Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στο Ρ/Σ "Κανάλι 1 Πειραιά"

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2010
 
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
 στο Ρ/Σ «Κανάλι 1 Πειραιά»
 
Δημοσιογράφος: Μαριτίνα Ζαφειριάδου
 
 
ΔΗΜ: Να καλωσορίσουμε στη συχνότητα μας τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη και να τον ρωτήσουμε αν όντως ο κ. Παπανδρέου δυσφήμησε τη χώρα στο εξωτερικό.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλή σας ημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας. Θέλω να τοποθετηθώ σε αυτό το θέμα. Καταρχάς, νομίζω ότι δημιουργείται ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος, έσπευσε να υπαινιχθεί ότι πρόκειται για τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Ήταν ένα τεράστιο λάθος, για το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Γιατί, εάν δεν το πράξει θα χαρακτηρισθεί σαν κοινός συκοφάντης. Και επειδή είδα μια δήλωση που έκανε ότι δεν ανέφερε το όνομα Καραμανλής, θα πω ότι ασφαλώς δεν είπε το όνομα αλλά το υπονοούσε. Απεκαλύφθη, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός, στις 11/12/2009 και στις 20/12/2009, είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι παρέλαβε και κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Αυτά έχουν λεχθεί δημόσια. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι τα περί «Τιτανικού», ότι πάμε για πτώχευση, όλα αυτά δημιούργησαν το τρομακτικό πρόβλημα δανεισμού της χώρας. Θα σας θυμίσω ότι τα spreadsλίγο μετά τις εκλογές, τον Οκτώβριο, ήταν στις 134 μονάδες. Τέλος Οκτωβρίου, είχαν πάει στις 180 μονάδες και όταν προσφύγαμε σε δανεισμό τον Ιανουάριο είχαν πάει στις 200 μονάδες. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να είχαμε απορροφήσει και τα 49 δισεκατομμύρια τότε. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το πρόβλημα δανεισμού μας έριξε στο μνημόνιο, με όλα τα επακόλουθα της τριμερούς χρηματοδότησης που μας εδόθη.
                               
ΔΗΜ: Για να πάμε στην ουσία της δήλωσης του κ. Γιούνκερ, που ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι όλοι ήξεραν και όλοι το συζητούσαν μεταξύ τους. Δεν υπήρχε ο χρόνος να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα νωρίτερα, για παράδειγμα επί δική σας διακυβέρνησης;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Είναι γεγονός, ότι υπήρχε ένα πρόβλημα υπερδανεισμού για την ελληνική οικονομία, ένα πρόβλημα χρέους, το οποίο κατά βάση δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80. Σκεφτείτε, ότι το 1980 ήμασταν η χώρα, από όλες τις χώρες της τότε ΕΟΚ, με το μικρότερο χρέος. Είχαμε χρέος περίπου 22%. Και στο τέλος του 1989 φτάσαμε στο 71%. Αυτό ήταν ένα τεράστιο άλμα, το οποίο συνεχίστηκε βεβαίως και μετά. Αυτό, το δημόσιο χρέος, είναι και ο βραχνάς της ελληνικής οικονομίας. Διότι το έλλειμμα τιθασεύεται. Και επειδή πολλά λέγονται για το ότι ο κ. Σαμαράς είπε ότι μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα, θα σας πω ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μιλούσε για το κυκλικό έλλειμμα. Στην παρουσία του οικονομικού μας μοντέλου στο Ζάππειο, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ποιο είναι το κυκλικό και ποιο το δομικό έλλειμμα και ότι μπορεί πράγματι, με τα κατάλληλα μέτρα, το κυκλικό έλλειμμα να μηδενιστεί. Όταν μηδενισθεί το κυκλικό έλλειμμα, με τα μέτρα ανάπτυξης που θα έχουν ληφθεί, θα μπορούμε από τις αρχές του 2012 να προσφύγουμε στις αγορές για την πώληση των ελληνικών ομολόγων. Διότι, τα spreads θα πέσουν σίγουρα.
 
ΔΗΜ: Τότε γιατί με αυτή την αφορμή ο κ. Μητσοτάκης, που ως πρώην Πρωθυπουργός είναι καλός γνώστης της οικονομίας, χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρά λαϊκιστή; Είναι εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ και εκείνος; 
 
Γιάννης Τραγάκης: Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω αυτές τις εκφράσεις βεβαίως. Για το θέμα του κ. Μητσοτάκη με καλύπτει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ρηγίλλης.
 
ΔΗΜ: Μήπως, υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο τα λέει όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης. Μήπως, πρόκειται για μια στρατηγική ήττας της Ν.Δ., υπέρ της Κ. Μπακογιάννη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, τρείς εβδομάδες πριν τις περιφερειακές εκλογές, που είναι πανελλαδικές εκλογές και από τις οποίες θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, έχω την αίσθηση ότι αυτή η δήλωση μάλλον αφαίρεσε παρά πρόσθεσε.
 
ΔΗΜ: Ποια είναι τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν κ. Τραγάκη; Θα έχουμε επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. σε περίπτωση ήττας;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από επιπτώσεις πια. Η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή προχωράει με γοργούς ρυθμούς στις περιφερειακές εκλογές, μετά από το σοκ της τελευταίας ήττας των εθνικών εκλογών. Ήταν μια βαριά ήττα, διότι εμείς τολμήσαμε να πούμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια. Η διαφορά μας από το ΠΑΣΟΚ εκτινάχθηκε πάνω από 10%, όταν εμείς προεκλογικά είχαμε το θάρρος, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, να πει την αλήθεια στον λαό και να προτείνει σκληρά μέτρα. Βέβαια, αργότερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε πολύ σκληρότερα μέτρα. Η κυβέρνηση του «λεφτά υπάρχουν». Αυτή η φράση θα ακολουθεί τον κ. Παπανδρέου σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία, διότι ήξερε. Είναι σίγουρο ότι ήξερε, γιατί είχε ενημερωθεί, όπως είπε τελικά και ο κ. Γιούνκερ. Είχε ενημερωθεί από το κ. Προβόπουλο, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
ΔΗΜ: Από τη στιγμή που ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος σας λέει ότι ο κ. Σαμαράς, που τότε ήταν υπουργός της κυβέρνησης, γνώριζε για 4% έλλειμμα, πως είναι δυνατόν η τότε αντιπολίτευση να ξέρει κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Ο κ. Σαμαράς το είχε πει δημόσια αυτό, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Καραμανλή. Μην ξεχνάτε, ότι τότε ήταν αρχές Μαρτίου, όπου η κυβέρνηση πίστευε ότι το έλλειμμα θα πάει 4,5%. Όταν πηγαίναμε προς τις ευρωεκλογές διαφάνηκε ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 6%. Εάν λαμβάνονταν τα μέτρα που εμείς είχαμε αποφασίσει, δεν θα φτάναμε στο σημερινό έλλειμμα. Δεν θα πω για πολλά μέτρα, θα σας πω για το θέμα των ημιθπαιθρίων από το οποίο προσβλέπαμε ότι θα εισπραχθούν περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και τα οποία η κυβέρνηση μετέφερε για το 2011. Η κυβέρνηση έκανε τακτικισμούς, οι οποίοι οδήγησαν το έλλειμμα ψηλά. Δηλαδή, αφαίρεσαν πόρους από το 2009 και τους πήγαν στο 2010 και πρόσθεσαν το 2009 έξοδα, τα οποία αφαίρεσαν από το 2010. Κλασσικό παράδειγμα, οι αμυντικές δαπάνες.
 
ΔΗΜ: Παρόλα αυτά, υπάρχει και ο νυν αντιπρόεδρος του κόμματος σας ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχε στείλει στον κ. Καραμανλή από τότε, στην οποία έλεγε ότι θα πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μην έβλεπε που πήγαινε η οικονομία.
 
Γιάννης Τραγάκης: Όλοι έβλεπαν ότι υπήρχε πρόβλημα. Σας είπα, όμως, ότι εμείς πιστεύαμε ότι, με τα κατάλληλα μέτρα, το έλλειμμα στο τέλος του 2009 θα πήγαινε κάτω από 10%. Η κυβέρνηση κατάφερε να το φτάσει στο 15% και τώρα τρέχει και δεν φτάνει.
 
ΔΗΜ: Χθες, ο κ. Ντινόπουλος είπε ότι εφόσον ο κ. Αβραμόπουλος διαφωνούσε θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Συμφωνείτε;
 
Γιάννης Τραγάκης: Σας θυμίζω, ότι σαν Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν σχολίαζα ποτέ δηλώσεις βουλευτών μας. Δεν θα το κάνω και τώρα.
 
ΔΗΜ: Γιατί επιλέγετε, σαν κόμμα, τέτοιου είδους πόλωση και μάλιστα με μέσα που είναι παλαιότερων δεκαετιών, όπως είναι τα βίντεο;
 
Γιάννης Τραγάκης: Τα βίντεο δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ότι έχει λεχθεί καταγράφεται, θα καταγράφεται και θα προβάλλεται. Διότι, αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. κινείται σε ένα εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον και επομένως θα πρέπει να αμυνθεί από μόνη της. 
 
ΔΗΜ: Μια ερώτηση και για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές. Θα πρέπει να επιστρέψει η κ. Μπακογιάννη, ώστε να πάει η παράταξη ενωμένη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Η παράταξη πάει ενωμένη. Κοιτάξτε, στην πολιτική υπάρχει το trimming. Έχω την αίσθηση ότι το  trimming το οποίο επέλεξε να διαφοροποιηθεί η κ. Μπακογιάννη δεν ήταν το σωστό. Και εννοώ το θέμα του μνημονίου. Προβλέπεται και από το Καταστατικό μας, το Καταστατικό Δεοντολογίας. Ότι σε κορυφαία θέματα, στα οποία τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, πρέπει όλοι να υπακούμε.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε  Τραγάκη, να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνομιλία.
Print
1240 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω