Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ"
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2010
Σημεία της συνέντευξης
του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ
«Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ»,
με τον κ. Δ. Σπηλιόπουλο και την κα. Μ. Μιχελιδάκη
Για τον Προϋπολογισμό του 2011:
Με την κατάθεση του προϋπολογισμού έπεσαν οι «μάσκες». Διότι, άλλο προσχέδιο προϋπολογισμού είχε καταθέσει η κυβέρνηση πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλο τώρα. Εμείς, τους είχαμε προειδοποιήσει ότι το προεκλογικό προσχέδιο δεν θα έχει καμία σχέση με τον προϋπολογισμό που τελικά θα κατατεθεί. Και δικαιωθήκαμε.
Είναι ένας προϋπολογισμός μη – αναπτυξιακός. Προϋπολογισμός που ζητάει από όλους θυσίες, χωρίς να βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ.
Για τις αποκλίσεις του Προϋπολογισμού του 2010:
Αναφέρω τρία πολύ χαρακτηριστικά νούμερα αποκλίσεων απο τον προϋπολογισμό του 2010.
Πρώτον, ο πληθωρισμός πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 0,9%, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εφέτος ήταν 2,8% και τώρα, μέχρι το δεκάμηνο του Οκτωβρίου, είναι στο 5,6%.
Η ύφεση, στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 ήταν -0,3%, με το Μνημόνιο της Τρόικας ανέβηκε στο -3,2% κι τελικά έχει πάει στο -4,2% και «τρέχει» ακόμα. Η ύφεση, όπως, γνωρίζετε διαμορφώνει το ΑΕΠ. Δεν είναι απλώς ότι φτωχαίνουμε, αλλά αλλάζει και η σχέση με το έλλειμμα.
Τρίτον στοιχείο απόκλισης, είναι το θέμα το δημοσίων επενδύσεων. Η πρόβλεψη για το 2010 ήταν ότι θα υπάρχει μείωση 3,7%, στο Μνημόνιο έκαναν λόγο για 8%, στην επαναδιαπραγμάτευση που έκαναν μίλησαν για 13% και τώρα «τρέχει» με 23% μείωση.
Για τις άστοχες δηλώσεις και την ψυχολογία της οικονομίας:
Υπήρξαν πολλές άστοχες κυβερνητικές δηλώσεις. Τα πάντα στην οικονομία είναι το κλίμα που διαμορφώνεται. Στην οικονομία πρέπει να λες λίγα και να κάνεις πολλά. Αλλιώς διαψεύδεσαι. Και αυτή η κυβέρνηση έχει διαψευσθεί πολλές φορές.
Για την ανάπτυξη και την οικοδομική δραστηριότητα:
Η ατμομηχανή της ανάπτυξης στη χώρα μας είναι οι δημόσιες επενδύσεις και η οικοδομή. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει, σχεδόν, μηδενισθεί. Οι 24 φόροι που υπάρχουν στην οικοδομή μαζί με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σχεδόν, έχουν νεκρώσει τον κλάδο της οικοδομής.
Το πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία είναι ένα αίτημα, που προσωπικά ο έχω υποβάλλει και στη προηγούμενη κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικοδομής.
Για το ΕΣΠΑ και τα έργα ΣΔΙΤ:
Αναλογιστείτε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πρόσφερε, μέσω του ΕΣΠΑ, έργα 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ώριμα έργα , έτοιμα, τα οποία μπορούν να απορροφήσουν αυτή τη στιγμή, περίπου, 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Φαντάζεστε αυτά τα 7 δισεκατομμύρια να έπεφταν στην αγορά;
Προχθές, άκουσα με έκπληξη τον κ. Χρυσοχοϊδη να τα βάζει με τους υπουργούς γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Τα έργα ΣΔΙΤ, που γίνονται με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι έργα τα οποία αποδίδουν στην ανάπτυξη της χώρας από απόψεως υποδομών, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και εργασία.
Για την ανεργία:
Η ανεργία, τώρα τον Οκτώβριο «τρέχει» με 14,2%, όταν πέρυσι τέτοια ημέρα ήταν στο 9%. Ο προηγούμενος υπουργός Απασχόλησης είχε προβλέψει ότι η ανεργία θα φτάσει το 20%. Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία.
Για τη συναίνεση που ζητάει ο Πρωθυπουργός:
Επί τρία χρόνια, που ήμουν Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ψηφίσει ούτε έναν νόμο της κυβέρνησης μας. Εμείς, μέσα σε ένα χρόνο, από τους εξήντα νόμους που έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ έχουμε ψηφίσει τους τριάντα. Εκ των οποίων πολλοί είναι βασικοί νόμοι. Όπως για παράδειγμα, ο πρόσφατος νόμος για την απελευθέρωση του επαγέλματος των μεταφορών, ο νόμος για την εξυγίανση του ΟΣΕ και προχθές το fast track.
Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συννενόηση όταν υπάρχουν προειλλημένες αποφάσεις. Εθνική συνεννόηση σημαίνει ότι καλώ τους αρχηγούς των κομμάτων να συζητήσουμε και να ακούσω τι έχουν να προτείνουν και αυτοί.
Εμείς, από τον Ιούλιο έχουμε προτείνει τα αναπτυξιακά μέτρα με τα οποία πιστεύουμε ότι δημιουργείται ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα λοιδορήθηκαν, ακόμα και αυτό της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που το επανέφερε αργότερα ο Πρωθυπουργός.
Για τον νέο κόμμα της κας. Μπακογιάννη:
Για να δημιουργηθεί ένας καινούργιος πολιτικός φορέας πρέπει να υπάρχει ένα κενό στο πολιτικό σύστημα το οποίο θα συμπληρώσει. Πιστεύω, ότι αυτή τη στιγμή τέτοιο κενό δεν υπάρχει και τα κόμματα που δημιουργούνται είναι πρωσοποπαγή.