Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στην ΕΡΤ1
Σημεία της συνέντευξης του
Βουλευτή Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ΕΡΤ1
Για τη συνάντηση Τσίπρα – Μπακογιάνη:
Κάθε είδους επαφή μπορεί να χαρακτηρισθεί θετικά ή αρνητικά. Να περιμένουμε τη συνάντηση, να ακούσουμε τι θα πει μετά η κα. Μπακογιάννη και θα κρίνουμε.
Για το γεγονός ότι δεν έγινε συνάντηση Τσίπρα – Σαμαρά:
Αν τον καλούσε ο κ. Τσίπρας θα πήγαινε. Ο κ. Σαμαράς έχει επανειλημμένως πει ότι είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης και μάλιστα έθεσε τους άξονες της συνεννόησης αυτής στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή πριν μια βδομάδα. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο Πρωθυπουργός να σταματήσει να υβρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που δεν ισχύει. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να αναγνωρίσει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα του email Χαρδούβελη είναι επωφελέστερα κατά πολύ για την ελληνική οικονομία από τα μέτρα που πρόκειται να πάρει τώρα η κυβέρνηση. Τρίτον, να αλλάξει πολιτική.
Για το email Χαρδούβελη:
To email Χαρδούβελη πρότεινε μέτρα του 1 δισεκατομμυρίου, αυτοί ζητούσαν μέτρα 2 δις, ήταν σίγουρο ότι η συμφωνία θα έκλεινε σε μια βελτιωμένη πρόταση του 1,5 δις. Με μια διαφορά όμως. Με το email Χαρδούβελη, αν γινόταν αποδεκτό, βγαίναμε από το μνημόνιο στις 31/12/2014. Και όχι μόνο βγαίναμε από το μνημόνιο, αλλά μπαίναμε και στην προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.
Γιατί δεν έγινε αποδεκτό το email Χαρδούβελη:
Για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί από τον Νοέμβριο πλέον ο κ. Τσίπρας είχε σηκώσει τη σημαία της επανάστασης και έλεγε ότι δεν ψηφίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και τον Θεό να προτείνουν, άρα θα πηγαίναμε σε εκλογές. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πίστεψαν τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας όπου πήγαινε στο εξωτερικό έλεγε να μην λαμβάνουν υπόψη την κυβέρνηση, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν, θα τους ρίξω και θα πάμε σε εκλογές.
Για τον εάν πίσω από τη στάση των δανειστών κρύβονται πολιτικοί λόγοι:
Δεν βλέπω πολιτικούς λόγους. Η στάση των εταίρων μας δανειστών νομίζω ότι αυτή την περίοδο είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούσε να υπάρξει. Η ανοχή που δείχνουν όλοι, η Μέρκελ, ο Όλάντ, ο Ντράγκι, και βέβαια ο Γιούνκερ, είναι σημαντική. Καταφέραμε, ωστόσο, να τους στρέψουμε όλους αυτούς εναντίον μας, καταφέραμε στο Eurogroup η αναλογία να είναι 18 προς 1, δηλαδή 18 χώρες της ευρωζώνης εναντίον της Ελλάδος και μάλιστα μέσα στις 18 και η Κύπρος.
Για την δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία:
Είναι επιθυμία όλων μας να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία, αλλά δεν έχει τόση σημασία εάν, πότε και πόσο θα ψηφισθεί αυτή. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η ψήφιση και η εφαρμογή των εφαρμοστικών νόμων.
Για το τι είναι ρεαλιστική συμφωνία:
Ρεαλιστική συμφωνία είναι εκείνη που ανταποκρίνεται στο αίτημα του ελληνικού λαού για μη ρήξη.
Για το εάν η Ν.Δ. θα στηρίξει την συμφωνία:
Θα δούμε ποιο μέρος της συμφωνίας είναι για το καλό του τόπου και τότε θα το ψηφίσουμε. Τα δύο πρώτα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση τα υπερψηφίσαμε. Και υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα, το μίνι φορολογικό, γιατί νομίζουμε πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση.