Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην εκπομπή "Πρωϊνό MEGA"
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην εκπομπή «Πρωινό MEGA»
με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο
Για το θέμα των στημένων αγώνων:
Αυτό το θέμα πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους. Όσο ψηλά και εάν βρίσκονται τα πρόσωπα, σε όποια ομάδα και εάν ανήκουν. Αρκεί, βέβαια, το κατηγορητήριο να χει θεμελιωθεί πλήρως.
Για την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα:
Αυτή τη στιγμή υπάρχει «σφαγή» στον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία καλπάζει στο 16,8%, έχουμε κάνει ρεκόρ. Για πρώτη φορά, από καταβολής του ελληνικού έθνους, οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι λιγότεροι από τους ανέργους. Και αυτά με τα επίσημα, καταγεγραμμένα, στοιχεία. Στην πραγματικότητα, η ανεργία ξεπερνά το 20%.
Για τον δημόσιο τομέα:
Έχουν τεθεί τρία διαφορετικά θέματα. Το πρώτο είναι η άρση της μονιμότητας, το άλλο θέμα είναι εάν θα γίνουν απολύσεις μετά τις συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου και το τρίτο θέμα είναι η «λευκή απεργία», την οποία επικαλείται ο κ. Μόσιαλος και όχι η ΑΔΕΔΥ.
Στις δημόσιες υπηρεσίες έχουν περικοπεί πολλά επιδόματα. Σκεφτείτε, ότι από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει τρείς μισθούς. Οι δημόσιοι υπάλληλοι νιώθουν πολλοί στριμωγμένοι. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να συμφωνήσει με «λευκή απεργία».
Όσον αφορά στις συγχωνεύσεις. Οι συγχωνεύσεις έχουν εξαγγελθεί από ανώτατο επίπεδο και έχει λεχθεί ότι εάν χρειαστεί θα γίνουν απολύσεις. Διαφορετικά δεν έχουν άλλο νόημα οι συγχωνεύσεις, παρά τον περιορισμό των υπαλλήλων. Το ζήτημα είναι το εξής. Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε, χθες, ότι υπάρχουν 41 νέες Γενικές και Ειδικές Γραμματείες και άλλες 26 ακόμα, οι οποίες δημιουργήθηκαν το τελευταίο 18μηνο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για συγχωνεύσεις τη στιγμή που δημιουργούνται καινούργιες υπηρεσίες. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες συγχωνεύσεις, αλλά όποιο προσωπικό περισσεύει να μεταταχθεί σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.
Για την εργασιακή εφεδρεία:
Η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα θέμα που το έθεσε πρώτη η Νέα Δημοκρατία για να κλείσει το θέμα των απευθείας απολύσεων. Η λύση αυτή δίνει τη δυνατότητα εάν μετά από ένα χρόνο παρουσιαστεί οποιοδήποτε κενό, οπουδήποτε, να προτιμηθεί ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία. Να καταλάβει αυτός τη θέση. Είναι μια λύση, όχι η ιδανική, αλλά καλύτερη από τις απευθείας απολύσεις.
Για την νέα «οικονομική υπηρεσία» της Αστυνομίας:
Καταρχήν, δεν είναι αντίθετος στη δημιουργία αυτής της υπηρεσίας, διότι πληθαίνουν εκείνοι που ασκούν τον φορολογικό έλεγχο.
Βλέπω, όμως, ότι η νέα «οικονομική υπηρεσία» της Αστυνομίας έχει τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες που έχει το ΣΔΟΕ. Δηλαδή, έλεγχο της φορολογητέας ύλης, έλεγχο εάν εκδίδονται αποδείξεις, έλεγχο εάν αποδίδεται το ΦΠΑ κλπ. Δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο υποκαθιστά το ΣΔΟΕ. Αλλά υπάρχει και άλλη μια υπηρεσία που επιλαμβάνεται των σοβαρών καταγγελιών, η υπηρεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και αυτή η υπηρεσία έχει τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, άρσης του χρηματιστηριακού απορρήτου κλπ. Νομίζω, δηλαδή, ότι υπάρχει μια εμπλοκή υπηρεσιών και πρέπει να ξεκαθαριστούν οι κανόνες. Θεωρώ, ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα παντοδύναμο μικτό σώμα οικονομικού ελέγχου.
Για την εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας:
Στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας ο Αρχηγός της Αστυνομίας μας ανέφερε, σχετικά με την εγκληματικότητα, ότι η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά σε πόλεμο. Στις πόλεις μας διεξάγεται πόλεμος. Σκεφτείτε, ότι είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε καθημερινή χρήση καλάσνικοφ, περισσότερο και από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Το άλλο ζήτημα, είναι ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του προηγούμενου μήνα χρησιμοποιήθηκαν όπλα που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται κατά των αστυνομικών. Χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μολότοφ οι οποίες περιείχαν σφαιρίδια ή εκρηκτική ύλη. Χρησιμοποιήθηκαν βομβίδια με εύφλεκτο υλικό, οξύ, το οποίο διαπερνά τη στολή των ένστολων και για αυτό είχαμε τριακόσιους αστυνομικούς τραυματισμένους στα νοσοκομεία. Κανείς, βέβαια, δεν αναφέρθηκε σε αυτό.
Για την κατάσταση στις διεθνείς αγορές:
Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, τις δύο τελευταίες ημέρες, είναι πολύ ανησυχητική και πρέπει να μας προβληματίσει όλους, σε όποια θέση και εάν βρισκόμαστε. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα ώστε η συμφωνία που έχει επιτευχθεί να υλοποιηθεί και από τη δική μας πλευρά, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.