζητήσετε εξηγήσεις για το που βρήκε αυτά τα 100 χιλιάρικα που λέει ότι φτιάχτηκε το σπίτι της κόρης του; Και αν δεν είναι πειστικές οι εξηγήσεις του, να διευκολύνει την παράταξη και να υποβάλει την παραίτηση του;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης. Και, μάλιστα, έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης μετά από δικό του αίτημα. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαιοσύνη και όταν ο φάκελος έρθει στη Βουλή, ανάλογα με το περιεχόμενο του θα αποφασίσουμε. Διότι, τώρα, κανείς μας δεν έχει πλήρη γνώση του θέματος. Ο μόνος που έχει πλήρη γνώση είναι ο ανακριτής, ο οποίος ασχολείται αρκετό καιρό με την υπόθεση. Έχει πάρει πολλές μαρτυρικές καταθέσεις και έχει αξιολογήσει πάρα πολλά στοιχεία που του έχουν δοθεί.
 
ΔΗΜ: Πάμε στο θέμα των φυλακών. Πιστεύετε, ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;
 
Γιάννης Τραγάκης: Η κυβέρνηση ανέλαβε και τις πολιτικές και τις επιχειρησιακές ευθύνες. Ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του ειδικού γραμματέα για την ασφάλεια του σωφρονιστικού συστήματος, του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και του διευθυντή των φυλακών του Κορυδαλλού, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να αναδείξω ένα θέμα. Επειδή εκλέγομαι, όπως είπατε, από το 1974 σε μια δύσκολη περιοχή, θέλω να επισημάνω ότι το πρώτο και πάγιο αίτημα που είχαμε από τότε ήταν η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έκτοτε, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν φυλακές στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Υπογραμμίζω, λοιπόν, ότι οι γυναικείες φυλακές έφυγαν, 600 κρατούμενες δεν υπάρχουν πια. Και εάν μεταφερθούν οι κατάδικοι της 17 Νοέμβρη απέναντι, τότε θα κατεδαφισθούν οι γυναικείες φυλακές και θα δοθούν 25 στρέμματα πρασίνου στον δήμο Κορυδαλλού. Το θέμα έχει πάει στο Ε.Σ.Π.Α., έχει γίνει προμελέτη και έτσι, ο πολύπαθος αυτός δήμος, θα αποκτήσει ένα πνεύμονα πρασίνου. Φανταστείτε, δε, ότι γύρω από τις φυλακές υπάρχουν 12 συγκροτήματα σχολείων με 6.000 παιδιά, υπάρχει ένα γήπεδο κλειστό και ένα γήπεδο ανοικτό, που αθλούνται χιλιάδες παιδάκια καθημερινά. Και για να εμπεδώσετε το πρόβλημα, σας θυμίζω ότι το 1996 – 1997, όταν έγιναν οι δύο μεγάλες ομαδικές αποδράσεις, των 80 και 100 κρατουμένων αντίστοιχα, οι κρατούμενοι που είχαν αποδράσει περιφέρονταν γύρω από τις γειτονιές του Κορυδαλλού και υπήρχαν αστυνομικοί με αυτόματα όπλα που τους καταδίωκαν. Ανάμεσα σε σπίτια, σε μαγαζιά, σε παιδιά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
 
ΔΗΜ: Για να μην φεύγουνε οι φυλακές, 35 χρόνια τώρα, κάποια λόμπι εμποδίζουνε. Υποψιάζομαι σωστά, δικηγόρους κλπ;
 
Γιάννης Τραγάκης: Ακούγεται αυτό, αλλά εγώ έχω άλλη αίσθηση. Νομίζω, ότι όταν ολοκληρωθούν τα τρία καταστήματα φύλαξης που κατασκευάζονται τώρα, ο Κορυδαλλός θα μείνει, αποκλειστικά και μόνο, για τον σκοπό για τον οποίο έγινε. Την φύλαξη των υποδίκων.
 
ΔΗΜ: Βάλτε ένα χεράκι και εσείς, για να φύγουν γρήγορα.
 
Γιάννης Τραγάκης: Για να ξέρετε, από το 1974 και μετά έχω υποβάλλει 29 αναφορές και ερωτήσεις, στην Βουλή, για αυτό το θέμα.
 
ΔΗΜ: Κάθε χρόνο και μια σχεδόν. Μάλιστα, σας ευχαριστούμε πολύ πρόεδρε.
Print
1180 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω