Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "Studio Alpha"
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή του Alpha “Studio Alpha”,
με τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Μάνεση
Για τις Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την απόφαση της εταιρεία «Hellenic Steel» για μη καταβολή της νόμιμης αύξησης:
Να διευκρινήσουμε, ότι για την συλλογική σύμβαση εργασίας συμβάλλονται η ΓΣΕΕ και οι επιχειρήσεις. Κατάφεραν μια πολύ καλή λύση, δίχρονη εργασιακή ειρήνη, η οποία απέφερε 5,5% αύξηση στους εργαζόμενους για φέτος.
Η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε, κακώς, προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή. Πιθανόν, να είναι μια θρυαλίδα που να οδηγήσει σε κατάρευση την συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία πρέπει να προστατευθεί. Θα πρέπει, λοιπόν, οι συμβαλλόμενοι - δηλαδή η ΓΣΕΕ που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες - να συζητήσουν. Αν και δεν χωράει συζήτηση σε μια συμφωνία που έχει επικυρωθεί. Τώρα, εάν η συλλογική σύμβαση μπορεί να επικυρωθεί με νόμο, αυτό είναι το ζητούμενο. Διότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει απο εδώ και πέρα όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όποτε και αν γίνονται, να επικυρώνονται με νόμο.
Η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμα ληφθεί, θα περάσει από το Συμβούλιο. Πράγματι, οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν και έκτακτες λύσεις, αρκεί να αποδειχθεί ότι αυτή, η συγκεκριμένη περίπτωση, είναι έκτακτη ανάγκη. Το συμβούλιο που θα αποφασίσει ναι ή όχι θα λάβει υπόψη την καθαρή θέση της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια. Διότι, η συγκεκριμένη εταιρεία κατηγορείται ότι είχε κερδοφορία τα τρία τελευταία χρόνια. Αντιλαμβάνεστε, ότι μια εταιρεία που είχε κερδοφορία, δεν μπορεί σε μια περίοδο μη πιθανής κερδοφορίας να προσπαθεί να βγάλει τα κέρδη της από τους μισθύς των εργαζομένων.
Για τα σενάρια διαδοχολογίας:
Δεν υπάρχουν σενάρια διαδοχολογίας. Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το 84% των νεοδημοκρατών επιθυμούν να παραμείνει αρχηγός της Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής και μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Εγώ κρατάω την, τελευταία, επίσημη δήλωση του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή, ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ».
Για τις δημοσκοπήσεις:
Τα κόμματα, διενεργούν κυλιώμενες ημερήσιες, σχεδόν, δημοσκοπήσεις και δεν λαμβάνουν γνώση μόνο την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Το σημαντικότερο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι τα ποιοτικά ευρήματα.
Το πρώτο, ποιοτικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής υπερέχει συντριπτικά έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Ένα δεύτερο, ποιοτικό στοιχείο, είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος, το 52% της οποίας προέρχεται από την Ν.Δ. – άρα πεδίο λαμπρό για εμάς να την φέρουμε κοντά μας – και το 57% αποδέχεται ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει πιο ηγετικά χαρακτηριστικά.
Για την συσπείρωση της Ν.Δ.:
Αυτή τη στιγμή, η συσπείρωση της Ν.Δ. είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών. Είχαμε μεγαλύτερη συσπείρωση ακόμα και στις εκλογές του 1981. Αυτό σημαίνει, ότι αυτή η αποσυσπείρωση μας δίνει το δικαίωμα να απευθυνθούμε στις σκληρή μας βάση και να την πείσουμε να γυρίσει σε εμάς, από τη στιγμή που δεν έχει μετακινηθεί σε άλλο κόμμα.
Για την έξαρση της εγκληματικότητας:
Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο στοίχημα της αστυνομίας πρέπει να είναι η εμπέδωση της ασφάλειας του πολίτη.
Για την οικονομική κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης:
Νομίζω, ότι το χειρότερο αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας οικονομικής κρίσης θα είναι να καλπάσει η ανεργία. Επομένως, αυτό το μείζον θέμα που πρέπει, πρωτίστως, να αντιμετωπίσουμε.
Είναι πολύ σημαντικό, ότι τώρα, τα κέρδη των μερισμάτων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν θα διανέμονται σε χρήμα αλλά σε μετοχές. Επίσης, όσον αφορά στο πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπάρχει μια πρόταση τα τελευταία 15 δισ., της εγγυοδοσίας, να πηγαίνουν σε επιχειρήσεις που δεν θα κάνουν απολύσεις ή θα προχωρούν σε προσλήψεις.
Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύονται σοβαρές. Η κρίση δεν έχει πλήξει, ακόμα, την χώρα μας όπως τις άλλες χώρες.
Για την νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων:
Είναι ένα κοινωνικό αίτημα, δεκάδων ετών, που αφορά το 99% των καταπατημένων εκτάσεων. Υπάρχουν 200.000 Έλληνες, στην πλειοψηφία τους αγρότες, οι οποίοι διακατέχουν μεγάλες εκτάσεις ακίνητης περιουσίας οι οποίες ανήκουν στο δημόσιο και τις οποίες καλλιεργούν – οι περισσότεροι από αυτούς κληρονομικά - επί εκατό χρόνια.
Για την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, για εξίσωση στα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών:
Την απόφαση αυτή την καταδικάζουμε, ξεκάθαρα, όλοι. Είναι μια απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η οποία ελήφθηκε κατόπιν καταγγελίας έλληνα συνταξιούχου, και η οποία αφορά στις γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο δημόσιο και αυτές που είναι στα Σώματα Ασφαλείας.
Δεν αλλάζει τίποτα, απολύτως, στο νομικό καθεστώς βάσει του οποίου γίνεται η πρόωρη συνταξιοδότηση.
Το 2006, έφυγαν εθελοντικά με πρόωρη συνταξιοδότηση 14.000 γυναίκες. Το 2007, έφυγαν 20.000 και το 2008, 21.000 γυναίκες. Ο αριθμός αυτός, πρόωρης συνταξιοδότησης, είναι διπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας και ο λόγος είναι ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ήταν γνωστή, σχεδόν ένα χρόνο. Άρα, οι γυναίκες εκείνες που ήθελαν να φύγουν έφυγαν.
Υπάρχει μια πρόταση, από το Υπουργείο Οικονομικών. Για να δοθεί κίνητρο στις γυναίκες να παραμείνουν, πρέπει να δοθούν κάποια παραπάνω χρήματα.
Για την περαίωση:
Θα δοθεί παράταση, στην περαίωση, μέχρι τον Μαϊο. Η περαίωση δεν απέδωσε, μέχρι στιγμής, τα αναμενόμενα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Για τις πρόωρες εκλογές:
Αποκλείω τις διπλές εκλογές τον Ιούνιο. Έχω την αίσθηση, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.