Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 14 Απριλίου 2008
Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: θάνος Σιαφάκας
ΔΗΜ: Καλημέρα κύριε Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας. Καλή εβδομάδα.
ΔΗΜ: Θέλω να ρωτήσω εάν βλέπετε κάποια εξέλιξη στο θέμα των Σκοπίων μέχρι τις αρχές Ιουνίου και αν μια τέτοια εξέλιξη είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές στη γειτονική χώρα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ πιστεύω ότι ο σταθεροποιητικός παράγοντας στη γειτονική χώρα είναι ο Πρόεδρος, ο κ. Τσερνεκόφσκι, ο οποίος έχει πάρει την πιο νηφάλια θέση στο ζήτημα της ονομασίας. Από εκεί και πέρα, λόγω του προεκλογικού τους αγώνα, οι πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια αναλώνονται σε υπερεθνικισμό και αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε έναν αξιόπιστο συνομιλητή.
ΔΗΜ: Κατά συνέπεια, μας λέτε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα απλά έχουμε μια συνέχεια του κλίματος και της δυναμικής πουν προέκυψε από το Βουκουρέστι και καλό να μην αφήσουμε να κρυώσει το θέμα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ακριβώς. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πολιτική θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη ακούγεται, και σε ανύποπτο χρόνο το είχατε πει και εσείς, ότι είμαστε κοντά ή ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά το όνομα Νέα Μακεδονία. Ισχύει αυτό;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όπως φαίνεται, από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αυτό είναι ένα όνομα που βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις. Αλλά δεν είναι μόνο το όνομα που έχει σημασία. Είναι και πολλές άλλες παράμετροι που πρέπει να διευθετηθούν. Για παράδειγμα, οι αλυτρωτικές τάσεις τις οποίες εξακολουθούν να δείχνουν οι γείτονες μας, σε τέτοιο σημείο που να μην βοηθούν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
ΔΗΜ: Να πάμε στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Στις δημοσκοπήσεις που παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες, η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διαφορά που αγγίζει και τις 4 μονάδες. Παρόλαυτα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται και αυτό να ανακάμπτει, να ανεβάζει τα ποσοστά του. Βλέπετε κάτι να αλλάζει; Σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι δεν με ανησυχεί. Οι δημοσκοπήσεις, αφενός, καταγράφουν τις σκέψεις των πολιτών τη συγκεκριμένη στιγμή και αφετέρου διενεργούνται με το ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αυτή την περίοδο, όχι ποια κυβέρνηση θα επιλέγατε. Μην ξεχνάτε ότι στις εκλογές δεν πάμε να εκλέξουμε κόμματα, πάμε να εκλέξουμε την κυβέρνηση που θα μας κυβερνήσει. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, που η συσπείρωση των κομμάτων εξουσίας στις βουλευτικές εκλογές είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Θέλω να σημειώσω κάτι ακόμα. Ότι είναι παγιωμένη πια μια διαφορά, από 4 έως 6 μονάδες, ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι με την αναγωγή των αναποφάσιστων και με την συσπείρωση να λειτουργεί όπως σας ανέφερα πριν, η ΝΔ μπορεί να πετύχει εκείνο το ποσοστό που θα της επιτρέψει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, στη βάση του ισχύοντος εκλογικού νόμου.
ΔΗΜ: Το βλέπετε αυτό με τον νόμο Σκανδαλίδη; Είναι λίγο δύσκολο. Νομίζω ότι πρέπει να φτάσει το 42 – 42. 5%;
«Γιάννης Τραγάκης»: Εξαρτάται από τη διαφορά των δυο κομμάτων. Ο ισχύον εκλογικός νόμος επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης από 40.8% έως 41.2%, αναλόγως τη διαφορά των δυο κομμάτων.
ΔΗΜ: Στις εφημερίδες της Κυριακής διαβάσαμε πάλι το γνωστό σενάριο των διπλών εκλογών το 2009. Βλέπετε κάτι τέτοιο;
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις σκέψεις του Πρωθυπουργού. Η πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Δεν μπορώ, βέβαια, να αποκλείσω αυτό το ενδεχόμενο εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Στην πολιτική τίποτα δεν μπορείς να αποκλείσεις. Νομίζω, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια πρόθεση, αλλά ούτε και τέτοια ανάγκη.
ΔΗΜ: Ο κ. Τατούλης προχθές, χτύπησε σε δυο ευαίσθητους τομείς. Στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και στο ζήτημα της διαφθοράς. Ουσιαστικά αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Έχει το δικαίωμα ένας βουλευτής να αμφισβητεί την πολιτική την οποία ψηφίζει, εάν ενδεχομένως πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα τη βελτιώσει;
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι οι βουλευτές μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους στα κομματικά όργανα. Αυτό ισχύει και δεν το παίρνω πίσω. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι επιβάλλεται να εκφράσουν τις απόψεις τους, διότι μόνο έτσι προκύπτει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κ. Τατούλης είπε τις απόψεις του στο κομματικό όργανο, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτές. Βέβαια, ακόμα και μέσα στα όργανα, υπάρχουν πάντα ορισμένα εσκαμμένα τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε,.
ΔΗΜ: Εάν υπερέβη τα εσκαμμένα, θα πρέπει ο ίδιος να υποβάλλει την παραίτηση του ή το κόμμα να τον διαγράψει;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν υπάρχουν τέτοια ενδεχόμενα. Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του. Είπε την άποψη του μέσα στα κομματικά όργανα και εκεί κλείνει το θέμα.
ΔΗΜ: Να σας ευχαριστήσω θερμά κ. Τραγάκη.