Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ

Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ
 
 
Αθήνα 1 Ιουνίου 2008
 
 
Δημοσιογράφος: Κώστας Αλατζάς
 
 
ΔΗΜ: Πάμε να μιλήσουμε με τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας. Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, για το θέμα που θίξατε πριν, για τα Σκόπια. Θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση στο θέμα αυτό έχει αμετακίνητη θέση. Μια θέση η οποία έχει την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αυτό αποδείχθηκε με την άσκηση του βέτο για την μη ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα και, βέβαια, εν μέσω προεκλογικής περιόδου υπήρξαν ορισμένες υπερβολές από τους γείτονες τις οποίες θα αξιολογήσουμε μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που από ότι φαίνεται θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας του Γκρουέφσκι με ένα από τα αλβανόφωνα κόμματα.
 
ΔΗΜ: Το ζήτημα είναι μέχρι πότε θα μπορούμε να ασκούμε βέτο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, το βέτο είναι ένα όπλο που κρατάμε στα χέρια μας και για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που φαίνεται ευκολότερη η χρήση του από ότι στο ΝΑΤΟ γιατί το περιβάλλον είναι πιο φιλικό. Έχω την αίσθηση, ότι οι γείτονες θα αντιληφθούν, πλέον, ότι το συμφέρον της χώρας τους είναι να συμφωνήσουν μαζί μας σε μια κοινά αποδεκτή λύση, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις.
 
ΔΗΜ: Πάμε στο θέμα της ακρίβειας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν, να πω ότι είναι μύθος αυτό που λέγεται για γκρίνιες των βουλευτών της Ν.Δ. για το θέμα της ακρίβειας. Άλλωστε, ο πρώτος που θα γινόταν δέκτης τέτοιων παραπόνων κανονικά θα ήμουν εγώ. Ότι υπάρχει ένας προβληματισμός όλων μας είναι γεγονός. Όχι μόνο των βουλευτών, αλλά και των υπουργών, των κορυφαίων στελεχών και κυρίως του ίδιου του Πρωθυπουργού. Υπάρχει προβληματισμός γι’ αυτό το φαινόμενο, το οποίο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Διότι, έχουμε έναν πολύ μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο διεθνή πληθωρισμό, εισαγόμενο, ο οποίος πηγάζει τόσο από την αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όσο και από το γεγονός ότι ορισμένες πρώτες ύλες, ιδίως τα τρόφιμα, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε όλο τον κόσμο. Αναλογιστείτε, μόνο, την αναταραχή που επικρατεί σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία με τον αλιευτικό της στόλο ή την Ιταλία όπου έχει γίνει της μόδας να τρυπάνε ρεζερβουάρ για να κλέψουν την βενζίνη από τα αυτοκίνητα. 
 
ΔΗΜ: Συμφωνώ με αυτά που λέτε, αλλά υπάρχει και το εξής. Η εκτόξευση των τιμών σε βασικά προϊόντα στην Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στον εισαγόμενο πληθωρισμό, αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό οφείλεται και στην αισχροκέρδεια και την ασυδοσία της αγοράς.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστά το θέτετε, αλλά επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση γιατί ακούω συχνά να γίνεται λόγος για τα ακριβότερα προϊόντα στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία εάν μερικά προϊόντα είναι φθηνότερα ή ακριβότερα, έχει κυρίως σημασία ο μέσος όρος τιμών καταναλωτή για κάθε χώρα. Αν πάρετε, λοιπόν, τον μέσο όρο τιμών καταναλωτή για όλες αυτές τις χώρες θα διαπιστώσετε ότι στην Ελλάδα είναι μικρότερος. Από την άλλη, βέβαια, και ο μέσος όρος μισθών και συντάξεων είναι μικρότερος στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξει ένας συγκερασμός. Εγώ, από καιρό, έχω πει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι διότι αυτούς πλήττει περισσότερο η ακρίβεια. Πιστεύω, ότι το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή το Ταμείο Συνοχής, όπως λέγεται, θα βοηθήσει σε αυτό.
 
ΔΗΜ: Μόνο που τώρα η ακρίβεια αρχίζει να πλήττει και εισοδήματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ικανοποιητικά. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Το πρώτο που κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το δεύτερο, είναι ότι πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι είμαστε καταναλωτές σε μια ελεύθερη αγορά και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επιλογή του προϊόντος που θέλουμε στην πιο συμφέρουσα τιμή. Τρίτον, θα πρέπει οπωσδήποτε να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, για τα οποία μίλησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ και είπε ναι στην αγορά και το λογικό κέρδος, αλλά όχι στην αισχροκέρδεια. Μια αισχροκέρδεια που δημιουργείται από την διαμόρφωση ολιγοπωλιακών ομάδων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, δηλαδή τη διαμόρφωση καρτέλ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπ. Ανάπτυξης και τα οποία θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα αποδώσουν.
 
ΔΗΜ: Πάντως, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα κατά της ακρίβειας, θα πρέπει να εφαρμοσθούν όλα αυτά τα μέτρα και στο ακέραιο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είναι απαραίτητο. Ήδη, τα δεκαοχτώ από τα 41 μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Φώλιας έχουν υλοποιηθεί. Υπάρχουν ορισμένα τα οποία χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις και υπάρχουν άλλα που απαιτούν νέα αλλαγή του αγορανομικού κώδικα. Σημασία έχει, ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη συναίσθηση του προβλήματος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να το επιλύσει και η συνεχής ανάμειξη του Πρωθυπουργού σε αυτή την υπόθεση νομίζω ότι αποτελεί την εγγύηση για την επιτυχία αυτών των μέτρων.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κάτι τελευταίο. Αληθεύει ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και δείχνουν μια πτώση της με αφορμή το θέμα της ακρίβειας;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν τέτοιες δημοσκοπήσεις. Είναι γνωστό ότι τα κόμματα διενεργούν κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και έχουν καθημερινά σαφή γνώση το τι αγγίζει την κοινή γνώμη. Είναι, όμως, απολύτως σαφές ότι η ακρίβεια είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα. Και νομίζω ότι αυτό πράττουμε.
Print
1201 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω