Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στη ΝΕΡΙΤ
Σημεία της συνέντευξης του
Βουλευτή Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στη ΝΕΡΙΤ
Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων:
Καταρχήν, εγώ ξεχωρίζω το θέμα του κατοχικού δανείου από τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το κατοχικό δάνειο είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, αναγνωρισμένο από όλους. Το άλλο θέμα είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, οι οποίες τρέχουν.
Όπως γνωρίζετε, είχε συσταθεί και στην προηγούμενη Βουλή η επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, η οποία επιτέλεσε σημαντικό έργο, το οποίο αναγνωρίστηκε από τον Μανώλη Γλέζο, που ήταν Αντιπρόεδρος της. Είχε προχωρήσει πολύ αυτή η επιτροπή, είχε στείλει ερωτήματα και πόρισμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο είχε αποτιμήσει λογιστικά το ύψος των αποζημιώσεων, άλλα είχε αποτιμήσει και την πολιτιστική διάσταση του θέματος, καθώς είχαν φύγει από τη χώρα μας πολιτιστικοί θησαυροί κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Είναι γεγονός, ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις το προχώρησαν το θέμα. Θυμίζω την απόφαση ενός ιταλικού χωριού που είχε κάνει μέτρα εναντίον της Γερμανίας και παριστάμεθα και εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, νομικά εκπροσωπούμενη στη δίκη εκείνη.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι χθες στη Βουλή υπήρξε μια ομόφωνη απόφαση για επανασύσταση της επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να το προετοιμάσουμε πολύ προσεκτικά, και νομικά και πολιτικά. Η νομική πλευρά θα αντιμετωπιστεί, η πολιτική νομίζω ότι θα πρέπει να διαχωριστεί από τα σημερινά δρώμενα της ελληνικής οικονομίας.
Για το θέμα της διαπραγμάτευσης:
Υπάρχει μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη, η οποία βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της. Αυτό είναι η αξιολόγηση. Από αυτή τη στιγμή, από σήμερα μπαίνουμε σε αξιολόγηση και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αυτά που συμφωνήθηκαν, από όλους, στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να αξιολογηθούν, δηλαδή να μπουν αριθμοί.
Μέχρι τώρα, δεν έχουμε αριθμούς, έχουμε προτάσεις επί προτάσεων, αναθεωρημένες προτάσεις, αλλά τώρα θα πρέπει να μπούμε σε νούμερα και να αξιολογηθούμε. Από ποιους; Είναι η τρόικα και τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία είναι εκείνα που κοιτάνε αποκλειστικά τους αριθμούς.
Για το πρόβλημα ρευστότητας:
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο αφορά εμάς. Άρα, εκείνοι που πρέπει να τρέξουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις, εκείνοι που πρέπει να τρέξουν αυτή τη συμφωνία και να κλείσουν την αξιολόγηση είμαστε εμείς. Διότι, σε δεκαπέντε ημέρες δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, είναι πιθανό να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Για τη στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ.:
Εμείς, σαν Ν.Δ., το έχει πει ο Πρόεδρος μας ο κ. Σαμαράς, όλα τα θετικά που έρχονται από την κυβέρνηση θα τα ψηφίσουμε. Παράδειγμα, έχουμε το πολυνομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα εκείνα που συμβάλουν στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Δεν θα ψηφίσουμε, όμως, για παράδειγμα, τα άρθρα που μαζεύουν όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάτω από τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι δυνατόν, ο οικονομικός εισαγγελέας και ο εισαγγελέας διαφθοράς, δηλαδή ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί να είναι υπό την εποπτεία ενός οργάνου που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό. Είναι απαράδεκτο, είναι κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, πιστεύω δε ότι είναι και αντισυνταγματικό και νομίζω ότι το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, όταν θα αποφανθεί επ’ αυτού, θα δει την αντισυνταγματικότητα.
Γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στη Βουλή:
Η κυβέρνηση δεν φέρνει τη συμφωνία στη Βουλή και αυτό σημαίνει ότι είναι συνέχεια της δίμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης. Η δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, από 31/12/2014 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, είχε μέσα και το μνημόνιο, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση. Αυτή η παράταση όχι μόνο πέρασε από την Βουλή, αλλά είχε ζητηθεί από τους εταίρους να δημοσιευθεί και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Θα πω όμως και κάτι άλλο. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι ψηφίζουν όλοι τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί δεν το φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση; Ποιους φοβάται ότι δεν θα την ψηφίσουν;
Για τον επαναπατρισμό των χρημάτων που είναι στο εξωτερικό στην χώρα:
Όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό πρέπει να τα φέρουν στη χώρα και ένα υπάρχουν πολιτικοί ασφαλώς και πρέπει να το κάνουν. Τα χρήματα που έχουν φύγει ως καταθέσεις από τις τράπεζες είναι αρκετά, τα οποία δεν ξέρουμε αν βρίσκονται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό. Η δική μου έκκληση είναι τα χρήματα να επιστρέψουν στις τράπεζες, γιατί το πρόβλημα γίνεται τελικά τραπεζικό. Στην πραγματική οικονομία, μεταξύ της πολιτικής και των οικονομικών συντελεστών παρεμβαίνον οι τράπεζες, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει η οικονομία.
Για πηγές χρηματοδότησης και την ασφυξία στην αγορά:
Μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και οι πηγές είναι τρείς. Να βγούμε στην αγορά αποκλείεται, να κάνουμε εσωτερικό δανεισμό αποκλείεται, άρα που καταλήγουμε; Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να πάρουμε τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων. Οι προϋποθέσεις, αυτές, είναι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις της 20ης Φεβρουαρίου και προχωρήσει η αξιολόγηση.