Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ FLASH

 
Αθήνα, 6 Μαρτίου 2009
 
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ FLASH
 
Δημοσιογράφος: Μιχάλης Πολυδώρου
 
 
ΔΗΜ: Καλό μεσημέρι κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλό μεσημέρι σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Τι την θέλετε τη συναίνεση των πολιτικών όταν έχετε τη συναίνεση των πολιτών; Εκτός και εν δεν την έχετε.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, φαίνεται ορισμένοι, με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχουν αντιληφθεί ότι η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα, είναι ένα εθνικό θέμα. Και στα εθνικά θέματα, όπως τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός στην Βουλή, όποτε έχουμε ομονοήσει έχουμε πάει καλά. Αντιλαμβάνεστε, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρχει ένα μίνιμουμ επίπεδο συμφωνίας για ορισμένα μέτρα που έχει πάρει ή θα πάρει η κυβέρνηση, ήταν λογικό και επιβεβλημένο. Ορισμένοι, όμως, με πρώτο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τορπίλισαν τη συνάντηση προτού καν γίνει. Από εκεί και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο ελληνικός λαός κρίνει ποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση με υπευθυνότητα και ποιοι με ανευθυνότητα, λαϊκισμό και εκλογολογία.
 
ΔΗΜ: Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο μέτρο είναι αυτό που θα πάρει η κυβέρνηση και χρειάζεται συναίνεση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς τις βασικές αρχές, τις έξι βασικές παραδοχές, με τις οποίες κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Από τη στιγμή που δεν διαφωνούν, με εξαίρεση την κ. Παπαρήγα που το κόμμα της τηρεί μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Ε.Ε., θέλω να προκαλέσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μας πουν γιατί δεν δηλώνουν ευθέως ότι συμφωνούν.
 
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είπε ότι διαφωνεί, είπε ότι είναι ένα πλαίσιο στόχων στο οποίο συμφωνούμε όλοι, αλλά η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είπε αυτό. Ούτε σήμερα όταν ο κ. Παπανδρέου προκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό, στη Βουλή, δεν απάντησε στο εάν συμφωνεί με τις έξι βασικές παραδοχές. Καταρχάς, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε δει την κρίση. Όταν όλοι μιλούσαν για την πρωτοφανή οικονομική κρίση, ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι δεν υπάρχει κρίση, αλλά είναι μια ελληνική εφεύρεση για να κρύψουμε τις αδυναμίες της οικονομίας μας. Εδώ, το ΠΑΣΟΚ, δεν αναγνωρίζει το αυτονόητο. Ότι το υψηλό δημόσιο χρέος, που έχει συσσωρευτεί διαχρονικά και βαραίνει τη χώρα μας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένες δράσεις. Αναλογιστείτε, ότι φέτος θα χρειαστούμε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσα θα εισπράξουμε από τους φόρους φυσικών προσώπων, μόνο για τους τόκους των υποχρεώσεων των δανείων που συνάψαμε την τελευταία εικοσαετία.
 
ΔΗΜ: Εσείς, εφόσον δεν έχετε την συναίνεση των κομμάτων, θα πάρετε τα μέτρα που πρέπει να πάρετε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός κλείνοντας σήμερα την ομιλία του είπε ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει η εκλογολογία, δεν μας απασχολούν οι εκλογές. Μας ενδιαφέρει η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
 
ΔΗΜ: Εσείς, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μπορείτε να μας πείτε εάν θα εξαντλήσετε την τετραετία;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σας λέω, λοιπόν, ρητά και κατηγορηματικά ότι πρόθεση μας είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε 18 μήνες, μόνο, μετά τις εκλογές.
 
ΔΗΜ: Εάν μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ την προεδρική εκλογή;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εμείς ήμασταν σαφείς ως προς τις προθέσεις μας. Είπαμε ότι στηρίζουμε την επανεκλογή Παπούλια, όπως την στηρίζει και το 82% του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα, κάποια μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα συνδέσουν την προεδρική επανεκλογή με τις εθνικές εκλογές, για να γίνουν κυβέρνηση. Δηλαδή τι λένε; Ότι πάνω από το συμφέρον του τόπου, πάνω από την ενότητα, πάνω από το 82% του ελληνικού λαού που επιθυμεί επανεκλογή Παπούλια, βάζουν το μικροκομματικό τους συμφέρον. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
 
ΔΗΜ: Υπάρχει, πριν από την προεδρική εκλογή, άλλος αστάθμητος παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, όπως γνωρίζετε το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό, ο Πρωθυπουργός αποφασίζει πότε θα γίνουν εκλογές. Σας ξαναλέω, όμως, κλείνοντας το θέμα, ότι πρόθεση της Ν.Δ. είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Δεν σκεφτόμαστε εκλογές, σκεφτόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε την τεράστια οικονομική κρίση, όπως όλα τα άλλα κράτη. Όλες, όμως οι κυβερνήσεις του κόσμου, ήρθαν σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χάραξαν μια κοινή γραμμή. Στην χώρα μας τι γίνεται; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα; Εμείς, από το 1996 έως το 2004, ως αντιπολίτευση συναινέσαμε να ψηφιστούν 124 νόμοι και στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, η Ν.Δ. συναίνεσε να αλλάξουν 82 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος. Ε, το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί σε τίποτα.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1202 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω