Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στην εκπομπή "ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΤ"
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και
Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ»
Δημοσιογράφοι: Τ. Σπηλιόπουλος – Μ. ΜΙχελιδάκη
Για την έννοια των ΜΚΟ στην Ελλάδα:
Καταρχάς, νομικά και διοικητικά στη χώρα μας δεν έχει καθοριστεί ο όρος τι σημαίνει Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Είναι μια έννοια που αφομοιώθηκε στην πράξη και όλες οι οργανώσεις ονομάζονται ΜΚΟ, είτε είναι αντιρατσιστικές, είτε περιβαλλοντικές, είτε ανθρωπιστικής βοήθειας κ.λ.π. Μάλιστα, έχουμε κάνει την πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία είμαι Αντιπρόεδρος, να ονομάζονται αυτές οι οργανώσεις πιο σωστά ΑΜΚΟ, δηλαδή Ανεξάρτητες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.
Για την καταγραφή των ΜΚΟ:
Κανείς δεν ξέρει πόσες είναι. Μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους έγινε το 2003 από τον αείμνηστο Νικήτα Λιοναράκη, για να δούμε ποιές και πόσες είναι οι ΜΚΟ. Ο κ. Λιοναράκης έκανε τότε λόγο για την ύπαρξη περίπου 50.000 οργανώσεων.
Για τις κρατικές επιχορηγήσεις:
Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι επιδοτήσεις των ΜΚΟ έχουν γίνει από εθνικούς πόρους. Δεν έγιναν από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχουν προγράμματα της Ε.Ε., όλες οι άλλες χρηματοδοτήσεις είναι από εθνικούς πόρους. Υπάρχει ΜΚΟ που απασχολεί οκτώ άτομα προσωπικό. Και ερωτώ, από που πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι; Πληρώνονται από την κρατική ενίσχυση;
Για τις περίεργες περιπτώσεις ΜΚΟ:
Υπάρχουν περιπτώσεις ΜΚΟ που είναι πραγματικά κραυγαλέες. Λόγου χάρη, το ίδρυμα Aga Han, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΥΔΑΣ, την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, η ΜΚΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ, οι ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ, οι ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ και άλλες πολλές.
Για την ανεξαρτησία και τη λογοδοσία των ΜΚΟ:
Αλίμονο, εάν προσπαθήσουμε να βάλουμε στο καλούπι του κράτους τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ωστόσο, έχει σημασία να δούμε από που χρηματοδοτούνται, πως χρηματοδοτούνται και κυρίως που κατευθύνονται αυτά τα χρήματα. Γιατί, μέχρι σήμερα δεν απολογούνται πουθενά.
Από το 1999 μέχρι το 2004, που έκανα την έρευνα, μιλάμε για ένα ποσό χρηματοδότησης σε ΜΚΟ της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Και για το 2010, ένα έτος πολύ αυστηρής λιτότητας για τον ελληνικό λαό, δόθηκαν 1.265.000 ευρώ.
Για το τι πρέπει να γίνει:
Με τον συνάδελφο μου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Τσούρα, αναλάβαμε να κάνουμε παράλληλα δύο εισηγήσεις και να δούμε που θα καταλήξουμε. Σας πληροφορώ, ότι καταλήξαμε στα ίδια συμπεράσματα.
Το πρώτο, που πρέπει να γίνει είναι η χαρτογράφηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Γιατί υπάρχουν οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Actionaid, η Διεθνής Αμνηστία και πολλές άλλες, με τεράστια προσφορά στον άνθρωπο. Το δεύτερο, που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθεί ένα καθαρός Εθνικός Κατάλογος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ώστε αυτές να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος. Τέλος, προτείναμε στην κυβέρνηση να φέρει μια κεντρική νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση της χρηματοδότησης και της διαφάνειας των ΜΚΟ.