Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά

Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτής Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ»
 
Δημοσιογράφοι: Χ. Μπότσαρης – Γ. Ντάσκας
 
 
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το θέμα του Διστόμου:
 
Είμαι, διαχρονικά, υπέρ των Διστομιτών και δεν το συνδέω με κανένα άλλο θέμα, όπως είναι οι οικονομικές σχέσεις μας με τη Γερμανία ή το θέμα της Siemens. Είναι ένα εντελώς ανεξάρτητο θέμα, ένα θέμα βαρβαρότητας του Ναζισμού εναντίον Ελλήνων πολιτών. Νομίζω, ότι το δημόσιο, η ελληνική κυβέρνηση, η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, άργησε να σταθεί στο πλευρό των Διστομιτών.
 
Οι Διστομίτες, εκτός του ότι είχαν δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια για το θέμα των αποζημιώσεων, έκαναν και αγωγή μέσω ιταλικών δικαστηρίων και πέτυχαν να οδηγηθεί το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Με θετική απόφαση από τα ιταλικά δικαστήρια, για αποζημίωση 25 εκατομμυρίων ευρώ συν τους τόκους από το 1997 και μετά.
 
Η ελληνική κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, δήλωσε συμπαράσταση και αυτό είναι σίγουρα επιβοηθητικό. Καλώς συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις έπρεπε να έχουν συμμετάσχει εξαρχής και να έχουν συνδράμει τις κινήσεις των Διστομιτών για αυτό το τεράστιο θέμα. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε. Πρέπει να το πάμε μέχρι τέλους. Ενδεχομένως, να δημιουργηθεί δεδικασμένο και για άλλες αποζημιώσεις.
 
 
Για την Πορτογαλία και την αποφυγή ένταξης στο μηχανισμό ένταξης:
 
Η Πορτογαλία, με κινήσεις του Πρωθυπουργού της Σόκρατες, κατάφερε προς το παρόν να αποφύγει το Διεθνές Νομισματική Ταμείο και οι πορτογάλοι λένε ότι πήραν ανάσα. Εμείς, τέτοια εποχή, πανηγυρίζαμε για το μνημόνιο και την ένταξη μας στο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος πιθανόν να ήταν απαραίτητος, αλλά έπρεπε να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση. Αυτό υποστηρίζουμε εμείς, σαν Ν.Δ.
 
 
 
 
 
 
 
Για την οικονομική πρόταση της Ν.Δ.:
 
Εμείς, επιζητούμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Διότι, εάν αναλογιστούμε ότι στο τέλος του μνημονίου το χρέος της χώρας θα είναι μεγαλύτερο από ότι είναι τώρα, τότε προς τι το μνημόνιο;
 
Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Από τις 7 Ιουλίου, η Ν.Δ. έχει καταθέσει συγκεκριμένη οικονομική πρόταση. Δώσαμε στη δημοσιότητα 27 μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ένα από αυτά, είναι η αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία ανέρχεται περίπου σε 270 – 300 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κοντά στο έλλειμμα μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, να μην περιμένουμε να γίνει πρώτα καταγραφή της δημόσιας περιουσίας διότι αυτό θα αργήσει πολλά χρόνια.
 
 
Για το πόθεν έσχες της αγοράς κατοικίας:
 
Σε αυτό το θέμα έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Έχω ζητήσει για δύο χρόνια να μην υπάρχει το πόθεν έσχες για την αγορά κατοικίας. Η κτηματαγορά, που είναι ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι λένε ότι τέτοια κρίση σαν τη σημερινή δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ. Ο μόνος τρόπος για να κινηθεί η κτηματαγορά – μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται 150 επαγγέλματα – είναι να αναβάλλουμε το πόθεν έσχες για δύο χρόνια, ώστε να επαναπατριστούν και να έρθουν κεφάλαια στη χώρα μας από το εξωτερικό. Με την αγορά κατοικίας, όσοι έχουν κεφάλαια θα τα επενδύσουν σε ακίνητα.
 
Για το Κτηματολόγιο:
 
Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης, μηδέ της Αλβανίας εξαιρουμένης, που δεν έχει κτηματολόγιο. Δεν μπορείς να κάνεις πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό χωρίς κτηματολόγιο. Το κτηματολόγιο είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
 
Όλοι γνωρίζουμε την περιπέτεια που πέρασε η χώρα την τριετία 1994 – 1997 με το σκάνδαλο του κτηματολογίου, όπου μας επεβλήθη πρόστιμο από την Ε.Ε. εβδομήντα δισεκατομμυρίων ευρώ για το γεγονός ότι κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα του κτηματολογίου για άλλους σκοπούς.
 
Εδώ και επτά χρόνια γίνονται προσπάθειες επανασύνταξης του κτηματολογίου, αλλά προχωράει με αργούς ρυθμούς και αυτό γιατί δεν υπήρχε χρηματοδότηση. Καταφέραμε, όμως, το 2008 να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ το κτηματολόγιο και επομένως ένα πολύ μεγάλο ποσό από το ΕΣΠΑ, 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ, θα απορροφηθεί για τον σκοπό αυτό.
Print
1353 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω