Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2008
 
Δημοσιογράφος: Πηνελόπη Γαβρά
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κύριε Τραγάκη. Τι κάνετε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλά. Και εσείς να είστε καλύτερα.
 
ΔΗΜ: Όλοι αυτό ζητάμε και πολύ περισσότερο οι καταναλωτές που πλήττονται από την ακρίβεια.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Είχαμε μια θετική εξέλιξη χθες. Μια θεσμική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, όταν με επιστολή προς τον Επίτροπο κ. Μπαρόζο ζήτησε στην ατζέντα των συζητήσεων, που θα γίνουν στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες σε επίπεδο κορυφής των αρχηγών των κρατών – μελών της Ε.Ε., να συζητηθεί πρωτίστως το θέμα της ακρίβειας.
 
ΔΗΜ: Ξέρετε, πολλοί λένε ότι με αυτή την ενέργεια ο κ. Καραμανλής δεν αντιμετωπίζει κατευθείαν την ακρίβεια στη χώρα μας, αλλά προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη στην Ε.Ε.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εσείς νομίζετε ότι η ακρίβεια, αυτή τη στιγμή, είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο; Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις χώρες. Σε γειτονικές μας χώρες, για παράδειγμα στην Ιταλία, έχουν φτάσει στο σημείο να τρυπάνε τα ντεπόζιτα για να πάρουν βενζίνη. Οι Ιταλοί καταναλωτές, όμως, κάνουν αρκετά χιλιόμετρα με τα πόδια ώστε να βρούνε την καλύτερη τιμή για τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν. Έχουν αναπτύξει καταναλωτική παιδεία, την οποία θα πρέπει να αποκτήσουμε και εμείς. Πρέπει να καταλάβουμε, όλοι μας, ότι το συμφέρον του καταναλωτή είναι το ακριβό προϊόν να μένει στο ράφι. Διότι, αν μείνει στο ράφι είναι σίγουρο ότι η εταιρεία που το παράγει θα αναγκαστεί να μειώσει την τιμή του.
 
ΔΗΜ: Βεβαίως, κ. Τραγάκη, το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από το θέμα της ακρίβειας είναι μεγάλο, όπως καταγράφεται σε χθεσινή δημοσκόπηση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν το βλέπω στο βαθμό που το λέτε.Πολιτικό κόστος καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου και εκεί η Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη. Εγώ, όμως, δεν στέκομαι σε αυτό. Θα σταθώ σε ένα άλλο στοιχείο της δημοσκόπησης που είναι ο βαθμός απαισιοδοξίας, όπου πράγματι υπάρχει μια τάση αύξησης της απαισιοδοξίας. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι δικό μας μέλημα, όλων των πολιτικών, να αυξήσουμε τον βαθμό αισιοδοξίας των Ελλήνων. Και επειδή δεν θέλω να μείνουμε μόνο στα λόγια, έχω να πω ότι εάν κάποιος έχει να προτείνει κάτι καλύτερο, από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, να βγει και να το πει ευθέως. Να βγει, δηλαδή, για παράδειγμα και να πει ότι το μέτρο των δίγραμμων επιταγών, που πήρε ο κ. Φώλιας, δεν θα αποδώσει για αυτόν ή τον άλλο λόγο και προτείνω το δια ταύτα. Διότι, ο καταγγελτικός λόγος είναι εύκολος, αλλά η κυβέρνηση είναι εδώ για το δια ταύτα.
 
ΔΗΜ: Θα σας πω, όμως, κ. Τραγάκη ότι μια κυβέρνηση πρέπει να προβλέπει κάποια προβλήματα που θα χτυπήσουν την πόρτα της και θα εισαχθούν στην χώρα. Αυτό όσον αφορά τον εισαγόμενο πληθωρισμό.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Γνωρίζετε ότι οι αναλυτές της τιμής του πετρελαίου, που ασχολούνται χρόνια με το θέμα, είχαν προβλέψει ότι η μέγιστη αύξηση της τιμής των καυσίμων θα ήταν στα 100 δολάρια και χτύπησε τα 135 δολάρια; Γνωρίζετε, ότι το 2003 το βαρέλι ήταν στα 26 δολάρια και σήμερα είναι στα 135; Ένα μεγάλο, λοιπόν, μέρος του εισαγόμενου πληθωρισμού οφείλεται σε αυτό. Ένα άλλο μέρος πιστώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή τη στιγμή, 2 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αυξάνουν τις ανάγκες τους και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένας διατροφικός πληθωρισμός. Είναι ένα διεθνές φαινόμενο.
 
ΔΗΜ: Έχετε δίκιο, είναι πολλά τα θέματα. Έχουμε ακούσει από τον κ. Φώλια να εξαγγείλει κάποια μέτρα. Πότε θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καίριο ερώτημα. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε υπομονή, επιμονή και να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πιστεύω ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η αναγραφή των εκπτώσεων ώστε να γνωρίζουμε την πραγματική κοστολόγηση ενός προϊόντος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Διότι, αυτό το εύρημα είναι μια ελληνική πατέντα που την καρπούνται οι βιομήχανοι, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, αλλά όχι και οι καταναλωτές. Όπως πολύ σωστό είναι και το μέτρο των δίγραμμων επιταγών σε ότι αφορά στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, γιατί με αυτό τον τρόπο θα ξέρουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί παραγωγοί και τι ακριβώς παράγουν.
 
ΔΗΜ: Είπατε υπομονή για να αποδώσουν τα μέτρα. Δεν ξέρω πόση υπομονή μπορεί να έχει ένας συνταξιούχος των 600 ευρώ. Θα συμφωνήσετε μαζί μου νομίζω.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι μόνο συμφωνώ, αλλά μου έχει δοθεί η ευκαιρία να τονίσω επανειλημμένως ότι οι τάξεις που περισσότερο θίγονται από τον πληθωρισμό είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για αυτό τον λόγο, έχω προτείνει η πολιτεία να σκεφτεί ακόμα και το έκτακτο οικονομικό επίδομα. Χαίρομαι, διότι ο Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε, προχθές, ότι από το Ταμείο Συνοχής, ή Ταμείο κατά της Φτώχειας όπως το λέμε, θα δοθούν 145 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Αυτοί, άλλωστε, έχουν τις περισσότερες ανάγκες.
 
ΔΗΜ: Μελετάτε και το ενδεχόμενο να δοθεί από τον Σεπτέμβριο και το επίδομα θέρμανσης;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Να δούμε σε ποιο επίπεδο θα βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο και το ξαναβλέπουμε. Θέλω, όμως, να τονίσω, επί τη ευκαιρία της ερώτησης σας, πόσο ορθό ήταν το μέτρο που πήρε η κυβέρνηση όσον αφορά στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Όπως είδατε αυξήθηκε κατά 30% η αγορά πετρελαίου κίνησης, κάτι που σημαίνει, ευθέως το λέω, ότι γινόταν σε ευρεία κλίμακα λαθρεμπόριο καυσίμων. Γι’ αυτό και απέδωσε το μέτρο.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1221 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω