Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΘΕΜΑ 9.89"
Αθήνα, 23Οκτωβρίου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΘΕΜΑ FM
Δημοσιογράφοι: Δ. Βερύκιος – Δ. Σταυρόπουλος
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σας.
ΔΗΜ: Πως πάει ο Πελοποννησιακός πόλεμος στη Ν.Δ.;
«Γιάννης Τραγάκης»: Μέχρι στιγμής, καλά πάει. Βλέπω ότι οι υποψήφιοι για την αρχηγία διατηρούν ένα πολιτικό πολιτισμό στις μεταξύ τους σχέσεις. Έχουν συμφωνήσει σε όλα όσα πρότεινε η οργανωτική επιτροπή και επομένως πηγαίνουμε ομαλά προς το συνέδριο.
ΔΗΜ: Εγώ, κ. Τραγάκη, δεν άκουσα κανένα να μιλάει πολιτικά. Τι θα αλλάξει, γιατί χάσατε, τι πρέπει να γίνει, πως πρέπει να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Κανένας δεν μιλάει για πολιτική. Κάνω λάθος;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν κάνετε λάθος. Μην έχετε αμφιβολία, όμως, ότι είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει οπωσδήποτε. Θα κάνουμε την κριτική και την αυτοκριτική μας. Όλοι θα τοποθετηθούμε. Ήδη, όπως είδατε, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ανέλαβε την ευθύνη του αποτελέσματος των εκλογών.
ΔΗΜ: Εγώ περίμενα από τον Καραμανλή να εξηγήσει στους οπαδούς της Ν.Δ. ποια ήταν τα λάθη του.
«Γιάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι, με πολύ γενναιότητα, ανέλαβε το σύνολο της ευθύνης για το αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός, ότι οι ευθύνες ανήκουν αναλογικά σε όλους μας. Από τα μεγαλύτερα μέχρι τα μικρότερα στελέχη. Από εκεί και πέρα, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού και αντιλαμβάνεστε ότι, αυτή τη στιγμή, η περπατησιά μας είναι διαφορετική.
ΔΗΜ: Και μετά τι θα αλλάξει; Ας πούμε ότι βγήκε ένα από τους τρεις αρχηγός, μετά τι θα αλλάξει κ. Τραγάκη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχάς, στο έκτακτο συνέδριο, ίσως και στην Κεντρική Επιτροπή, θα τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι όσον αφορά στην πολιτική τους πλατφόρμα. Ο καθένας θα τοποθετηθεί πολιτικά πλέον και θα παρουσιάσει τους στόχους και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι μετά την εκλογή του νέου αρχηγού θα πάμε σε τακτικό συνέδριο.
Μέχρι τότε, λοιπόν, θα έχουν γίνει όλες οι προσυνεδριακές συνδιασκέψεις όπου θα αναλυθούν όλες οι λεπτομέρειες και όλα τα αίτια της ήττας. Δεν διστάζω να πω, ότι ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, είναι ότι δεν κάναμε την αυτοκριτική μας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
ΔΗΜ: Ούτε συναντηθήκατε να μιλήσετε μετά τις ευρωεκλογές.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν συνεστήθησαν τα όργανα του κόμματος. Η συζήτηση έγινε, βέβαια, σε επίπεδο κυβερνητικής επιτροπής και σε επίπεδο στελεχών.
ΔΗΜ: Δεν μου αρέσει η αρχιτεκτονική σας κ. Τραγάκη. Είναι πάρα πολύ στρογγυλή, δεν έχει γωνίες, δεν έχει κυκλαδική τέχνη. Γιατί;
«Γιάννης Τραγάκης»: Οι γωνίες θα έρθουν στην ώρα τους. Αυτή τη στιγμή, η στρογγυλοποίηση γίνεται για να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα καλό και ομαλό κλίμα προς το συνέδριο.
ΔΗΜ: Δεν μας δίνετε να καταλάβουμε με ποιους είσαστε και ποιους αφήνετε.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλά, δεν θα το μάθετε ποτέ από εμένα και δεν νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να εφαρμόσουμε μια ενιαία πολιτική. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε πράξη την πολιτική παρακαταθήκη που μας άφησε ο Κώστας Καραμανλής, στην τελευταία ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τις λέξεις: ενότητα, συνοχή αλληλεγγύη. Να είστε σίγουροι, ότι θα συστρατευθούμε όλοι πίσω από όποιος εκλεγεί αρχηγός και θα δώσουμε τη μάχη. Γιατί; Γιατί, αυτή τη στιγμή, παρουσιάζονται φαινόμενα αλαζονείας και ρεβανσισμού, τα οποία είναι απαράδεκτα για μια κυβέρνηση 15 ημερών.
ΔΗΜ: Ένα παράδειγμα δώστε μας.
«Γιάννης Τραγάκης»: Πολλά. Το κυριότερο από όλα είναι τα stage. Θα σας θυμίσω ότι πρώτη μας μετεκλογική κίνηση το 2004, ήταν η μονιμοποίηση τότε όλων των συμβασιούχων. Εγώ δεν λέω να μονιμοποιηθούν τώρα όλα τα stage. Λέω ότι η επίθεση που δέχονται όλα αυτά τα παιδιά είναι απαράδεκτη.
ΔΗΜ: Γιατί δεν μονιμοποιήσατε τους συμβασιούχους; Εγώ θυμάμαι τον Παυλόπουλο, το 2004, να λέει ότι θα νομιμοποιήσω τους συμβασιούχους.
«Γιάννης Τραγάκης»: Έγινε. Ο πρώτος νόμος που φέραμε ήταν το διάταγμα 164 του Παυλόπουλου, με το οποίο νομιμοποιήθηκαν 38.000 άνθρωποι. Υπέβαλαν δικαιολογητικά 82.000, αλλά δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις. Δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έτσι συμπεριφερθήκαμε εμείς. Είχαμε άλλου είδους συμπεριφορά και ως προς τις αλλαγές στις ανώτατες θέσεις της κρατικής μηχανής. Θα σας θυμίσω ότι - λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μετά - διοικητές και αρχηγοί έμειναν στις θέσεις τους επί ένα ολόκληρο χρόνο. Τώρα, βρισκόμαστε μάρτυρες ενός ρεβανσισμού άνευ προηγουμένου. Δεχόμαστε καταγγελίες άνευ προηγουμένου. Λες και δεν παρέλαβαν από μια ελληνική, εθνική κυβέρνηση. Λες και παρέλαβαν από μια κυβέρνηση Ταλιμπάν. Δηλαδή, τίποτα δεν έγινε σωστά στο τόπο τα τελευταία πέντε χρόνια; Με συγχωρείτε που ανεβάζω λίγο τους τόνους, αλλά πραγματικά έχω εξοργιστεί. Είδατε την ομιλία Καραμανλή στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δίδαξε πολιτικό πολιτισμό και έδειξε πως πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση.
ΔΗΜ: Θα έπρεπε να έχετε εξοργιστεί με τους συναδέλφους σας υπουργούς Δημόσιας Τάξης, που δεν μπόρεσαν να φτιάξουν μια επαγγελματική αστυνομία. Μια αστυνομία που πραγματικά θα προστατεύει τον πολίτη των Εξαρχείων και όχι να τον εξοργίζει και όχι να χύνει την καρδάρα με το γάλα η ίδια η αστυνομία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Είδαμε και τα τελευταία αποτελέσματα των επιχειρήσεων στα Εξάρχεια. Δεν θέλω να κάνω επιμέρους κριτική σε αυτό το θέμα. Θα έρθει η ώρα που εμείς θα έχουμε βρει την περπατησιά μας. Η κριτική μας θα είναι πάντα δομική , υπεύθυνη, αλλά και πολύ αυστηρή. Θα νιώθουν την ανάσα μας σε κάθε τους βήμα.
ΔΗΜ: Και μέχρι τότε θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, γιατί δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν έχει αρχίσει, ακόμα, η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι βουλευτές μου έχουν φέρει δεκάδες ερωτήσεις να καταθέσω. Επαναλαμβάνω, θα κάνουμε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, όχι μια αντιπολίτευση του ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Θα κάνουμε αντιπολίτευση που θα ωφελήσει τον τόπο.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Καλό σαββατοκύριακο κ. Τραγάκη.