Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1

Σημεία της συνέντευξης του
Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1»
19 Μαΐου 2008.
 
Δημοσιογράφοι: Λιαρέλης
 
 
ΔΗΜ: Γεια σας κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλό μεσημέρι σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Ίσως ποτέ δεν φανταζόσασταν, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ότι θα έρθει η συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ και δεν θα ανησυχείτε για το 151.
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Εύλογα δεν ανησυχούμε. Διότι υπήρχε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, με αυτό κατεβήκαμε και κερδίσαμε τις εκλογές και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της εξαγγελία.
 
ΔΗΜ: Πάντως, πριν γίνει η συμφωνία είχατε φροντίσει, σε πολλούς τόνους, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι κομματικούς επιτελείς, να διευκρινίσετε ότι αν γίνει η συμφωνία και καταψηφιστεί θα σημαίνει εκλογές.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό που λέω μονίμως και θα το επαναλάβω είναι ότι η κάθε διαφορετική άποψη, εφόσον εκφέρεται στα όργανα του κόμματος, είναι καλοδεχούμενη. Διότι από τις διαφορετικές απόψεις προκύπτει η σύνθεση και από τη σύνθεση προκύπτει το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι έγινε και στο θέμα του ΟΤΕ. Έγιναν ορισμένες διαβουλεύσεις, υπήρξαν κάποιες διαφορές, λύθηκαν αυτές οι διαφορές και από εκεί και πέρα πάμε όλοι μαζί να συναινέσουμε στην κορυφαία, αυτή τη στιγμή, μεταρρυθμιστική πρόταση της κυβέρνησης. Θέλω, όμως, να τονίσω κάτι που με ενοχλεί όταν το διαβάζω σε κάποια πρωτοσέλιδα, ότι πωλείται ο ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ δεν πωλείται. Η κυβέρνηση διαθέτει μόνο το 3% των μετοχών, όταν το 66% πουλήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜ: Η κυβέρνηση, όμως, δίνει και τη διοίκηση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Να μιλήσουμε για το μάνατζμεντ. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ έκανε μια στρατηγική συμμαχία με τον κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό γίγαντα της Ευρώπης και όχι μόνο. Σε πενήντα χώρες δραστηριοποιείται η DeutsheTelecom. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το μέλλον του ΟΤΕ είναι εξασφαλισμένο, εν αντιθέσει με την προηγούμενη μετοχική του σύνθεση. Να σας πω γιατί. Διότι, στην πράξη απεδείχθη περίτρανα ότι, όταν η MIG κατόρθωσε και πήρε το 20% των μετοχών, θα μπορούσε να γίνει μια επιθετική εξαγορά και να μην υπήρχε τίποτα.
 
ΔΗΜ: Σας είδα χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 να είστε επιθετικός στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή Βγενόπουλου – κυβέρνησης για τις αγωγές. Τις αγωγές αυτές γιατί δεν τις καταδικάζει η κυβέρνηση;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς τις καταδίκασε. Όταν τέθηκε θέμα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τις καταδίκασε. Και εγώ, από την πλευρά μου, καταδικάζω τις αγωγές που γίνονται για πολιτικούς λόγους. Από την άλλη, όμως, καταδικάζω το να συνδέουμε τις αγωγές αυτές με πολιτικά κόμματα. Όπως, επίσης, καταδικάζω το γεγονός ότι προτού καν δούμε τη συμφωνία για τον ΟΤΕ, έφτασε η αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει για απιστία, να απειλεί με προανακριτική επιτροπή και στελέχη της να μιλούν δημόσια ότι πολιτικά πρόσωπα θα πάνε στη φυλακή. Από το 1974, που εκλέγομαι βουλευτής, προανακριτική επιτροπή έγινε μόνο όταν οι εισαγγελείς «ακούμπησαν» πολιτικά πρόσωπα και έστειλαν την υπόθεση στη Βουλή. Εδώ προτού δούμε τη σύμβαση, μιλάνε για απιστία. Αυτό, για μένα, συνιστά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
 
ΔΗΜ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Η Ν.Δ. είχε προτείνει με παρρησία την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και τώρα ακούω τον κ. Στυλιανίδη να λέει ότι θα κατεβάσει έναν ερμηνευτικό νόμο ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστά το είπε. Είναι νόμος που έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1996, επί υπουργίας του κ. Παπανδρέου και με την συνυπογραφή του κ. Βενιζέλου, ως Υπουργού Δικαιοσύνης. Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Βενιζέλος, αν ανατρέξετε στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν μιλούσε για το άρθρο 16 μας προέτρεπε να δημιουργήσουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
 
ΔΗΜ: Πολλοί λένε ότι αυτό το θέμα το ανακινείτε τώρα, ώστε να γίνουν καταλήψεις και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σε ότι αφορά τις τωρινές φοιτητικές κινητοποιήσεις θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Αυτού του είδους οι εκφοβισμοί, ότι θα καταργηθούν οι νόμοι στη πράξη, τι σημαίνουν; Ότι θα καταργήσουμε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την Βουλή που φτιάχνει του νόμους; Ποιος τα προτείνει αυτά; ‘Έχω την αίσθηση ότι ορισμένα κόμματα, συνειδητά, προσπαθούν να βγάλουν τη νεολαία στους δρόμους για άλλους σκοπούς. Δεν ήταν αίτημα των φοιτητών η καθολική ψηφοφορία; Πέρασε η καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και τώρα θέλουν να την καταργήσουν στην πράξη με καταλήψεις. Γιατί; Διότι, βλέπουν ότι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ κυριαρχεί σε όλα τα πανεπιστήμια και φοβούνται την καθολική ψηφοφορία. Είναι, όμως, δυνατόν να κόβουμε και να ράβουμε την παιδεία μας ανάλογα με τους συσχετισμούς των δυνάμεων; Είναι αδιανόητο η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να θέλει να σπουδάσει, να βγει στην πιάτσα να δουλέψει, να κάνει έγκαιρα οικογένεια και να εμποδίζεται από ορισμένες μειοψηφίες, που έχουν άλλα στο πίσω μέρος του μυαλό τους.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1206 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω