Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8

Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Αθήνα, 16Δεκεμβρίου 2008
 
 
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, για την Ν.Δ. η υπόθεση του Βατοπαιδίου έχει κλείσει μετά και το πόρισμα και τις εκδοχές του, από την πλευρά της εξεταστικής;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Από τη στιγμή που παραδόθηκε το πόρισμα - το οποίο είναι ένα, οι άλλες είναι γνώμες των μειοψηφιών - πιστεύω ότι για την Ν.Δ. το θέμα του Βατοπαιδίου έχει κλείσει. Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι αντιμετωπίστηκε με μικροψυχία η γενναιότητα της Ν.Δ. Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, μετά από 14 εξεταστικές επιτροπές μεταπολιτευτικά, υπάρχει ένα κόμμα, το οποίο είναι κυβέρνηση, το οποίο προκάλεσε την εξεταστική επιτροπή και το οποίο αποδέχθηκε τις πολιτικές ευθύνες για στελέχη της. Αυτή είναι πολιτική γενναιότητα της Ν.Δ. Ανοίγουμε, ίσως, νέους δρόμους. Όταν, από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ δεν αποδίδει καμία, μα καμία, ευθύνη στους υφυπουργούς του εκείνη την περίοδο.
 
ΔΗΜ: Οι αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες σε ποιους καταλογίζονται;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Στο πόρισμα της εξεταστικής, το οποίο είναι πολύ καλά γραμμένο, πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη αντικειμενική πολιτική ευθύνη.
 
ΔΗΜ: Εν πάση περιπτώσει, να μιλήσουμε γενικότερα για πολιτικές ευθύνες. Σε ποιους αντιστοιχούν;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, το πόρισμα το αναλύει αυτό. Υπάρχει πλημμελής λειτουργία των εποπτευομένων οργανισμών των τομέων της αρμοδιότητας τους. Όπως για παράδειγμα, το γνωμοδοτικό συμβούλιο των δημοσίων κτημάτων, η κτηματική εταιρεία του δημοσίου και άλλες υπηρεσίες. Επισημαίνω, εδώ, ότι οι υπουργοί εποπτεύουν χιλιάδες φορείς. Υπάρχει υπουργείο, το οποίο εποπτεύει πάνω από 350 φορείς. Αντιλαμβάνεστε, πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η άριστη εποπτεία όλων αυτών των φορέων.
 
ΔΗΜ: Σε ότι αφορά στην δική σας εκδοχή, αναφέρεστε ονομαστικά στα πρόσωπα αυτά που εποπτεύουν τους οργανισμούς; Αναφέρεται ο κ. Δούκας, ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Κοντός;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Το πόρισμα αναφέρεται στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ. και αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για την περίοδο αυτή. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω μια παρένθεση εδώ και να διαβάσω επί λέξη κάτι: «Από την μακρά, επίπονη και εξονυχιστική διαδικασία της επιτροπής, κατέστη γεγονός βέβαιο, πέρα πάσης αμφισβητήσεως, ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο έπραξε ότι ήταν δυνατόν, το μεν για να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον στην κρίση η οποία χωρίς υπαιτιότητα της κυβέρνησης ανέκυψε, το δε για να βοηθήσει ανθρωπιστικά τον κατατρεγμένο Κούρδο ηγέτη. Επί του θέματος αυτού, υπήρξαν ομόφωνες οι καταθέσεις όλων των μαρτύρων». Αυτές οι έξι γραμμές, είναι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Οτσαλάν, η οποία είχε ταλαιπωρήσει τόσο πολύ την χώρα, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως εννοεί το ΠΑΣΟΚ τις εξεταστικές επιτροπές. Και κάτι ακόμα. Το ΠΑΣΟΚ, νιώθοντας αδυναμία για έναν υφυπουργό του, προκάλεσε μια γνωμοδότηση του, μεγάλης φήμης, καθηγητού κ. Αλεβιζάτου. Στην παράγραφο 5 της γνωμοδότησης του, η οποία περιλαμβάνεται στο πόρισμα, ο κ. Αλεβιζάτος υπογραμμίζει ότι «είναι απίθανο έως δύσκολο ο υπουργός, ακόμα και αν διατηρεί τις επιφυλάξεις του, να μην αποδεχθεί εμπεριστατωμένη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους». Αν αυτό, λοιπόν, ισχύει για υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ισχύει και για όλους τους υπουργούς όλων των περιόδων.
 
ΔΗΜ: Με τον τρόπο που παρουσιάζετε τα πράγματα, εδώ έχουμε τον ορισμό της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης. Όταν οι υπουργοί εποπτεύουν χιλιάδες οργανισμούς, εκ των πραγμάτων έχουν την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό που σας είπα εγώ, είναι ότι πουθενά στο πόρισμα δεν υπάρχει η λέξη αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Από την όλη μελέτη του πορίσματος, του αποδεικτικού υλικού και των μαρτυρικών καταθέσεων, σας βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καν υποψία ποινικών ευθυνών. Ούτε καν υποψία. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ, είναι σε πολύ δύσκολη θέση τώρα να τεκμηριώσει το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Γιατί; Γιατί, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το ΠΑΣΟΚ, ότι έλεγε πριν γίνει η εξεταστική επιτροπή, τα ίδια λέει και τώρα. Δηλαδή, ακυρώνει το έργο εξέτασης 124 μαρτύρων, 250 ωρών ακροάσεων, 18 χιλιάδων σελίδων πρακτικών. 
 
ΔΗΜ: Κάνει, όμως μια ντρίπλα το ΠΑΣΟΚ. Λέει, ότι εκτιμά τη ζημιά του δημοσίου σε 400 εκατομμύρια ευρώ, φωτογραφίζοντας έτσι την απιστία κατά του δημοσίου ως ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα για τους πέντε. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό είναι ο προάγγελος της προανακριτικής επιτροπής.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, στην ίδια του την έκθεση, καταθέτει τις εκτιμήσεις τόσο του Σ.Ο.Ε (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών) όσο και των αντιστοίχων Δ.Ο.Ε. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι από αυτόν τον πίνακα που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, η διαφορά που προκύπτει μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είναι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Από πού βρήκαν τα 400 εκατομμύρια; Ή το 1 δισεκατομμύριο, που ακούω δεξιά και αριστερά; Να μας εξηγήσουν από πού το βρήκαν.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη, τι περιμένουμε από τον κ. Καραμανλή σήμερα, στη συνεδρίαση της Κ.Ο.; Θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχάς, ο κ. Πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική κοινωνία στις σωστές τους διαστάσεις. Είτε είναι το θέμα του Βατοπαιδίου, είτε είναι το θέμα της οικονομικής κρίσης, είτε είναι το θέμα των επεισοδίων που βιώνουμε τις τελευταίες δέκα μέρες σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω, ότι θα εξαγγείλει και κάποιες πρωτοβουλίες.
 
 
ΔΗΜ: Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Και προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά το γεγονός, ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε εξαγγείλει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες κοστολογούνται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
ΔΗΜ: Το θέμα είναι να κοστολογούνται από τους πολίτες κ. Τραγάκη. Δηλαδή, να περνάνε, πολιτικά, στους πολίτες.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σωστά, και μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω μια παρατήρηση. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μιντιακό τοπίο, το οποίο είναι πολύ εχθρικό προς την κυβέρνηση. Και είναι αυτό που διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Ότι και να κάνει η κυβέρνηση, ακόμα και θετικό να είναι, παρουσιάζεται αρνητικά. Αυτή την περίοδο, λοιπόν εμείς είμαστε στο μάτι του κυκλώνα και καμία θετική μας πρωτοβουλία δεν περνάει από τα ΜΜΕ. Το είπατε και εσείς πριν, όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις. Η εμπειρία μου, όμως, έχει δείξει, ότι τις περισσότερες φορές οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται σε εκλογικές νίκες. Είναι λάθος να κάνουμε πολιτική βάσει των δημοσκοπήσεων. Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε την πολιτική που έχουμε χαράξει, για την οποία ο ελληνικός λαός μας έδωσε νωπή εντολή.
 
ΔΗΜ: Δύο τελευταία ερωτήματα. Θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις όσων εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ώστε να διευκολύνουν τον Πρωθυπουργό στις κινήσεις του; Ευθέως και ευθαρσώς.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ευθέως και ευθαρσώς, σας απαντάω ότι δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Η πλημμελής λειτουργία φορέων, ουδέποτε αποτέλεσε λόγο για να μην παραμείνει ένας υπουργός στην θέση του. Με αυτή την λογική, δεν θα έμενε κανένας υπουργός στην θέση του.
 
ΔΗΜ: Θα ήθελα και μια απάντηση στο ζήτημα της προανακριτικής επιτροπής.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η απάντηση μου είναι η εξής. Και είναι, καθαρά, προσωπική μου άποψη. Προτείνω, όλο το προανακριτικό υλικό, οι μαρτυρικές καταθέσεις και το αποδεικτικό υλικό, το πόρισμα, να σταλούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εκείνος να αποφανθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ή όχι. Διότι, σας βεβαιώνω ρητά, κατηγορηματικά και υπεύθυνα ότι δεν διαπιστώθηκε ούτε καν υποψία ποινικών ευθυνών.
 
ΔΗΜ: Στην συγκεκριμένη διαδικασία τι θα κάνετε; Θα αποχωρήσετε από την ψηφοφορία για την προανακριτική;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Για εμάς, μετά την κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, το θέμα του Βατοπαιδίου έκλεισε.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1202 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω