Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο Τ/Σ ΣΚΑΙ
Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Τ/Σ ΣΚΑΪ
με την δημοσιογράφο κ. Π. Τσαπανίδου
Για τις συνταγματικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν:
Όλα είναι στον αέρα. Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να κινηθεί μέσα στις συνταγματικές διαδικασίες. Και ποιές είναι αυτές: Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πάρει διερευνητική εντολή ως αρχηγός του κόμματος με την πλειοψηφία στη Βουλή, να κάνει διερευνητικές συζητήσεις και εάν δεν ευοδοθούν να δοθεί η εντολή στον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης. Όλο αυτό θα είναι ατελέσφορο εάν δεν έχουν καταλήξει πιο μπροστά στο πρόσωπο του μελλοντικού Πρωθυπουργού. Διότι, χθες στη Βουλή είχαμε το αδιανόητο. Να πάρει μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης και σε εννέα ώρες να την καταθέτει. Αυτό θα πρέπει να γραφεί στο βιβλίο Γκίνες. Αν γίνει και αυτό.
Για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και τη δανειακή σύμβαση:
Βρισκόμαστε, κυριολεκτικά, σε ένα σταυροδρόμι. Είναι η έγκριση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Εάν έρθει η έγκριση θα έρθουν και όλα τα άλλα. Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τη γενναία απόφαση απο τις 27 Οκτωβρίου να πει ότι εμείς θεωρούμε αναπόφευκτη τη συμφωνία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ψηφίσουμε. Εμείς, λοιπόν,έχουν της εξής άποψη για αυτό το θέμα. Ψηφίζουμε τη συμφωνία, δεν ψηφίζουμε τη δανειακή σύμβαση. Το Μνημόνιο 1 πέρασε απο τη Βουλή, η δανειακή σύμβαση δεν πέρασε. Το ίδιο και στο Μεσοπρόθεσμο. Πέρασε η πολιτική συμφωνία απο τη Βουλή, αλλά δεν πέρασε η δανειακή σύμβαση. Εμείς, με λίγα λόγια θέλουμε να διαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση.
Για το τι θέλει η Ν.Δ.:
Η Ν.Δ. θέλει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία: Η παρούσα Βουλή, με μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής – την οποία εμείς λέμε μεταβατική, προσωρινή και της δίνουμε μικρό χρονικό ορίζοντα, διότι η χώρα δεν μπορεί να είναι στην αβεβαιότητα τεσσάρων μηνών προεκλογικής περιόδου – να ψηφίσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Με μεγάλη πλειοψηφία, αφού θα την ψηφίσουμε και εμείς. Να γίνουν εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση που θα προκύψει, φρέσκια λαϊκή εντολή – όπως έγινε και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία – να διαπραγματευτεί τους όρους της δανειακής σύμβασης. Ξεκάθαρη θέση.
Για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης:
Ασφαλώς και μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Ο Κοέλιο στην Πορτογαλία πως διαπραγματεύτηκε; Γιατί πέτυχε επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων της δικής τους δανειακής σύμβασης; Γιατί είχε πρόσφατη λαϊκή εντολή και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο.
Η Ιρλανδία κατάφερε να διατηρήσει το φορολογικό της σύστημα με χαμηλό επιτόκιο, αποτέλεσμα αυτού ήταν η οικονομία της να έχει ανάπτυξη, όταν εμείς έχουμε ύφεση που συνεχώς βαθαίνει. Η Πορτογαλία κατάφερε με την διαπραγμάτευση να μην πειραχθούν οι μισθοί και οι συντάξεις κάτω από 1.500 ευρώ.
Για το Σύνταγμα του 1985:
Όταν είχε γίνει η συζήτηση για το Σύνταγμα του 1985 το μεγάλο ζητούμενο ήταν ότι οι συνταγματικές διατάξεις μας ακολουθούν για πολλές δεκαετίες και πρέπει οι προβλέψεις του θεσμικού μας χάρτη να είναι τέτοιες ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τις εφαρμόσουμε στις κρίσιμες στιγμές. Η αλλαγή του 1985 των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας για εμένα είναι η μήτρα του κακού τώρα. Διότι, απο τη στιγμή που έχουμε εμφανή αναντιστοιχία της λαϊκής κυριαρχίας με την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – εάν ίσχυε το Σύνταγμα του 1975 – θα είχε τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή και να προκυρήξει εκλογές.
Το μεγαλύτερο πλήγμα στην ελληνική κοινωνία είναι το πλήγμα στην αξιοπρέπεια μας. Διότι, μια πολιτική κρίση αντιμετωπίζεται, μια οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται, αλλά η αξιοπρέπεια του Έλληνα έχει καταρακωθεί. Φίλοι μας πήγαν να νοικιάσουν σπίτι στο εξωτερικό και τους ζήτησαν τα ενοίκια ενός έτους. Αντιλαμβάνεστε σε τι κατάσταση έχουμε περιέλθει. Πρέπει να αναστιλωθεί το κύρος της χώρας. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι και να κάνουμε την προσπάθεια μας.