Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο KONTRA CHANNEL στην εκπομπή 'Επί του Πιεστ
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο KONTRA CHANNEL
στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου»
με τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Κουβαρά
Για όσα είπε ο Πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος κ. Νικολούδης:
Ο κ. Νικολούδης είπε ενδιαφέροντα πράγματα.
Καταρχήν, η χώρα μας για πρώτη φορά βγήκε από την γκρίζα ζώνη της ΦΑΤΦ, της Διεθνούς Οργάνωσης για τη διαφθορά, όπου ήμασταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Χάριν των ενεργειών του κ. Νικολούδη και της Επιτροπής του – έκαναν εννέα παραστάσεις στο εξωτερικό – κατάφεραν η χώρα μας να βγει πλέον από την γκρίζα ζώνη και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Το δεύτερο που είπε ο κ. Νικολούδης είναι ότι πράγματι 223 εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν από τον έλεγχο που έκανε η Επιτροπή. Είπε, όμως, και κάτι άλλο πολύ σημαντικό ο κ. Νικολούδης, ο οποίος βρίσκεται δέκα χρόνια σε αυτή τη θέση: ότι από όλους τους ελέγχους που έχει κάνει προκύπτει ότι οι πολιτικοί είναι οι λιγότερο διαφθαρμένη κοινωνική ομάδα. Ο κ. Νικολούδης και η Επιτροπή του κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από χιλιάδες περιπτώσεις ελέγχων. Μόνο το 2011, η Επιτροπή ασχολήθηκε με 3.105 περιπτώσεις.
Για την αποκάλυψη ότι βουλευτής έβγαλε 1 εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό:
Όσον αφορά στην αποκάλυψη που έκανε ότι τον Μάιο του 2011 βουλευτής έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο κ. Νικολούδης είπε ότι αυτό το 1 εκατομμύριο ευρώ δεν προήλθε από παράνομη συναλλαγή, η εξαγωγή του στο εξωτερικό ήταν νόμιμη. Τον πιέσαμε να μας αποκαλύψει το όνομα του/της βουλευτή, αλλά ο κ. Νικολούδης δεν μας είπε, διότι έχει τη δυνατότητα μνα μην μας πει.
Για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών:
Ο κ. Νικολούδης είπε το εξής. Ότι ο έλεγχος που γίνεται στο πόθεν έσχες των πολιτικών – μέσω της Επιτροπής του Άρθρου 21 της Βουλής – είναι ολοκληρωμένος.
Επειδή ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής του Άρθρου 21 εξηγώ γιατί ο έλεγχος καλύπτει και το πόθεν και το έσχες. Λέγεται ότι ο έλεγχος γίνεται από τους βουλευτές. Δεν είναι αληθές αυτό. Ο έλεγχος γίνεται από Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών από τα μεγαλύτερα ελεγκτικά γραφεία της χώρας. Επιπλέον, συμμετέχουν και τρεις Ανώτατοι Δικαστικοί οι οποίοι προέρχονται από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας δια κληρώσεως.
Το θέμα με το πόθεν των βουλευτών αφορά μόνο την πρώτη είσοδο τους στη Βουλή. Η πρώτη είσοδος δεν μπορεί να ασχοληθεί με το πόθεν, διότι εκλέγεται κάποιος βουλευτής και δηλώνει αυτά που έχει. Από εκεί και πέρα, όμως, παρακολουθείται κάθε χρόνο το πόθεν και το έσχες. Αν δεν συμβαδίζει η προηγούμενη δήλωση του με την επόμενη δημιουργείται θέμα.
Για την νέα δανειακή σύμβαση και την ψήφιση της από την Ν.Δ.:
Δεν είναι σίγουρο ότι θα σωθούμε με αυτή την συμφωνία. Αλλά όπως πολύ εύστοχα είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς, από την βεβαιότητα της χρεοκοπίας προτιμώ την αβεβαιότητα της σωτηρίας. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη συμφωνία αυτή αφαιρείται ένα βάρος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το χρέος και ότι γλιτώνουμε κάθε χρόνο πέντε δισεκατομμύρια τοκοχρεολύσια. Επίσης, μας χορηγείται δάνειο χαμηλότοκο 130 δισεκατομμυρίων. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ Μνημονίου Ι και Μνημονίου ΙΙ.
Για την ανεργία:
Δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τους αριθμούς. Υπάρχουν ψυχές από πίσω. Εγώ απευθύνομαι σε ανθρώπους στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά που η ανεργία αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 33%. Στην Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση του Περάματος δε η ανεργία έχει χτυπήσει 80%.
Για το θέμα της ανάπτυξης:
Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να έχουμε τις προϋποθέσεις. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ήρθαν οι Γερμανοί να κάνουν επένδυση στα φωτοβολταϊκά και δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο, αφού δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Αυτό είναι πληγή για τη χώρα μας. Σκεφτείτε ότι η πρώτη ομιλία που είχα κάνει στη Βουλή το 1974 ήταν για την μη ύπαρξη κτηματολογίου στην Ελλάδα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ΕΣΠΑ. Πρέπει επιτέλους τα έργα του ΕΣΠΑ να προχωρήσουν με διαδικασίες fast track. Τα 15 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ είναι εκεί και μας περιμένουν. Υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν μας επιτρέπουν να καταθέσουμε προγράμματα. Από το ΕΣΠΑ μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη, διότι είναι χρήματα που θα πέσουν στην αγορά.
Για τις τράπεζες:
Οι τράπεζες δέχονται το «κούρεμα» και για αυτό τον λόγο θα χρηματοδοτηθούν με 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να πάνε στην αγορά αυτά τα λεφτά πρέπει και οι τράπεζες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν υπερβολική κερδοφορία, να κάνουν ορισμένες αβαρίες. Όταν, για παράδειγμα, στην γειτονιά υπάρχει ο άνεργος και έχει πάρει δάνειο από την τράπεζα, με επαχθείς κατά βάση όρους, δεν θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» του δανείου; Να πάρουν και οι τράπεζες ένα κόστος από την αγορά.
Εγώ θα το πρότεινα. Να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση για «κούρεμα» σε δάνεια που δεν δύνανται να πληρωθούν.
Για το εάν οι διαγραφέντες βουλευτές μπορεί να επιστρέψουν στη Ν.Δ. ένα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους της δανειακής σύμβασης:
Την Πέμπτη το βράδυ θα ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Εκεί ο καθένας θα κριθεί με την ψήφο του πάλι. Πιστεύω ότι πολλοί συνάδελφοι θα ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, με βάση τις δηλώσεις που έχουν κάνει. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του Προέδρου να αποφασίσει για την επάνοδο στο κόμμα των διαγραφέντων βουλευτών. Εκείνος είναι αρμόδιος να αποφασίσει.
Αυτό που θέλω να πω γενικά – και αυτό ανεξάρτητα από τους διαγραφέντες - είναι ότι η παράταξη μας θα πρέπει τελικά να κάνει μια έκκληση πανστρατιάς.
Για τις επερχόμενες εκλογές:
Εμείς έχουμε ένα σταθερό στόχο στον οποίο θα επιμείνουμε μέχρι τέλους: την αυτοδυναμία. Θα ζητήσουμε αυτοδυναμία για να μπορέσει να κυβερνηθεί ο τόπος από μια ισχυρή κυβέρνηση.