Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο "ACTION 24"

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στον Τ/Σ  ACTION 24

 

Δημοσιογράφοι: Β. Νέζος – Γ. Ζαρκαδούλια

 

 

 

Για την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής:

 

Από την πολύχρονη εμπειρία μου στη Βουλή, θα σας πω ότι οι εντάσεις μεταξύ των βουλευτών είναι κάτι που συνήθως γίνεται, αλλά εντάσεις μεταξύ του Σώματος, σχεδόν στο σύνολο του, και του προεδρεύοντος της Βουλής είναι κάτι που με ξένισε. Κανονικά, ο Πρόεδρος της Βουλής προεδρεύει και διευθύνει τη συζήτηση, δεν συμμετέχει σε αυτήν, δεν κρίνει τις απόψεις αρχηγών κομμάτων ή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και η ίδια η Πρόεδρος.

 

Για το εάν η Συμφωνία για την 4μηνη παράταση θα περάσει από την Βουλή:

Άκουσα, σήμερα, τον Υπουργό Επικρατείας να λέει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο η παράταση του μνημονίου, γιατί αυτό είναι η 4μηνη παράταση, να μην περάσει από την Βουλή. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει από τη Βουλή, υπό οποιαδήποτε διαδικασία. Η σημερινή κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, είχε αποκηρύξει μετά μανίας τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως και τις διαδικασίες του κατ’ επείγοντος στα νομοσχέδια, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται και από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής.

Έχω την αίσθηση, ότι τελικά και αυτή η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε τέτοιες ρυθμίσεις, αρκεί να είναι μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο, γιατί με ξένισε η παρατήρηση ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αν θα έρθει η σύμβαση στη Βουλή. Και η παράταση της σύμβασης που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου, για το δίμηνο που πήραμε ως τις 28 Φεβρουαρίου, πέρασε από την Βουλή.

Για το εάν η Ν.Δ. θα στηρίξει τη νέα συμφωνία:

Καταρχήν, να δούμε το κείμενο που θα φέρει η κυβέρνηση, προς συζήτηση. Όσα αναφέρονται στο email Βαρουφάκη θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν. Η επέκταση της δανειακής σύμβασης δεν προβλέπει καμία εισροή χρημάτων για τη χώρα, δεν παίρνουμε ούτε ένα σεντς. Δηλαδή, ζητάμε να επεκτείνουμε μια δανειακή σύμβαση για άλλους τέσσερις μήνες και δεν ζητάμε να λάβουμε τίποτα. Θα σας θυμίσω, ότι εμείς όταν ζητήσαμε τη δίμηνη παράταση βάλαμε και τη προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης, κάτι πολύ σημαντικό για την ρευστότητα της οικονομίας μας.

 

 

Για το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας:

Από χθες ακούμε ότι υπάρχει εντονότατο πρόβλημα ρευστότητας, κάποιο μιλάνε για 20 δισεκατομμύρια, από θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Ποιοι τρόποι υπάρχουν να πάρει χρήματα μια χώρα; Να βγει στις αγορές, το οποίο είναι αδύνατον τώρα. Να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό, ο οποίος δεν μπορεί να γίνει σε αυτές τις συνθήκες. Είδατε, ότι υπήρξε μια πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών στα διάφορα ταμεία να κάνουν σε repos τα αποθεματικά τους, η οποία ήδη απορρίφθηκε από τρία μεγάλα ταμεία. Τι μένει λοιπόν; Να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μας δώσει το δικαίωμα, μέσω του ΟΔΔΗΧ, να προβούμε στα βραχυπρόθεσμα δάνεια. Μην ξεχνάτε, ότι μέσω του ΟΔΔΗΧ, σε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, πληρώθηκε ένα επιτόκιο της τάξης του 2,40%, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε  πετύχει και παίρνουμε χρήματα απευθείας από την ΕΚΤ με μηδενικό επιτόκιο. Και τώρα, μέσω του ELA παίρνουμε επιτόκιο 1,5% - 1,6% για τις τράπεζες. Αυτή είναι σημαντική επιβάρυνση για τον έλληνα φορολογούμενο. Κάναμε ένα υπολογισμό και είδαμε ότι οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν, λόγω της χρηματοδότησης του μέσω του ELA, περίπου 570 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το θέμα της ρευστότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα:

Το κυριότερο διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης τώρα ήταν το 1,5% πρωτογενούς πλεονάσματος που πετύχαμε εμείς, με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έχασε μεγάλο μέρος των εισοδημάτων του, κατάφερε όμως να κρατήσει τη χώρα όρθια.

Για τις καταληκτικές ημερομηνίες:

Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30η Απριλίου. Είδατε τι είπαν και οι τρεις θεσμοί, ότι θα αξιολογήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης βάσει της κοστολόγησης που θα γίνει. Η κοστολόγηση, όμως, είναι δύσκολη, γιατί θα χρειαστούν νούμερα, ενώ τώρα έχουμε μια έκθεση ιδεών. Λένε, για παράδειγμα, ότι θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση, πολύ ωραία ακούγεται, συμφωνώ και εγώ, αλλά τι εννοούμε; Για παράδειγμα, η παροχή φθηνού ρεύματος σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά κοστολογείται περίπου σε 380 εκατομμύρια ευρώ τα χρόνο, από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Αυτό θα αξιολογήσουν οι εταίροι μας και βέβαια στις 30 Ιουνίου θα αποφανθούν εάν θα γίνει το τρίτο μνημόνιο. Γιατί μην γελιέστε, όταν σου δίνουν χρήματα υπογράφεις μνημόνιο.

Για το εάν θα πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες για μετασχηματισμό της Ν.Δ.:

Είμαι από εκείνους που το 1974 υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ., η οποία ισχύει μέχρι σήμερα, σαράντα ένα χρόνια μετά, επομένως δεν το δέχομαι και συζητάω για μετασχηματισμό της Ν.Δ. Αν θα πρέπει να συζητήσουμε; Ασφαλώς και πρέπει να συζητήσουμε και μάλιστα πολύ σοβαρά. Πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει την κριτική του, αλλά και την αυτοκριτική του, να εξετάσει τι έκανε ο καθένας από το πόστο του. Από έναν τέτοιο εποικοδομητικό διάλογο θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι στις 5 Μαρτίου που έχει ορισθεί η σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις και ο καθένας από εμάς ότι έχει να πει να το πει στα όργανα του κόμματος.

Print
1388 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω