Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στην ΕΡΤ1
Σημεία της συνέντευξης του
Βουλευτή Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ΕΡΤ1
Για την ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης:
Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, δεν μας έχει ευχαριστήσει ακόμη για την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένω, τουλάχιστον, να ευχαριστήσει όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, τη Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ψήφισαν τα μέτρα που δεν ψήφισαν οι δικοί του.
Για την δεδηλωμένη:
Δεν υπάρχει δεδηλωμένη 120 βουλευτών. Η δεδηλωμένη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν η κυβέρνηση παίρνει την εντολή να σχηματιστεί και σημαίνει 151 βουλευτές. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
Πρώτον, υπάρχει η σχετική πλειοψηφία και η κυβερνητική πλειοψηφία. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει χαθεί, διότι κυβερνητική πλειοψηφία σημαίνει 149 βουλευτές, η σχετική πλειοψηφία είναι 120 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι στη ψηφοφορία της Τετάρτης, που θεωρώ ότι είναι πιο κρίσιμη από αυτή της προηγούμενης βδομάδας, κινδυνεύει να χαθεί η σχετική πλειοψηφία. Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και εμείς σαν κόμμα, σαν παράταξη, σαν Ν.Δ., το κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της σταθερότητας λέμε ότι θα ψηφίσουμε την Τετάρτη. Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία, για να μείνει η χώρα στην Ε.Ε. και το ευρώ, δεν ψηφίζουμε τα μέτρα. Τα μέτρα δεν είναι δική μας επιλογή, τα μέτρα τα φέρνει η κυβέρνηση, τα φέρνει το μνημόνιο Τσίπρα.
Για το τι θα γίνει αν η κυβέρνηση χάσει την σχετική πλειοψηφία την Τετάρτη:
Η κυβέρνηση , αυτή τη στιγμή, είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, είναι κυβέρνηση ανοχής, δηλαδή μένει στη θέση της επειδή εμείς της δίνουμε ανοχή.
Αν την Τετάρτη η κυβέρνηση χάσει και την σχετική πλειοψηφία των 120 βουλευτών πιστεύω ότι θα παραιτηθεί, διότι δεν μπορεί να νομοθετήσει. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα υπάρχει παραίτηση, μετά την παραίτηση θα πάμε σε διερευνητικές εντολές, μετά τις διερευνητικές εντολές θα πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βρεθεί άμεση λύση και αν δεν βρεθεί λύση πάμε σε εκλογές.
Για τους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν τα μέτρα:
Αυτό το ψευτοδίλημμα, ότι καταψηφίζω τα μέτρα αλλά δηλώνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι δίλημμα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι και μνημονικαός και αντιμνημονιακός. Αυτά τα παραμύθια πρέπει να τελειώσουν. Είναι όλοι ίδιοι. Είναι ίδιοι οι 39 βουλευτές - και δεν ξέρω πόσοι θα γίνουν την Τετάρτη – με τους υπόλοιπους που μένουν. Και είναι όλοι ίδιοι για τα ήξεραν όλα.
Την προηγούμενη Τετάρτη, υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε τα μέτρα και τα ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. από την ίδια περιφέρεια. Είναι δίκαιο αυτό; Είναι τίμιο πολιτικά; Όχι βέβαια.
Για τα επιμέρους μέτρα του νομοσχεδίου της Τετάρτης:
Καταρχήν, να επαναλάβουμε ότι αυτά είναι τα προαπαιτούμενα, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στη συμφωνία. Η συμφωνία θέλει ακόμα αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα, στα οποία πρέπει να συναινέσει η ελληνική Βουλή, όπως συμφωνήσαν άλλα κοινοβούλια, όπως το γαλλικό, το βελγικό, το φιλανδικό, το γερμανικό.
Τα επιμέρους μέτρα είναι δυσβάσταχτα και το εννοώ. Διότι, η πρόταση του 2014 μιλούσε για 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αυτή ήταν η διαφορά με τους εταίρους μας, τώρα φτάσαμε στα 13 δισεκατομμύρια. Και τα μέτρα που αφορούν τον αγροτικό πληθυσμό εμείς τα είχαμε αποκρούσει, μας είχαν ζητηθεί και τότε, μας είχαν ζητηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014. Όπως αποκρούσαμε και τον ΦΠΑ και τόσα άλλα.
Για τα αγροτικά θέματα:
Για τα θέματα του αγροτικού πληθυσμού υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, διότι είναι ο μόνος τομέας πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα. Και υπάρχει θέμα, τόσο στον αγροτικό πληθυσμό, όσο και στους βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές, των οποίες τις απόψεις πρέπει να σεβαστούμε.
Εμείς σήμερα έχουμε πολιτικό συμβούλιο και θα συζητήσουμε όλες τις δυνατότητες, θα μιλήσουμε για ισοδύναμα μέτρα τα οποία πιθανόν να αποτρέπουν την φορολόγηση των αγροτών, η οποία είναι δυσβάσταχτη.
Γιατί η Ν.Δ. δεν ζητάει εκλογές:
Οι εκλογές δεν επιβάλλονται. Κυρίως, όμως, θα σας πω ότι στα 41 χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής ήμουν πάντα κατά των πρόωρων εκλογών, ποτέ δεν έδωσαν λύση στον τόπο. Θα πρέπει επιτέλους το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει ότι η συνταγματική επιταγή, ότι μια κυβέρνηση βγαίνει με ορίζοντα τετραετίας, να εφαρμοσθεί.
Από εκεί και πέρα, να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες θα πάμε σε εκλογές αν πάμε. Να δούμε τι τάσεις θα δημιουργηθούν, να θα δημιουργηθούν νέα κόμματα, ποια θα είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα πάνε συντεταγμένοι ή σε χωριστά κομμάτια. Ούτως ή άλλως να ξέρετε ότι θα πάμε με κλειστές τράπεζες, διότι ανοιχτές τράπεζες σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν capital controls. Από τη στιγμή που υπάρχει περιορισμός αναλήψεων είναι κλειστές οι τράπεζες. Ανοίγουν τις τράπεζες για να μπορούν να εισπράττουν τους φόρους που έρχονται, τον ΕΝΦΙΑ που έρχεται, τις δόσεις που έρχονται, τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Για το εάν το κράτος πρέπει να εισπράττει τα έσοδα:
Προσωπικά, αλλά και η παράταξη μου συνολικά, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ της τάσης «δεν πληρών, δεν πληρώνω». Άλλοι ανήκαν στο κίνημα «δεν πληρών, δεν πληρώνω» και υφίστανται τώρα τις παλιές τους ιδεοληψίες. Αυτά πληρώνουμε τώρα, τις ιδεοληψίες του «δεν πληρών, δεν πληρώνω». Και έχουμε υστέρηση εσόδων, φυγή κεφαλαίων, κλείσιμο επιχειρήσεων. Άκουσα, ότι περίπου 60 χιλιάδες επιχειρήσεις σκέφτονται να μετακομίσουν στη Βουλγαρία εξαιτίας των capital controls.
Για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις:
Υπάρχει από τον Υπουργό, κατάθεση στις 10:28, δηλαδή περίπου μια ώρα πριν την ψηφοφορία, νομοτεχνικής βελτίωσης η οποία επιφέρει 600 εκατομμύρια επιπλέον στο ΦΠΑ. Ο στόχος του ΦΠΑ από την συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας ήταν 1,8 δισεκατομμύρια. Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και τις προσθήκες που έγιναν, μεταφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% στο 23%, πήγαμε στα 2,4 δισεκατομμύρια.
Νομίζω πως ο ΦΠΑ είναι ο πιο άδικος φόρος, διότι πλήττει οριζόντια όλες τις κοινωνικές ομάδες. Όταν εμείς τον ΦΠΑ τον πήγαμε από το 23% στο 13% όλοι έλεγαν τότε ότι θα πέσουν τα έσοδα. Αυτό δεν έγινε βέβαια, γιατί άνοιξαν τότε 40χιλιάδες νέες επιχειρήσεις και έδωσαν 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Για την φυγή κεφαλαίων:
Η χώρα τώρα έχει ανάγκη, όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα φέρουν πίσω. Και θα πρότεινα, επίσης, όσοι έχουν χρήματα οπουδήποτε αλλού να τα καταθέσουν στις τράπεζες, διότι έτσι θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία.
Για το χρέος:
Αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να πάρει την προϋπόθεση για το χρέος που είχε δοθεί από τον Νοέμβριο του 2012. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για κούρεμα του χρέους, πάει αυτό. Έλεγε θα διαγράψει το χρέος, πάει και αυτό. Αυτά που λέει η Πρόεδρος της Βουλής, περί επονείδιστου και επαχθούς χρέους, δεν είναι σοβαρά. Αυτό, λοιπόν, που πήρε τώρα η κυβέρνηση είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012, δηλαδή επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου.
Για τις ευθύνες της Ν.Δ:
Ασφαλώς και αναλαμβάνουμε το μέρος των ευθυνών μας που μας αναλογεί. Και την ευθύνη μας την πληρώσαμε στις 25 Ιανουαρίου. Καιρός είναι να πληρώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τον λογαριασμό.
Για την ανεργία:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή ίσως να μην είναι καν τα ΑΤΜ, είναι η ανεργία. Ανεργία η οποία επιβαρύνεται καθημερινά. Άκουσα ότι το γεγονός της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στην εστίαση θα σημαίνει απόλυση 100 χιλιάδων ανθρώπων. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό;
Είμαστε και εμείς υπεύθυνοι για αυτό, αλλά θα σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά παρέλαβε την ανεργία στο 25,8% και την παρέδωσε στο 25,1%, με 85 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.